ΛΑΙΚΗ ΑΓΟΡΑ – ΚΑΠ «Ψωνίζουμε στις Λαϊκές Αγορές-στηρίζουμε τους παραγωγούς» Της Άννας-Μαρίας Ευτυχίου Από τις Υπαίθριες Λαϊκές Αγορές, προτιμά να ψωνίζει η πλειονότητα των καταναλωτών σύμφωνα με γκάλοπ που διενεργήσαμε την …
«Ψωνίζουμε στις Λαϊκές Αγορές-στηρίζουμε τους παραγωγούς»
Της Άννας-Μαρίας Ευτυχίου
Από τις Υπαίθριες Λαϊκές Αγορές, προτιμά να ψωνίζει η πλειονότητα των καταναλωτών σύμφωνα με γκάλοπ που διενεργήσαμε την περασμένη εβδομάδα, στη Λαϊκή αγορά στο κέντρο της Λευκωσίας, γνωστή ως «ΟΧΙ». Ωστόσο, είναι πιο εύκολο όπως μας είπαν οι πολίτες να ψωνίζουν από τις υπεραγορές και φρουταρίες της γειτονιάς τους για ευκολία, αφού δε χρειάζεται να οδηγούν σε μεγαλύτερες αποστάσεις.
Αρκετές δεκάδες πολίτες επιλέγουν να επισκέπτονται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας τις υπαίθριες αγορές, που λειτουργούν σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου, διαλέγοντας φρέσκα φρούτα, λαχανικά και άλλα προϊόντα, κατευθείαν από τους παραγωγούς η τους πωλητές που βρίσκονται στα περίπτερα των Λαϊκών αγορών.
Σύμφωνα με δηλώσεις τους: «Ψωνίζουμε από τις Λαϊκές αγορές για να στηρίξουμε τους ντόπιους παραγωγούς και πωλητές μας. Έχουν όλα τα προϊόντα σε καλύτερες τιμές, είναι πιο φρέσκα αφού έρχονται κατευθείαν από το χωράφι και φυσικά υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία». Άλλος πολίτης μας είπε ότι προτιμά να ψωνίζει από τις υπαίθριες αγορές για να αγοράζει τα φθηνότερα προϊόντα αλλά και γιατί έχει δημιουργήσει δεσμούς φιλίας με τους παραγωγούς που βρίσκονται στις αγορές.
Συγκινητική ήταν η δήλωση πολίτη ο οποίος όπως είπε, παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν αυτό το διάστημα στην Κύπρο, οι καταναλωτές πρέπει να αγοράζουν από τις υπαίθριες Λαϊκές, γιατί οι πωλητές που βρίσκονται εκεί θα μείνουν ένα 8ωρο και βάλε στο κρύο, για να ζήσουν τις οικογένειες τους, άρα μπορούμε να θυσιάσουμε και εμείς μερικά λεπτά να αγοράσουμε τα φρούτα και τα λαχανικά μας για την εβδομάδα από εκεί. «Οι επιχειρηματίες στις υπεραγορές και τις μεγάλες φρουταρίες θα ζήσουν και με ακριβότερες τιμές, οι φίλοι παραγωγοί και πωλητές δε θα επιβιώσουν αν τους γυρίσουμε την πλάτη. Προτιμώ να πληρώνω λιγότερα και να βοηθώ τους συμπολίτες μου» είπε χαρακτηριστικά.
Χαμηλότερες τιμές
Αξίζει να σημειωθεί πως οι λαϊκές αγορές, στηρίζονται κυρίως από άτομα της χαμηλής και μεσαίας τάξεως αφού μπορούν να επιλέξουν προϊόντα φρέσκα και νόστιμα σε πολύ χαμηλότερες τιμές από τις υπεραγορές.
Όπως μας δήλωσαν οι ίδιοι πωλητές, ο κλάδος της αγροτικής παραγωγής, οι γεωργοί, παραγωγοί και επαγγελματίες των λαϊκών αγορών, στηρίζουν την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και δίνουν καθημερινά αγώνα για να έχουμε όλοι φρέσκα προϊόντα στο πιάτο μας κατευθείαν από τα δέντρα και τα χωράφια, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη γεωργία αλλά και την οικονομία του τόπου.
Κοινή Αγροτική Πολιτκή (ΚΑΠ) Η ΚΑΠ καθιστά βασική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1962. Η ένωση αντιλήφθηκε τη σημαντικότητα της γεωργίας για την οικονομία της ενιαίας αγοράς. Η ΚΑΠ παραμένει …
Η ΚΑΠ καθιστά βασική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1962. Η ένωση αντιλήφθηκε τη σημαντικότητα της γεωργίας για την οικονομία της ενιαίας αγοράς. Η ΚΑΠ παραμένει ουσιώδης πολιτική για όλα τα κράτη-μέλη μέχρι σήμερα. Αυτό γιατί η γεωργία είναι αναπόσπαστος τομέας της οικονομίας αλλά και λόγο της προσαρμογής της ΚΑΠ στις διάφορες απαιτήσεις κάθε εποχής.
