Θεόφιλος Μιλτιάδους – Ιδιοκτήτης «Αυγά αχυρώνα ΑΣΚΑΣ»

Συνέντευξη 

Θεόφιλος Μιλτιάδους – Ιδιοκτήτης «Αυγά αχυρώνα ΑΣΚΑΣ»

Θα θελαμε να μάθουμε λίγα πράγματα για εσάς. Τι σας οδήγησε στη δημιουργία φάρμας παραγωγής  αυγών αχυρώνα στον Ασκά;

Η φάρμα «Χωριάτικα Αυγά Ασκάς» ανήκε στον πεθερό μου. Στη συνέχεια, έπρεπε να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές για να πληρεί τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές και κανονισμούς αλλιώς θα έκλεινε. Τότε, αποφάσισα να ψάξω το θέμα και να ασχοληθώ σοβαρά με την αναβάθμισή της. Παρακολούθησα πολλά σεμινάρια του Υπουργείου Γεωργίας αλλά και των αγροτικών οργανώσεων για να μπορέσω να λάβω τις απαραίτητες γνώσεις και να αναλάβω δράση. Η ΕΚΑ (Ένωση Κυπρίων Αγροτών) επίσης, κάνει ένα πολύ σημαντικό έργο αφού δίνει συμβουλές στους αγρότες που θέλουν να συμμετέχουν στα Ευρωπαϊκά προγράμματα και παρέχει βοήθεια στην συμπλήρωση των αιτήσεων.  

Έτσι, αναβαθμίσαμε τα υποστατικά με βάση τα Ευρωπαϊκά πρότυπα, διατηρώντας ταυτόχρονα τον παραδοσιακό τρόπο εκτροφής των κότων. Γίνονται συχνά βιοχημικοί έλεγχοι τόσον από εμάς όσο και   από  το κτηνιατρείο  για την ποιότητα των αυγών, αλλά και έλεγχοι από το Υπουργείο Γεωργίας για τήρηση των ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Η φάρμα μας «Αυγά αχυρώνα ΑΣΚΑΣ» ήταν η πρώτη φάρμα αυγοπαραγωγής στην Κύπρο που πήρε πιστοποίηση από την Ευρώπη και στα αυγά μας αναγράφεται ο αριθμός 2CY.4203.01. 

Πείτε μας λίγα λόγια για τον αχυρώνα και τι περιλαμβάνει. 

Ονομάζεται αχυρώνας γιατί οι κότες ζουν και κινούνται ελεύθερες  σε  δάπεδο πού είναι στρωμένο από άχυρο και πριονίδι. Αυτή τη στιγμή, διατηρούμε 5 μεγάλα υποστατικά όπου τα 4 είναι για αυγοπαραγωγή , και το ένα είναι το αναθρεπτήριο στο οποίο μεγαλώνουν οι κότες μέσα από την μέρα επώασης τους έως λίγες μέρες πριν να ξεκινήσουν να γεννούν τα αυγά τους. Οι κότες έχουν το χώρο που χρειάζονται για να κινούνται ελεύθερες , υπάρχει μία γέστη ανά 7 κότες, ενώ τα υποστατικά έχουν πάντα καθαρό νερό, καλό φυσικό εξαερισμό και γεμάτες ταΐστρες από τροφή που αποτελείται κυρίως από καλαμπόκι.. Τώρα στον αχυρώνα υπάρχουν γύρω στις 12000 κότες που γεννούν και 12000 που αναμένουμε να γεννήσουν.

Πριν την πανδημία δεχόμασταν συχνά επισκέψεις από μαθητές σχολείων  καθώς και προσκόπους  τους οποίους ξεναγούσαμε με χαρά στις εγκαταστάσεις μας. Όταν με το καλό μας το επιστρέψουν οι συνθήκες, θα χαρούμε να τους υποδεχτούμε ξανά. 

