80 Χρόνια προσφοράς της «Παναγροτικής Ένωσης Κύπρου» (ΠΕΚ), ποια τα επόμενα βήματα της συντεχνίας σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της, Χρίστο Παπαπέτρου
ΠΕΚ: «Ζητάμε δύο μήνες κάλυψη από την κυβέρνηση για τα σιτηρά»
Ογδόντα χρόνια ζωής κλείνει φέτος η αγροτική συντεχνία «Παναγροτική Ένωση Κύπρου» (ΠΕΚ). 80 χρόνια συνεχούς δράσης και προσφοράς με συμμετοχή σε όλους τους αγώνες του τόπου, εθνικούς, αγροτικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς και άλλους.
Ο αγροτικός τομέας εξελίσσεται συνεχώς. Οι ανάγκες και οι απαιτήσεις αυξάνονται. Και σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην συνέντευξη που ακολουθεί ο Γενικός Γραμματέας της Χρίστος Παπαπέτρου, οι εξελίξεις οδήγησαν την «ΠΕΚ» εδώ και αρκετά χρόνια, να επεκτείνει την δράση της και σε θέματα γνώσης, τεχνολογίας, έρευνας και καινοτομίας.
Η «ΠΕΚ» σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της, συνεργάζεται με διάφορους αρμόδιους φορείς όπως Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Ερευνητικά – Επιστημονικά και Εκπαιδευτικά κέντρα στη Κύπρο και το εξωτερικό και συμμετέχει σε άλλα τόσα προγράμματα, μέσω των οποίων ενημερώνεται, προχωρεί, αντλεί γνώσεις και εμπειρίες που μεταφέρονται στον αγροτικό κόσμο με σεμινάρια και άλλου είδους ενημερωτικά προγράμματα.
Η ΠΕΚ διαφώνησε για την αλλαγή στα ποσοστά γάλακτος για το χαλούμι
*Σχολιάστε μας εν συντομία τις εξελίξεις γύρω από τον φάκελο χαλούμι (ΠΟΠ) και ποια η θέση σας;
-Μετά από προσπάθειες αρκετών χρόνων καταφέραμε το εθνικό προϊόν του τόπου μας, το χαλούμι να αποκτήσει επιτέλους με απόφαση της Ε.Ε. κατοχυρωμένο όνομα. Με την κατοχύρωση του ως «Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» (ΠΟΠ), παράγεται πλέον μόνο στη Κύπρο, γεγονός εξαιρετικής σημασίας για την κτηνοτροφία και την κυπριακή οικονομία. Σήμερα 5 μήνες μετά από την εγγραφή του το χαλούμι ως ΠΟΠ για διάφορους λόγους δεν άρχισε ακόμα η μαζική παραγωγή του. Αντί λοιπόν το Υπουργείο Γεωργίας να εφαρμόσει την νομοθεσία για τα ΠΟΠ από τη 1η Οκτωβρίου 2021 ως όφειλε, με αφορμή κάποιες μικροβελτιώσεις ήσσονος σημασίας όπως για παράδειγμα οι φυλές των ζώων και το σχήμα του χαλουμιού, κάτω από τις πιέσεις των βιομηχάνων εισηγείται και την αλλαγή των ποσοστών του γάλακτος που συμμετέχουν στο μείγμα για την παρασκευή του χαλουμιού που αποτελεί θέμα μείζονος σημασίας. Η ΠΕΚ διαφώνησε από την αρχή για οποιαδήποτε αλλαγή στα ποσοστά του γάλακτος όπως αυτά καταγράφονται στον φάκελο για το χαλούμι όπως έχει κατοχυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση στον οποίο καταγράφεται ότι «το πρόβειο ή αιγινό γάλα ή μίγμα αυτών πρέπει να υπερέχει ποσοτικά του αγελαδινού γάλακτος. Δηλαδή δεν είναι επιτρεπτή η χρήση μεγαλύτερης ποσότητας αγελαδινού γάλακτος στη παρασκευή χαλλουμιού όταν αυτό χρησιμοποιείται με πρόβειο ή αιγινό ή μίγμα αυτών» Διαφωνούμε και απορρίπτομε επίσης και την νέα πρόταση που ήρθε από τον Υπουργό που ερμηνεύει τα ποσοστά με βάση την απόδοση του γάλακτος και εισηγείται 35% αιγοπρόβειο και 65% αγελαδινό.
