ΚΤΗΜΑ ΔΥΜΑΤΟΥ

Οι ιδιοκτήτες του Κτήματος Δυμάτου, Μιχάλης και Δάφνη Σάββα περιγράφουν πώς έκαναν το όνειρό τους πράξη.

Θα θελαμε να μάθουμε λίγα πράγματα για εσάς. Τι σας οδήγησε στη δημιουργία του κτήματος Δυμάτου;

Είμαστε ένα νεαρό ζευγάρι που συνειδητά εγκαταλείψαμε τη ζωή της πόλης, αφήσαμε δουλειές και καριέρες και μετακομίσαμε μόνιμα μαζί με τα παιδιά μας στα ορεινά και συγκεκριμένα στο χωριό Δύμες, στην περιοχή Πιτσιλιάς. Ο αυθεντικός χαρακτήρας της περιοχής ήταν αυτό που μας κέρδισε. Αυτό το ανάγλυφο, τα κτήματα πάνω στις πλαγιές, το υψόμετρο 1.300 μέτρα, ένα τερουάρ από τα πιο ιδανικά για την καλλιέργεια και παραγωγή σταφυλιών και μήλων ποιότητας. Επίσης, οι επιρροές απ’ τα ταξίδια στο εξωτερικό, μας έκαναν να δούμε  τον ορεινό όγκο του Τροόδους εντελώς διαφορετικά.

Πείτε μας λίγα λόγια για το Κτήμα Δυμάτου και τι περιλαμβάνει. 

Το Κτήμα Δυμάτου, είναι ένα μεγάλο οικογενειακό αγρόκτημα πάνω από το χωριό Δύμες το οποίο αναλάβαμε  εξ ολοκλήρου πριν από πέντε χρόνια. Μια από τις πρώτες ενέργειες μας αναλαμβάνοντας το κτήμα, ήταν η μετατροπή του αποκλειστικά από τη συμβατική στη βιολογική καλλιέργεια. Η μετατροπή αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική ειδικά για την εποχή μας, πρωτίστως για την συμβολή μας στη προστασία του περιβάλλοντος, καθώς επίσης και για την παραγωγή ποιοτικότερης  πρώτης ύλης. Πέρα από την πρωτογενή παραγωγή, δημιουργούμε χειροποίητα προϊόντα χαμηλών παρεμβάσεων σε εγκαταστάσεις που βρίσκονται μέσα στο κτήμα. Η γκάμα των προϊόντων μας περιλαμβάνει το Μηλόξυδο με παραγωγή αποκλειστικά  σε δρύινο βαρέλι, τους βιολογικούς χυμούς με βάση το μήλο και τις χειροποίητες μαρμελάδες. 

Για τη δημιουργία του κτήματος, έχετε λάβει χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο εντάσσεται στα κονδύλια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Πόσο εύκολη θα ήταν η δημιουργία του κτήματος χωρίς τη βοήθεια της ΚΑΠ;

Η χορηγία που έχουμε λάβει από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν μια σημαντική στήριξη για το ξεκίνημα του εγχειρήματος μας. Γενικότερα, οι χορηγίες είναι μια μεγάλη βοήθεια νοούμενου ότι έχεις ένα ξεκάθαρο πλάνο. 

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια, έχετε κάποιο όνειρο για το κτήμα που δεν το έχετε ακόμη υλοποιήσει; 

Τα μελόντικα μας σχέδια περιλαμβάνουν την οινοποίηση και την ανάδειξη σπάνιων κυπριακών ποικιλιών αμπέλου. Για το σκοπό αυτό έχουμε είδη ξεκινήσει τις φυτεύσεις στο κτήμα και τα επόμενα χρόνια θα ασχοληθούμε εντατικά με την καλλιέργεια τους.

Βλέπετε να υπάρχει ενδιαφέρον από τους νέους να ασχοληθούν με τον τομέα της γεωργίας; Μέσα από την εμπειρία σας, τι θα συμβουλεύατε όλους εκείνους τους νέους που θέλουν να κάνουν κάτι δικό τους αλλά δεν τολμούν;

Θεωρούμε  ότι υπάρχει έδαφος και χώρος για ενασχόληση νέων ανθρώπων, φτάνει να έχουν ξεκάθαρο πλάνο και μια μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση στο σεβασμό και στην προστασία του περιβάλλοντος.