Η Χρύσω Λέφου μας εκμυστηρεύεται τι θα μαγείρευε καθημερινά αν ήταν αγρότισσα
Ποια είναι η σχέση σου με τη γη;
Η σχέση μου με τη γη είναι σχέση ζωής. Παίρνω ενέργεια και πολλή χαρά από τη γη. Κάνω σαν μικρό παιδάκι όταν είναι η εποχή που υπάρχουν άγρια χόρτα, αγρέλια, στρουθκιά ή φρούτα όπως μόσφιλα για μαρμελάδα. Μου αρέσει να απολαμβάνω την πληθώρα των αγαθών που μας παρέχει η γη. Άλλωστε, οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας καλλιεργούσαν τη γη για να ζήσουν. Από το σιτάρι για τα ψωμιά μέχρι τα χόρτα, τα λαχανικά και τα φρούτα τους. Η γαστρονομία της Κύπρου στηρίχθηκε σε ό,τι έβγαζε ή έτρεφε η γη.
Αν ήσουν αγρότισσα τι θα ήθελες να καλλιεργήσεις και γιατί;
Δύσκολο να διαλέξω. Θα ήθελα να καλλιεργήσω χρυσόμηλα. Τα μοσχομυριστά χρυσόμηλα του Αγίου Αμβροσίου Κερύνειας, από όπου και η καταγωγή μου. Θα ήθελα να καλλιεργήσω κολοκάσι. Το φημισμένο κολοκάσι της Σωτήρας που είναι και ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης). Επειδή μου αρέσει να αρωματίζω το φαγητό μου θα ήθελα να έχω και κάποια αρωματικά βότανα. Παραδοσιακά στην Κύπρο χρησιμοποιούμε τη ρίγανη, το δεντρολίβανο, το θυμάρι, το δυόσμο και σε μεγάλο βαθμό τη δάφνη.
Τι ζώα θα είχες;
Θα είχα κατσίκες και πρόβατα για να φτιάχνω χαλλούμια και φρέσκια αναρή, καθώς και κοτούλες για τα αυγά που θα έτρωγαν τα εγγόνια μου. (Γέλια). Θα είχα ένα σκύλο – φύλακα, γατούλες και ένα μικρό πόνι.
Περιέγραψε μου ένα εικοσιτετράωρο όπως το φαντάζεσαι.
Ξυπνώ πολύ νωρίς για να ταΐσω τα ζώα μου και για να ζυμώσω φρέσκο ψωμί. Μαζεύω τα αυγά, φρέσκες ντομάτες από την αυλή και φτιάχνω πρωινό στην οικογένεια. Φρέσκο φρυγανισμένο ψωμί με βούτυρο δικής μας παραγωγής. Το χαλλούμι ψήνεται στην ξυλόσομπα και η φρέσκα αναρή σερβίρεται με το νορό της και μπόλικη ζάχαρη και κανέλα. Ελιές που μαζέψαμε από τα δικά μας ελαιόδεντρα και φυσικά ελαιόλαδο που βγάλαμε στον ελιόμυλο στο χωριό. Απολαμβάνουμε όλοι μαζί το… μπούκωμα όπως λέγεται στα κυπριακά και μετά ετοιμάζουμε τις πισίες. Τηγανισμένη ζύμη, την οποία περιχύνουμε με μέλι ή ζάχαρη, ανάλογα με τα γούστα του καθενός. Μετά, το πλούσιο πρωινό, το μεσημεριανό σερβίρεται πιο αργά. Συνήθως, όσπρια, ενώ την Κυριακή έχουμε το κυριακάτικο ψητό. Το απόγευμα σίγουρα καφέ με φίλες ή συγγενείς και για συνοδευτικό κανένα σπιτικό μπισκοτάκι ή γλυκό. Το βράδυ ταΐζουμε τα ζώα και φτιάχνω μια πλούσια πίτα με σπιτικό φύλλο και ό,τι άγρια χόρτα μαζέψαμε από τα χωράφια.
Τι δεν θα άντεχες καθόλου στην αγροτική ζωή;
Δεν θα άντεχα τις καταστροφές της φύσης. Αυτές που δεν μπορείς να ελέγξεις.
Πιστεύεις, απ’ όσα γνωρίζεις, πως ο κύπριος καταναλωτής επιλέγει την κυπριακή παραγωγή;
Ναι, τα τελευταία χρόνια ο κύπριος καταναλωτής προτιμά την κυπριακή παραγωγή. Είναι κρίμα να έχουμε ντόπια φρούτα, λαχανικά και άλλα αγαθά και να αγοράζουμε από το εξωτερικό που για να φτάσουν μέχρι το νησί μας σίγουρα χρειάζονται συντηρητικά. Κάνοντας τη διαδρομή στην κυπριακή ύπαιθρο με την εκπομπή μαγειρικής του ΡΙΚ «Γευστικό Ταξίδι» έχω να σας πω ότι στην Κύπρο έχουμε πολύ καλή παραγωγή αγαθών με ανθρώπους που προσέχουν τι θα σερβίρουν στο πιάτο μας. Να είστε σίγουροι ότι, από το χωράφι στο πιάτο μας, φτάνουν τα καλύτερα.