Συνέντευξη 

Οίνου Γη – Κτήμα Βασιλειάδη

Πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία του Κτήματος Βασιλειάδη, πως ξεκίνησε η δημιουργία του;

Το οινοποιείο «Οίνου Γη – Κτήμα Βασιλειάδη» δημιουργήθηκε το 2017 από τον δικηγόρο και οινοπαραγωγό Χριστόδουλο Γ. Βασιλειάδη. Αποτελεί ένα νέο ξεκίνημα στον χώρο, που φέρει μαζί του αιώνες οινικής παράδοσης, ενώ πολύ πριν τη δημιουργία του οινοποιείου, είχε δημιουργήσει εκατοντάδες δεκάρια αυτόριζων ιδιόκτητων αμπελώνων. Ο Χριστόδουλος Γ. Βασιλειάδης, γνήσιο τέκνο του Ομόδους, αποτελεί δέκατης, τουλάχιστον, γενεάς, οινοπαραγωγό. Παρέλαβε τη σκυτάλη και προχώρησε στην αναγέννηση της οικογενειακής παράδοσης από τον πατέρα του, Γεώργιο Βασιλειάδη, ο οποίος ανέκαθεν βιοποριζόταν, όπως όλοι οι Ομοδίτες, από την αμπελουργία και την οινοπαραγωγή. Με δημιουργική ματιά διείσδυσε στον μαγικό χώρο της οινοποιίας, έτοιμος να συμβάλει στο οινικό παρελθόν του Ομόδους και στο μέλλον της περιοχής και ευρύτερα της Κύπρου. Αποκλειστικός στόχος του οινοποιείου είναι να παράγει εκλεκτούς οίνους παραδίδοντάς τους στο απαιτητικό εγχώριο και διεθνές κοινό, αναδεικνύοντας το κυπριακό κρασί. Ταυτόχρονα, στοχεύει στο να καταστήσει τον χώρο του οινοποιείου ένα ζωντανό πολιτιστικό πνεύμονα για τη γύρω περιοχή και ολόκληρη την Κύπρο.

Κοιτώντας πια το παρόν, μιλήστε μας γι’ αυτό που είναι σήμερα το οινοποιείο και όσα μπορεί να προσφέρει στον επισκέπτη. 

Ο χώρος του οινοποιείου αποτελεί ένα ζωντανό εργοστάσιο στο οποίο πραγματοποιείται η παραγωγή του κρασιού. Βέβαια, το ευτύχημα με τα οινοποιεία γενικότερα, όπως και με το δικό μας, είναι πως τη στιγμή που παράγεται το κρασί, ο κόσμος μπορεί να επισκεφθεί τους χώρους μας και να ξεναγηθεί στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις μας, γνωρίζοντας από κοντά την παραγωγική διαδικασία. Όμως δεν αρκούμαστε μόνο σε αυτό. Στο οινοποιείο μας λειτουργεί εστιατόριο, με την ονομασία «εστιατόριο ΠΛΑΓΙΑ» προσελκύοντας τον εγχώριο και διεθνή τουρισμό της Κύπρου, που αναζητεί τον συνδυασμό του ποιοτικού κρασιού με την εκλεκτή γαστρονομική εμπειρία. Η θέα από τη βεράντα ανταμείβει τον κάθε επισκέπτη ενώ η δραστηριότητα της γευσιγνωσίας ολοκληρώνει την εμπειρία στο έπακρον. 

Για τη δημιουργία του οινοποιείου έχετε λάβει χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο εντάσσεται στα κονδύλια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.  Ποια ήταν η διαδικασία επιχορήγησης σας και πόσο εύκολη θα ήταν η δημιουργία του οινοποιείου χωρίς τη βοήθεια της ΚΑΠ; 

Το οινοποιείο «Οίνου Γη – Κτήμα Βασιλειάδη» είναι το δημιούργημα μιας συνέχειας πολλών γενεών των προγόνων μας, της συνέχειας της ιστορικής μας κοινότητας του Ομόδους του οποίου η ζωή είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τα αμπέλια και τον οίνο, που είναι το προϊόν των φίλεργων κατοίκων του. Είναι όμως και το δημιούργημα της βοήθειας που λάβαμε από τον ΚΟΑΠ μέσω του εθνικού προγράμματος στήριξης του Αμπελοοινικού Ταμείου (ΕΠΣΑ) 2014 – 2018, μέτρο ΣΑΠ 3α για την ενθάρρυνση της επενδυτικής δραστηριότητας και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας στον οινοποιητικό κλάδο. 

