Συνέντευξη 

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ιδαλίου

Λεόντιος Καλλένος – Δήμαρχος Ιδαλίου

  1. Πείτε μας λίγα λόγια για το Δημοτικό Αμφιθέατρο Ιδαλίου. Πώς έγινε ο σχεδιασμός του αμφιθεάτρου και τι χώρους περιλαμβάνει;

Μετά από πολύχρονες προσπάθειες, σκληρή εργασία και εντατικές πρωτοβουλίες,  σε μια περίοδο δύσκολων συνθηκών λόγω της οικονομικής κρίσης (2012-2015), ο Δήμος μας είναι πολύ περήφανος και ικανοποιημένος που κατάφερε να δώσει σάρκα και οστά σε ένα όραμα το οποίο αφορά την αναβάθμιση των πολιτιστικών υποδομών του Δήμου μας αλλά και ολόκληρης της Κύπρου.

Η μελέτη και ο σχεδιασμός του αμφιθεάτρου έγινε με σεβασμό προς τη μορφολογία και το χαρακτήρα του χώρου (βρίσκεται κάτω από την ανατολική ακρόπολη του Αρχαίου Ιδαλίου) αλλά και με βάση τις ανάγκες τόσο των δημοτών μας και των οργανωμένων φορέων πολιτισμού του Δήμου μας, αλλά και οποιουδήποτε οργανισμού πολιτισμού δραστηριοποιείται στο νησί.

Αυτή τη στιγμή είναι το πιο σύγχρονο υπαίθριο αμφιθέατρο στην Κύπρο.  

Είναι εξοπλισμένο με τελευταίας τεχνολογίας οπτικοακουστικά συστήματα και εγκαταστάσεις θεατρικού φωτισμού, για την εφαρμογή των οποίων δημιουργήθηκαν ειδικά δωμάτια ελέγχου στην είσοδο πάνω από το χώρο των κερκίδων.  Στην κεντρική είσοδο υπάρχει ο χώρος έκδοσης εισιτηρίων και ηλεκτρονικού ελέγχου πρόσβασης.  Διαθέτει επίσης δωμάτιο για μηχανήματα κινηματογραφικών προβολών.

Κάτω από το επίπεδο των κερκίδων συμπεριλαμβάνονται σύγχρονοι και άνετοι κλειστοί χώροι υψηλών προδιαγραφών όπως:

  • 2 μεγάλα πολυτελή ατομικά καμαρίνια (σουίτες)  
  • 2 καμαρίνια των 4-6 ατόμων το καθένα και 
  • 2 καμαρίνια των 15-20 ατόμων το καθένα 
  • όλα τα καμαρίνια διαθέτουν δικούς τους ανεξάρτητους χώρους υγιεινής (τουαλέτες και ντουζ)

υπάρχουν επίσης:

  • Σαλόνι αναμονής και ξεκούρασης
  • Αποθήκες
  • Μηχανοστάσιο
  • Βεστιάριο
  • Βοηθητικοί χώροι προσωπικού

Επιπρόσθετα του κυρίως Αμφιθεάτρου, διαμορφώθηκαν κι άλλοι υπαίθριοι χώροι, όπως ένα μικρό αμφιθεατράκι που μπορεί να φιλοξενήσει μικρότερες εκδηλώσεις είτε να λειτουργεί σε συνδυασμό με εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στο μεγάλο Αμφιθέατρο, προσθέτοντας στην πολλαπλότητα των πιθανών χρήσεων του συγκροτήματος.

Στο χώρο του μικρού αμφιθεάτρου συμπεριλαμβάνεται η καφετέρια-καντίνα και παιδότοπος εξοπλισμένος με παιγνίδια και δάπεδο ασφαλείας, όπου λειτουργούν καθημερινά τις απογευματινές και βραδινές ώρες για οικογενειακές βόλτες.

  1. Πότε ολοκληρώθηκε η ανέγερση του Δημοτικού Αμφιθεάτρου Ιδαλίου;

Η ανέγερση του Δημοτικού Αμφιθεάτρου Ιδαλίου ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2015.

