Επίσκεψη στο εργαστήρι «Τα σπιτικά γλυκά της Ελένης» στον Φαρμακά

Στα πλαίσια της εκπαιδευτικής επίσκεψης της εκστρατείας ΜΑΘΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΠ σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες που έχουν χρηματοδοτηθεί από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, επισκεφθήκαμε  το εργαστήρι «Τα σπιτικά γλυκά της Ελένης» στον Φαρμακά. Η ιδιοκτήτρια του εργαστηρίου, η κυρία Ελένη Βασιλείου, μας φιλοξένησε στον χώρο της όπου μας έδειξε πως παρασκευάζει γλυκά του κουταλιού και πολλά άλλα προϊόντα χωρίς συντηρητικά βασισμένη σε παραδοσιακές συνταγές. 

  1. Πες μας λίγα λόγια για εσένα και για το πως αποφάσισες να ασχοληθείς με την παρασκευή παραδοσιακών γλυκών και άλλων προϊόντων;

Ονομάζομαι Ελένη Βασιλείου και κατάγομαι από το χωρίο Φαρμακάς όπου κατοικώ με τον σύζυγό μου, τον Βάσο Βασιλείου και τα τέσσερα παιδιά μας.

Η παραγωγή γλυκών ήταν κάτι με το οποίο μου άρεσε να ασχολούμαι από μικρή όταν έβλεπα την γιαγιά μου να φτιάχνει τα δικά της γλυκά. Έτσι, το 2008 δημιούργησα το δικό μου εργαστήριο παραγωγής σπιτικών γλυκών στον Φαρμακά. Αυτό που με ενθάρρυνε κυρίως ήταν το γεγονός ότι στο χωριό μου, τον Φαρμακά, είχαμε φρούτα και λαχανικά δικής μας παραγωγής τα οποία μπορούσα εύκολα να εκμεταλλευτώ και έτσι αποφάσισα να δημιουργήσω το δικό μου εργαστήρι. 

Από κονδύλι που είχε τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση, εντάχθηκα στο πρόγραμμα Νέων γεωργών και ασχολήθηκα με την παραγωγή και μεταποίηση των φρούτων και των λαχανικών μου.

  1. Τι προϊόντα φτιάχνεις στο εργαστήρι σου;

Ξεκίνησα φτιάχνοντας παραδοσιακά σπιτικά γλυκά κουταλιού όπως καρυδάκι, κεράσι, καρπούζι, κιτρόμηλο, νεράντζι, αχλάδι, περγαμόντο και πορτοκάλι καθώς και διάφορες μαρμελάδες.  Στη συνέχεια αποφάσισα να πειραματιστώ και με άλλα, πιο ιδιαίτερα γλυκά όπως κολοκάσι, κρεμμύδι, σκόρδο και μανιτάρι. Επίσης, στο εργαστήρι πλέον φτιάχνουμε και άλλα προϊόντα όπως σουτζούκο, παλουζέ, συκόπιττες, κυδωνόπαστο, λικέρ, ροδόσταγμα, λεμονάδα, τριαντάφυλλο, κανελλάδα, κεραστικά για γάμους και βαπτίσεις, καλάθια με παραδοσιακά προϊόντα και αλλά πολλά.

  1. Για τη δημιουργία του εργαστηρίου, εκτός από την ενίσχυση για νέους γεωργούς, έχεις λάβει χρηματοδότηση και από την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Πως πήρες αυτή την απόφαση και πόσο σημαντική ήταν η βοήθεια της ΚΑΠ για το εργαστήρι σου;

Το 2009, ένα χρόνο μετά τη δημιουργία του εργαστηρίου μου, βραβεύτηκα από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας με το πρώτο βραβείο σε παγκύπριο διαγωνισμό που έγινε κατά τη διάρκεια της Γεωργικής Έκθεσης. Το βραβείο αυτό με ενθάρρυνε όχι μόνο να συνεχίσω αλλά και να επεκτείνω την επιχείρηση μου. Έτσι, όταν έμαθα για την Κοινή Αγροτική Πολιτική και τη βοήθεια την οποία μπορούσα να πάρω, δεν έχασα την ευκαιρία. Αν και η διαδικασία χρηματοδότησης ήταν αρκετά απαιτητική, χωρίς αυτή δεν θα μπορούσα να επεκτείνω το εργαστήρι μου σε αυτό που είναι σήμερα. Το 2012, με την ολοκλήρωση των διαδικασιών, πήρα τη χρηματοδότηση που χρειαζόμουν για να προχωρήσω. 

  1.  Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια για το εργαστήρι σου;

Για την επιχείρηση μου έχω πολλά όνειρα. Θέλω να επεκταθώ ακόμα πιο πολύ στο μέλλον φτιάχνοντας ακόμη περισσότερα προϊόντα και δοκιμάζοντας νέες, συνηθισμένες και μη γεύσεις. Στο μέλλον ευελπιστώ ότι θα υπάρχει και άλλη βοήθεια από την ΚΑΠ για να μπορέσω να πραγματοποιήσω τα όνειρα μου.