Για τη δημιουργία του αχυρώνα, έχετε λάβει χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο εντάσσεται στα κονδύλια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Ποια ήταν η διαδικασία επιχορήγησής και πόσο εύκολη θα ήταν η δημιουργία του αχυρώνα χωρίς τη βοήθεια της ΚΑΠ;

Συμμετέχουμε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης από το 2004 μέχρι και σήμερα. Στο  πρώτο  πρόγραμμα  πήραμε χορηγία  μόνο γα εξοπλισμό γιατί δεν είχαμε    την ειδική άδεια οικοδομής για κτηνοτροφικά υποστατικά.. Στο επόμενο σχέδιο πήραμε χρηματοδότηση για τη δημιουργία υποστατικών και τον εξοπλισμό της φάρμας, ενώ η επόμενη αναβάθμιση είχε σκοπό την ενεργειακή αναβάθμιση. Στη συνέχεια πήραμε χρηματοδότηση για τον μύλο ζωοτροφών για την παρασκευή τους. Για αρκετά χρόνια όσο διάρκεσε το πρόγραμμα  παίρναμε  ένα καλό χρηματικό ποσό, ως επιβράβευση για την τήρηση των Ευρωπαϊκών κανονισμών για την ευημερία των κοτών. Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των αναβαθμίσεων κύριο μέλημά μας ήταν να διατηρήσουμε την παραδοσιακή εκτροφή, σύμφωνα πάντα με τις πρόνοιες και τις προδιαγραφές της ΕΕ. 

Σίγουρα η βοήθεια και η στήριξη που λάβαμε από την ΚΑΠ ήταν πολύ σημαντική και δεν θα μπορούσαν να γίνουν όλες αυτές οι αναβαθμίσεις χωρίς τις επιχορηγήσεις, θα πρέπει όμως να γίνονται αυστηρότεροι έλεγχοι από την ΕΕ για τα προϊόντα που εισάγονται σε τοπικό έδαφος από το εξωτερικό, για να προτατεύεται το τοπικό προϊόν.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια, έχετε κάποιο όνειρο για τον αχυρώνα που δεν το έχετε ακόμη υλοποιήσει; Κάποια αναβάθμισή που θα θέλατε να κάνετε ίσως;

Τα μελλοντικά μας σχέδια θα κριθούν από τα δεδομένα της Αγοράς. Τα παιδιά μας, έχουν πάρει μια αναβαθμισμένη επιχείρηση με βάση τα Ευρωπαϊκά πρότυπα. Σκοπός λοιπόν, είναι η επέκταση της φάρμας και η δημιουργία περισσότερων υποστατικών στο μέλλον. Εμείς επιδιώκουμε να κρατήσουμε τον παραδοσιακό χαρακτήρα τύπου  αχυρώνα  για εκτροφή των κοτών μας, γιατί όταν οι κότες ευημερούν και η ποιότητα του αυγού που θα φτάνει στο καταναλωτή θα είναι καλύτερη και ο καταναλωτής θα έχει λόγο να πληρώσει κάτι παραπάνω για να τα αγοράσει. Ελπίζουμε να γίνονται αυστηρότεροι ελέγχοι από την ΕΕ για να προστατεύονται τα προϊόντα του τόπου μας για τα οποία μοχθούμε καθημερινά. 

Βλέπετε να υπάρχει ενδιαφέρον από τους νέους να ασχοληθούν με τον τομέα της γεωργίας και κτηνοτροφίας; Μέσα από την εμπειρία σας, τι θα συμβουλεύατε όλους εκείνους τους νέους που θέλουν να κάνουν κάτι δικό τους αλλά δεν τολμούν;

Θα συμβούλευα τους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την γεωργία να το πράξουν, έχοντας ως πυξίδα τα Ευρωπαϊκά πρότυπα και τις επιχορηγήσεις από την ΕΕ. Από την εμπειρία μου θα τους έλεγα να ωριμάσουν πρώτα στην σκέψη τους  η επιχείρησή που θέλουν να κάνουν και να κρατήσουν το τοπικό χαρακτήρα χωρίς να προσπαθούν να μυηθούν τις τεράστιες  ευρωπαϊκές γεωργικές επιχειρήσεις  .  Επίσης ,είναι πολύ σημαντικό να κάνουν μελέτη της βιωσιμότητας αλλά και μια έρευνα Αγοράς πριν ξεκινήσουν την επιχείρησή τους. Τέλος, να παρακολουθούν τα σεμινάρια του Υπουργείου Γεωργίας που είναι πολύ βοηθητικά για αυτούς που ενδιαφέρονται να κάνουν το δικό τους εγχείρημα και να πάρουν βοήθεια από τα προγράμματα της ΕΕ.