  1. Τι εκδηλώσεις φιλοξενεί και τι χωρητικότητας είναι;

Το κυρίως Αμφιθέατρο είναι χωρητικότητας 1060 θέσεων, και μπορεί να φιλοξενήσει όλων των ειδών εκδηλώσεις ή παραστάσεις όπως:

  • Θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις
  • Συναυλίες – μουσικές βραδιές
  • Κινηματογραφικές προβολές
  • Οπτικοακουστικές παραστάσεις
  • Φιλολογικές εκδηλώσεις
  • Βραβεύσεις
  • Σχολικές εκδηλώσεις και αποφοιτήσεις
  • Άλλες εκδηλώσεις οργανωμένων πολιτιστικών φορέων
  • Αθλητικές επιδείξεις
  • Εκθέσεις

Στο χώρο του μικρού αμφιθεάτρου όπου βρίσκεται η καφετέρια-καντίνα, μπορούν να φιλοξενηθούν και δεξιώσεις.

  1. Για την ανέγερση, έχετε λάβει χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο εντάσσεται στα κονδύλια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Ποια ήταν η διαδικασία επιχορήγησής και πόσο σημαντική ήταν η επιχορήγηση από τα κονδύλια της ΚΑΠ για την ανέγερση του Αμφιθεάτρου;

Ο Δήμος Ιδαλίου υπέβαλε μέσω της Επαρχιακής Διοίκησης πρόταση για συγχρηματοδότηση του έργου από την ΚΑΠ. Η πρόταση εγκρίθηκε και φορέας υλοποίησης του έργου ήταν η Επαρχιακή Διοίκηση.   

Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Κυπριακή Δημοκρατία κατά τα 2/3 και το Δήμο Ιδαλίου κατά το1/3.

Το κόστος ανέγερσης του αμφιθεάτρου ανήλθε στα € 2.970.242,00 εκ των οποίων τα €990.080,00 αποτελούσε συνεισφορά του Δήμου Ιδαλίου, την οποία ο Δήμος κατέβαλε στην Επαρχιακή Διοίκηση.

Επιπρόσθετα, ο Δήμος Ιδαλίου κατέβαλε εξολοκλήρου την αμοιβή των Συμβούλων-Μελετητών για την ετοιμασία των σχεδίων και την επίβλεψη του έργου που ανήλθε στο συνολικό ποσό των €492.222,00

Η επιχορήγηση του έργου από τα κονδύλια της ΚΑΠ ήταν καθοριστικής σημασίας για την ανέγερση του Δημοτικού Αμφιθεάτρου. Χωρίς την υποστήριξη της ΚΑΠ, ο Δήμος Ιδαλίου δε θα μπορούσε να υλοποιήσει το σημαντικό αυτό έργο ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής και αναβάθμισης των πολιτιστικών υποδομών του Δήμου.

  1. Πόσο σημαντική είναι η προσθήκη αυτού του έργου στο Δήμο Ιδαλίου;

Η προσθήκη αυτού του έργου στο Δήμο Ιδαλίου είναι εξαιρετικής σημασίας για τους παρακάτω, μεταξύ άλλων, λόγους:

  • Η ανέγερση του αμφιθεάτρου αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα στην περαιτέρω αναβάθμιση και ανάπτυξη της μακραίωνης πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής τόσο των κατοίκων της πόλης του Ιδαλίου αλλά και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
  • Η γεωγραφική θέση του Δημοτικού Αμφιθεάτρου Ιδαλίου το καθιστά προσβάσιμο και προσελκύει θεατές από οποιαδήποτε πόλη ή κοινότητα, αφού βρίσκεται σε κεντρική περίπου απόσταση ανάμεσα σε Λευκωσία-Λάρνακα και Αμμόχωστο-Λεμεσό, καθιστώντας το χώρο και την πόλη του Ιδαλίου γενικότερα ένα σημαντικό κεντρικό, ζωτικής σημασίας, οργανισμό παραγωγής και προώθησης του πολιτισμού.  
  • Η προσέλκυση θεατών από άλλες πόλεις ή κοινότητες έχει ως επακόλουθο και τη περαιτέρω κοινωνική ανάπτυξη της πόλης μας.
  • Μέσω της προβολής του Δημοτικού Αμφιθεάτρου και του Δήμου μας, ταυτόχρονα προβάλλουμε και το τουριστικό κομμάτι του Ιδαλίου, αφού πλέον το Ιδάλιο έχει ενταχθεί στους καταλόγους των τουριστικών προορισμών.

Είμαστε βέβαιοι ότι το Δημοτικό Αμφιθέατρο Ιδαλίου θα αποτελέσει μακροχρόνια ένα «σπίτι» για οποιοδήποτε πολιτιστικό δρώμενο και οποιοδήποτε πολιτιστικό φορέα ή οργανισμό ανά το Παγκύπριο, αφού είναι διαθέσιμο σε όλους με ένα πολύ προσιτό κόστος παραχώρησης.