Έτοιμοι να υλοποιήσουμε το Business Plan μας

Η Planty είναι µια καινοτόµα εταιρεία που από τον Ιανουάριο του 2020 παράγει premium φυλλώδη λαχανικά και microleaves, θέτοντας νέες βάσεις στα trends της αγοράς.

Η Planty είναι µια καινοτόµα εταιρεία που από τον Ιανουάριο του 2020 παράγει premium φυλλώδη λαχανικά και microleaves, θέτοντας νέες βάσεις στα trends της αγοράς

«Στόχος µας είναι να εδραιωθούµε ως η εταιρεία που παράγει καθαρά και υγιεινά προϊόντα, σαν να κόπηκαν µόλις από τον λαχανόκηπο. Που τολµά και καινοτοµεί παρουσιάζοντας προϊόντα υψηλής ποιότητας, εφάµιλλα του εξωτερικού, και που χρησιµοποιεί την Κύπρο ως βάση για την προµήθειά τους στις αγορές της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής». Τα πιο πάνω δηλώνει µεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο Economy Today o συνιδρυτής της Planty, Λοΐζος Τόφας, o οποίος αναφέρεται στο επαγγελµατικό και καινοτόµο εγχείρηµά του µαζί µε τον συνεργάτη του, Γιάννο Κωνσταντινίδη.

Τι σας οδήγησε στη δηµιουργία της θερµοκηπιακής µονάδας Planty;

Η ιδέα γεννήθηκε από την επιθυµία µας να φέρουµε την κοινωνία και τα παιδιά µας πίσω στα ιδανικά που είχαµε εµείς στην παιδική µας ηλικία. Τότε που όλα ήταν πιο αγνά και φυσικά. Τότε που η οικογένεια µαζευόταν γύρω από το µεσηµεριανό τραπέζι, από το οποίο η σαλάτα δεν έλειπε ποτέ. Η καθαρή, αγνή, καταπράσινη σαλάτα. Η στροφή της αγοράς προς πιο υγιεινό και καθαρό φαγητό, καθώς και η αυξανόµενη απαίτηση για πράσινα, φυσικά και φυλλώδη λαχανικά, µας ώθησαν να δηµιουργήσουµε την Planty. Τόσο εγώ όσο και ο συνέταιρός µου, Γιάννος Κωνσταντινίδης, είµαστε µηχανικοί µε επιτυχηµένες εταιρείες ο καθένας, στους τοµείς των Γεωγραφικών Συστηµάτων Πληροφοριών και των Βιοµηχανικών Αυτοµατισµών αντίστοιχα.

Πείτε µας λίγα λόγια για την Planty. Τι περιλαµβάνει η γκάµα των προϊόντων σας;

Η Planty είναι µια καινοτόµα εταιρεία που από τον Ιανουάριο του 2020 παράγει premium φυλλώδη λαχανικά και microleaves, θέτοντας νέες βάσεις στα trends της αγοράς. Σε µια πρότυπη θερµοκηπιακή µονάδα 10.000 τετραγωνικών µέτρων στον Ψεµατισµένο, παράγουµε συνολικά 35 διαφορετικά είδη λαχανικών και µικροβλαστών, γεµάτα βιταµίνες, πλούσια γεύση, άρωµα και χρώµα. Οι τεχνικές παραγωγής που χρησιµοποιούµε είναι η υδροπονία χωρίς υπόστρωµα (NFT) και το εξελιγµένο µας ριζωτήριο. Ξεκινάµε από τη σπορά, φτάνοντας ως την τελική ωρίµανση των προϊόντων µας, ακολουθώντας όλα τα βήµατα της φύσης. Αυτή η φυσική µέθοδος παραγωγής γίνεται σε ένα προστατευόµενο περιβάλλον που µας επιτρέπει να έχουµε µειωµένους ψεκασµούς µέχρι και κατά 70% σε σχέση µε τις συµβατικές µεθόδους παραγωγής και τεράστια εξοικονόµηση σε νερό. Απουσία χώµατος σηµαίνει δεν ξεπλένω, δεν ταλαιπωρώ το προϊόν µου, άρα έχω µεγαλύτερη διάρκεια ζωής και ποιοτικότερο προϊόν. Η χρήση της τεχνολογίας στη µονάδα µας ξεκινά από τη σπορά, µε αυτόµατη µηχανή φύτευσης των σπόρων ανά προϊόν σε δίσκους οι οποίοι καταλήγουν στον προηγµένο θάλαµο προβλάστησης. Στη συνέχεια, εισάγονται εντός της θερµοκηπιακής µονάδας και ειδικότερα στο ριζωτήριο, όπου το ροµποτικό σύστηµα ποτίσµατος αναλαµβάνει την ευθύνη. Έπειτα, τα baby και τα microleaves θα προωθηθούν στις εγκαταστάσεις του συσκευαστηρίου για την κοπή και συσκευασία τους, ενώ τα υπόλοιπα θα µεταφερθούν στο σύστηµα υδροπονίας NFT για την τελική τους ωρίµανση. Τα προϊόντα της Planty ήδη εµπλουτίζουν τις γεύσεις πιάτων γνωστών εστιατορίων και πλέον διατίθενται και στις υπεραγορές.

ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΣΧΕ∆ΙΑ

Ποια είναι τα µελλοντικά σας σχέδια; Έχετε κάποιο στόχο για την εταιρεία σας που δεν τον έχετε ακόµη υλοποιήσει;

Στόχος µας είναι να συνδεθεί η Planty στο µυαλό του καταναλωτή µε την πραγµατικότητά µας: την ποιότητα, την απλότητα και τη φρεσκάδα… την υγεία! Να εδραιωθούµε ως η εταιρεία που παράγει καθαρά και υγιεινά προϊόντα, σαν να κόπηκαν µόλις από τον λαχανόκηπο. Που τολµά και καινοτοµεί παρουσιάζοντας προϊόντα υψηλής ποιότητας, εφάµιλλα του εξωτερικού, και που χρησιµοποιεί την Κύπρο ως βάση για την προµήθειά τους στις αγορές της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Η πρότυπη θερµοκηπιακή µας µονάδα, εξοπλισµένη µε τελευταίας τεχνολογίας µηχανήµατα και εργαλεία, σε συνάρτηση µε τους φυσικούς µηχανισµούς που απλόχερα µας προσφέρει η φύση, µας επιτρέπουν να παράγουµε ποιοτικά ανώτερα προϊόντα.

Στόχος µας τώρα είναι να σταθεροποιήσουµε την καθηµερινότητα και να τροφοδοτούµε µε µεγαλύτερες ποσότητες τις αγορές που έχουµε ήδη ανοίξει. Να επανακάµψουµε όπως όλοι αυτή την περίοδο της πανδηµίας και ως νέα εταιρεία να υλοποιήσουµε στην πράξη το business plan που έχει ετοιµαστεί.

Βλέπετε να υπάρχει ενδιαφέρον από τους νέους για να ασχοληθούν µε τον τοµέα της γεωργίας στην Κύπρο; Μέσα από την εµπειρία σας, τι θα συµβουλεύατε όλους εκείνους τους νέους που θέλουν να κάνουν κάτι δικό τους αλλά δεν τολµούν;

Ενδιαφέρον υπάρχει. Αλλά θα πρέπει να το δουν ως µια πολύ σοβαρή επιχειρηµατική κίνηση, χωρίς συναισθηµατισµούς. Η Κύπρος προσφέρεται για αυτό και ένα πολύ καλό χαρακτηριστικό του κυπριακού επιχειρηµατικού περιβάλλοντος είναι ότι ένας νέος επιχειρηµατίας µπορεί να δει αποτελέσµατα της δουλειάς του στην αγορά σε σύντοµο χρονικό διάστηµα, δεδοµένου ότι υπάρχει σωστός προγραµµατισµός, αφοσίωση και σκληρή δουλειά. Το να ασχοληθεί µε τη γεωργία δεν σηµαίνει ότι θα πρέπει να µείνει στους πατροπαράδοτους τρόπους παραγωγής και κυρίως θα πρέπει να αποφύγει τους «πατροπαράδοτους» τρόπους σκέψης που έχουν οι παλιοί γεωργοί. Να είναι ανοιχτόµυαλος και δεκτικός σε συνεργασίες, νέες µεθόδους, νέα προϊόντα και νέες ιδέες. Οι συνέργειες αυτές σίγουρα θα αποδώσουν οφέλη για όλους και πολλαπλάσια για τη χώρα µας.