Με τη στροφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη βιωσιμότητα και την υιοθέτηση Πράσινων Πολιτικών όπως το Green Deal και From Farm to Fork που συμβάλλουν στην παγκόσμια προσπάθεια προς ένα βιώσιμο πλανήτη έτσι και η ΚΑΠ πορεύεται με πιο Πράσινες Προτεραιότητες για το 2022. Συγκεκριμένα πλέον η ΚΑΠ στοχεύει :
-Την στήριξη των αγροτών και βελτίωση της γεωργικής παραγωγικότητας, διασφαλίζοντας σταθερό εφοδιασμό σε προσιτές τιμές τροφίμων
-Να διασφαλίσει τους αγρότες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να ζουν εύλογα
-Να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων
-Τη διατήρηση αγροτικών περιοχών και τοπίων σε ολόκληρη την ΕΕ
-Να διατηρήσουν ζωντανή την αγροτική οικονομία προωθώντας θέσεις εργασίας στη γεωργία, τις αγροδιατροφικές βιομηχανίες και συναφείς τομείς.
Η Κύπρος αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2004, και μέσω αυτή της συμμετοχής της στην οικογένεια της Ευρώπης επωφελείται άμεσα από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) η οποία στηρίζει σημαντικά τους αγρότες.
Η αγροτική ανάπτυξη της υπαίθρου και της Κύπρου γενικότερα συμβάλει στην πρόοδο της οικονομίας και την ευημερία της χώρας.
Προσφέρει άμεσες ενισχύσεις στις μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις που διαθέτει η Κύπρος (75% του συνόλου) οι οποίες χρειάζονται την υποστήριξη της Ενωμένης Ευρώπης για την διασφάλιση της ποιότητας ζωής των απασχολούμενων σε αυτές.
Συμβάλλει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις αγροτικές περιοχές της χώρας μας με μέτρα αγροτικής ανάπτυξης.
Προστατεύει τους επαγγελματίες του κλάδου και τους καταναλωτές, στοχεύοντας κυρίως σε παραδοσιακούς τομείς της Κυπριακής γεωργικής οικονομίας (κρασί, φρούτα και λαχανικά) με μέτρα προστασίας της αγοράς.
Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την ΚΑΠ, τις προτεραιότητες και τα οφέλη της εδώ:
Λ. Φουρλάς: «Στηρίζουμε τους αγρότες μας» «Η Κύπρος συμμετείχε ενεργά σε όλες τις συζητήσεις με γνώμονα την επίτευξη μιας νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και όλοι μαζί καταφέραμε να πετύχουμε τους …
«Η Κύπρος συμμετείχε ενεργά σε όλες τις συζητήσεις με γνώμονα την επίτευξη μιας νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και όλοι μαζί καταφέραμε να πετύχουμε τους στόχους που είχαν τεθεί». Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ που ανήκει στην ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του κυρίου Φουρλά, η νέα πολιτική θα ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του 2023 και θα ενισχύει τη βιοποικιλότητα ευθυγραμμιζόμενη με την περιβαλλοντική και κλιματική νομοθεσία.
Περισσότερη στήριξη σε νέους αγρότες
«Η θέση μου ως μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ήταν ότι χρειάζεται μεγαλύτερη στήριξη σε μικρά αγροκτήματα και νέους αγρότες. Επιπλέον, η αγροτική πολιτική της ΕΕ πρέπει να είναι πιο βιώσιμη, ανθεκτική και ευέλικτη, ώστε να μπορεί να παρέχει ασφαλή τρόφιμα σε όλους τους Ευρωπαίους. Πρέπει επίσης να προσαρμοστεί καλύτερα στις ανάγκες κάθε κράτους μέλους.
Το 10% των άμεσων ενισχύσεων θα κατευθύνεται στη στήριξη μικρών και μεσαίων αγροτικών επιχειρήσεων, ενώ τουλάχιστον το 3% του προϋπολογισμού της ΚΑΠ θα διατίθεται σε νέους αγρότες. Αποφασίστηκε επίσης να συσταθεί ένα μόνιμο αποθεματικό αντιμετώπισης κρίσεων με ετήσιο προϋπολογισμό 450 εκ. ευρώ, το οποίο θα στηρίζει τους αγρότες σε περιόδους που οι τιμές και οι αγορές παρουσιάζουν αστάθεια» ανέφερε ο Ευρωβουλευτής.