*Κλιματική αλλαγή και ποιες οι επιπτώσεις στους γεωργούς, ανησυχεί τον κλάδο;
-Μας ανησυχεί ιδιαίτερα η κλιματική κρίση της επιπτώσεις της οποίας ήδη βιώνουν οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι. Έντονα καιρικά φαινόμενα όπως για παράδειγμα χαλάζι, παγετός, καύσωνας, σφοδροί άνεμοι και ανομβρίες εμφανίζονται συχνότερα τα τελευταία χρόνια στο τόπο μας, πλήττοντας ανεπανόρθωτα την αγροτική παραγωγή εκμηδενίζοντας το αγροτικό εισόδημα. Το νέο σχέδιο Διαχείρισης και ασφάλισης της γεωργικής παραγωγής το οποίο αντικατέστησε τον ΟΓΑ, για τον οποίο λέγαμε όλοι ότι χρειαζόταν βελτίωση, δυστυχώς έχει κάνει τα πράγματα χειρότερα από ότι ήταν προηγουμένως. Εδώ να αναφέρω ότι η ΠΕΚ είχε προειδοποιήσει ότι το νέο σχέδιο με τον τρόπο που έχει ετοιμαστεί, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του αγροτικού κόσμου γιατί δεν παρέχει ουσιαστική προστασία και ασφάλεια στη παραγωγή από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Τελικά αποδείχθηκε «άνθρακας ο θησαυρός».
Νέα ΚΑΠ
* Νέα Αγροτική Πολιτική, ποια τα οφέλη και ποια τα προβλήματα που προκύπτουν;
-Η Ε.Ε. συχνά πυκνά αναθεωρεί την ΚΑΠ ώστε να ενσωματώσει μέσα στο περιεχόμενο της νέους στόχους και στρατηγικές. Το μεγάλο στοίχημα αυτή την προγραμματική περίοδο είναι η ενσωμάτωση και εφαρμογή μέσα από την ΚΑΠ της Πράσινης Συμφωνίας η οποία μπορεί να έχει γενικά όφελος αλλά προϋποθέτει μεγάλο κόστος στους αγρότες. Γι’ αυτό έχουμε εισηγηθεί ότι πρέπει να δοθούν ουσιαστικά οικονομικά κίνητρα στους αγρότες μέσα από την ΚΑΠ, για να μπορέσουν να εφαρμόσουν τα μέτρων και τις δράσεις που περιλαμβάνονται μέσα στο Σχέδιο, σε αντίθετη περίπτωση αυτή η πράσινη συμφωνία στην οποία όλοι αναφέρονται δύσκολα θα εφαρμοσθεί. «Η κυβέρνηση να καλύψει τις ανάγκες ποσότητας σιτηρών για τους επόμενους δύο μήνες»
*Πως βλέπετε το θέμα με την οικονομική κρίση που φαίνεται να προκύπτει το τελευταίο διάστημα και τις αυξήσεις στις τιμές ενέργειας και πρώτων υλών παραγωγής;
-Μετά τις επιπτώσεις της πανδημία με τον κορωνοϊό, ο τομέας της γεωργίας και της κτηνοτροφίας δέχονται ένα ισχυρότερο πλήγμα λόγω των οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν εξ αιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Οι τιμές όλων των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για την αγροτική παραγωγή όπως π.χ. τα φάρμακα και τα λιπάσματα έχουν υπερδιπλασιαστεί, οι δε τιμές των εισαγόμενων σιτηρών αυξάνονται μέρα με την μέρα. Δυστυχώς αυτές οι αυξήσεις δεν μπορούν να μετακυληθούν στα παραγόμενα προϊόντα με αποτέλεσμα το αυτό το αυξημένο κόστος να το επωμίζονται οι αγρότες. Πέραν αυτών των αυξήσεων επειδή η Κύπρος εισάγει πέραν του 75% των αναγκών της σε σιτηρά, λόγω του πολέμου υπάρχει κίνδυνος επάρκειας σιτηρών για κάλυψη των αναγκών μας για τους επόμενους μήνες. Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα αμέσως για να διασφαλίσει την επάρκεια πρώτων υλών για ζωοτροφές και σιτηρών για ανθρώπινη χρήση τουλάχιστον για δύο μήνες, όπως ήταν και η θέση της ΠΕΚ στο παρελθόν την οποία επαναλαμβάνουμε και σήμερα. Πρέπει δηλαδή η κυβέρνηση να προχωρήσει στην αγορά ποσότητας σιτηρών που θα καλύψουν τις ανάγκες μας για τους επόμενους δύο μήνες. Λόγω ακριβώς αυτών των μεγάλων αυξήσεων, η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει στην οικονομική στήριξη των κτηνοτρόφων και των γεωργών για να μπορέσουν να επιβιώσουν, διαφορετικά θα εγκαταλείψουν το επάγγελμα με ότι αυτό αρνητικό συνεπάγεται και για την κοινωνία και την οικονομία του τόπου.