Η διαδικασία επιχορήγησης είναι απόλυτα ξεκάθαρη και υπάρχουν σαφείς οδηγίες και βοήθεια για την υποβολή του αιτήματος της χρηματοδότησης των επενδύσεων και της καταβολής της επιχορήγησης.  

Σίγουρα η οικονομική βοήθεια ήταν καθοριστική για τη δημιουργία του οινοποιείου μας και συνέβαλε σημαντικά στην παραγωγή ποιοτικών κρασιών. 

Με τη συμβολή της ΚΑΠ το οινοποιείο μας είναι έτοιμο να συμβάλει στην αειφόρο ανάπτυξη και αποτελεί μέγιστο στόχο η τοποθέτηση της νησιωτικής ορεινής μας περιοχής στο βάθρο που της αξίζει, αποδεικνύοντας τις απεριόριστες και πολυδιάστατες ικανότητες της στον ευρύτερο διεθνή χώρο. 

Βλέπετε να υπάρχει ενδιαφέρον από τους νέους να ασχοληθούν με τον τομέα της αμπελουργίας; Χρειάζεται στήριξη η αμπελουργία από την ΚΑΠ;

Είναι αλήθεια πως από τη δεκαετία του ’60 και εξής, η οικονομία του νησιού σταμάτησε να στηρίζεται στη γεωργία, και άλλοι τομείς έλαβαν τη θέση της: όπως οι υπηρεσίες και η βιομηχανία. Κάπως έτσι, χάθηκε ένα μεγάλο κομμάτι της παράδοσής μας, εγκαταλείφθηκε η ύπαιθρος και πολλές πρακτικές, γεωργικές και μη, κινδύνεψαν να χαθούν. Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια, και ίσως λόγω και της κρίσης, παρατηρείται μία στροφή στην ύπαιθρο και αρκετοί νέοι διαλέγουν να επιστρέψουν πίσω στον τόπο τους, γενικά, για να δημιουργήσουν, να ζήσουν, να βιοποριστούν. 

Η συγκεκριμένη συγκυρία προφανώς αφορά και την αμπελουργία. Μπορεί να μην είναι ακόμη ιδιαίτερα εμφανής η ενασχόληση των νέων με την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποίηση, γίνονται όμως πολύ σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. 

Ως εκ τούτων, εννοείται πως η αμπελουργία βασίζεται όχι μόνο στο μεράκι και στην αγάπη των ανθρώπων για τον τόπο τους, αλλά και στη στήριξη προγραμμάτων όπως η Κοινή Αγροτική Πολιτική. Αφενός, για να μπορέσει να φτάσει στο καλύτερο δυνατό σημείο η παραγωγή σε συνδυασμό πάντα με τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας και της συνετής χρήσης των φυσικών πόρων. Αφετέρου, για να είναι εφικτή η επίτευξη ισορρόπησης της εδαφικής ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης και της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης.

Ποια είναι τα σχέδια για το μέλλον; Έχετε κάποιο όνειρο για το οινοποιείο το οποίο δεν έχετε ακόμη υλοποιήσει;

Πρωταρχικό μέλημά μας είναι η παραγωγή εκλεκτών οίνων και η διάθεσή τους στο απαιτητικό εγχώριο και διεθνές κοινό. Πέρα από την παραγωγή των καλύτερων δυνατών κρασιών τα οποία θα αναδεικνύουν την ταυτότητά του τόπου μας, προτεραιότητά μας είναι το οινοποιείο να αποτελέσει το επιστέγασμα της μακράς οινικής παράδοσης ολόκληρης της αμπελουργικής κοινότητας του Ομόδους και των Κρασοχωριών, έναν ζωντανό χώρο ανάδειξης της ιστορίας του τόπου μας και της διατήρησης του πολιτισμού. Επιπλέον, επιθυμούμε να καταστούν οι χώροι του οινοποιείου ένα «ζωντανό μουσείο οίνου» όπου το παρελθόν και η πλούσια οινική ιστορία του Ομόδους συνδιαλέγονται με το παρόν και αξιοποιούν, την τεχνολογία αιχμής, για ένα ακόμη ποιοτικότερο μέλλον.