Συνέντευξη με τον Λούη Πατσαλίδη

Ποια είναι η σχέση σου με τη γη;

Πάντα ήμουν λάτρης του βουνού!  Στο αιώνιο ερώτημα βουνό ή θάλασσα, η απάντηση ήταν πάντα βουνό!  Βιώματα βλέπεις, η καταγωγή!  Καλοπαναγιώτης οπόταν τα παιδικά  μου χρόνια είχαν όλα τα χρώματα και αρώματα της γης!  Συν το ότι τρώγαμε και τις λάσπες

Αν ήσουν αγρότης τι θα ήθελες να καλλιεργείς;

Μου αρέσει να μαζεύω φθαρτά, φρούτα κτλ. Αλλά όχι να τα καλλιεργώ, θέλει χρόνο και κόπο, αλλά αν είχα την ευκαιρία θα ήθελα καρότα για να τα κάνω με το ξύδι!  

Τι ζώα θα είχες;

Νομίζω άλογα!  Με εντυπωσιάζουν και με τρομάζουν ταυτόχρονα!  

Περιέγραψε μου ένα εικοσιτετράωρο όπως το έχεις φανταστεί.

Αν ήμουν αγρότης;  Πολύ πρωινό ξύπνημα,  εργασίες καθαριότητας στο χώρο, τάισμα των ζώων, περιποίηση φυτών, μάζεμα καρπών, (ανάλογος εποχής μπορεί να περιλαμβάνει και τη σπορά). Μεσημέρι, σπιτίσιο φαγητό από προϊόντα δικιάς μας παραγωγής, και το απόγευμα δουλειές που έχουν να κάνουν περισσότερο με γραφείο, λογιστικά κτλ.  

Τι δεν θα άντεχες καθόλου;

Βαριέμαι πάρα πολύ ότι έχει να κάνει με χειρωνακτική εργασία, θαυμάζω τους ανθρώπους που πιάνουν τα χέρια τους!  Εγώ είμαι καταστροφή!  

Πιστεύεις απ’ όσα γνωρίζεις, πως ο Κύπριος καταναλωτής επιλέγει την κυπριακή παραγωγή;

Όχι όσο θα έπρεπε!  Εγώ την επιλέγω, όπως επιλέγω να τρώω πράγματα της εποχής!  Δεν γίνεται να τρως κεράσια τον Δεκέμβριο, τα κεράσια είναι Ιούνιο, κάθε πράγμα στον καιρό του και τον Αύγουστο κολιός!