Όπως είπε, εγκρίνοντας τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, διασφαλίζουμε την ασφάλεια του σχεδιασμού όχι μόνο για τα κράτη μέλη, αλλά κυρίως για τους Ευρωπαίους γεωργούς μας. «Διασφαλίσαμε ότι η νέα αγροτική πολιτική είναι περισσότερο βιώσιμη, διαφανής και προβλέψιμη. Το νέο μοντέλο υλοποίησης θα μειώσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για τους αγρότες. Θέλουμε να προστατεύσουμε και να προωθήσουμε τις οικογενειακές γεωργικές εκμεταλλεύσεις, δηλαδή τους ανθρώπους που διατηρούν και προστατεύουν το πολιτιστικό μας περιβάλλον».
Τι περιλαμβάνει η νέα ΚΑΠ
Η νέα ΚΑΠ στοχεύει να έχει μια πιο ευέλικτη προσέγγιση με βάση τις επιδόσεις και τα αποτελέσματα, η οποία λαμβάνει υπόψη τις τοπικές συνθήκες και ανάγκες, αυξάνοντας παράλληλα το επίπεδο των προσδοκιών της ΕΕ όσον αφορά τη βιωσιμότητα.
Από το 2023, τα κράτη μέλη θα υποχρεούνται να διασφαλίζουν ότι τουλάχιστον το 35% του προϋπολογισμού τους για την αγροτική ανάπτυξη και τουλάχιστον το 25% των άμεσων ενισχύσεων θα κατευθύνονται σε μέτρα για την προστασία του κλίματος και του περιβάλλοντος. Για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αξιολογεί κατά πόσον τα εθνικά στρατηγικά σχέδια συνάδουν με αυτές τις δεσμεύσεις, ενώ οι αγρότες θα πρέπει να ακολουθούν φιλικές προς το κλίμα και το περιβάλλον πρακτικές.
Προσθέτοντας ο Λουκάς Φουρλάς είπε: «όπως ήταν και η έγνοια μου, η μελλοντική ΚΑΠ θα εκχωρήσει περισσότερες εξουσίες στα 27 κράτη μέλη. Μέσω των εθνικών στρατηγικών τους σχεδίων, οι χώρες της ΕΕ θα σκιαγραφήσουν και θα εφαρμόσουν ξεχωριστά τη νέα ΚΑΠ σε εθνικό επίπεδο. Με άλλα λόγια, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καθορίσει τη γενική κατεύθυνση της μελλοντικής ΚΑΠ, το πώς όμως θα εφαρμοστεί στην πράξη θα εναπόκειται στις εθνικές διοικήσεις αυτή τη φορά.
Όλα τα κράτη μέλη ήταν απασχολημένα εδώ και αρκετούς μήνες με τη διαμόρφωση των Εθνικών τους Σχεδίων, τα οποία και πρέπει να υποβάλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους για αξιολόγηση. Αυτό προβλέπουν τα συμφωνημένα.
Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, για την κάλυψη των αυξημένων υποχρεώσεων της Κύπρου ως προς τα ποσά που θα δαπανήσει σε δράσεις για το περιβάλλον και το κλίμα, συμπεριλήφθηκαν στους κανονισμούς, πρόνοιες που θα διευκολύνουν τους Κύπριους γεωργούς να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να πετύχουν τους στόχους τους. Είμαστε μαζί με τους αγρότες μας και θα τους στηρίξουμε στον καθημερινό τους αγώνα» κατέληξε.
Ποιες είναι οι πέντε Αγροτικές οργανώσεις στην Κύπρο Τι πρεσβεύουν οι αγρότες μας Πέντε αγροτικές οργανώσεις εκπροσωπούν σήμερα το σύνολο του Γεωργικού κόσμου στο νησί. Οι δύο μεγαλύτερες αφορούν κυρίως μέλη …
Ποιες είναι οι πέντε Αγροτικές οργανώσεις στην Κύπρο
Τι πρεσβεύουν οι αγρότες μας
Πέντε αγροτικές οργανώσεις εκπροσωπούν σήμερα το σύνολο του Γεωργικού κόσμου στο νησί.
Οι δύο μεγαλύτερες αφορούν κυρίως μέλη των δύο μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων, του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ.
Πρόκειται για τον Σύνδεσμο: «Παναγροτικός», που αφορά κυρίως μέλη του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) του οποίου Γενικός Γραμματέας είναι ο Τάσος Γιαπάνης και την Ενωση ΕΚΑ που αφορά κυρίως μέλη του ΑΚΕΛ, της οποίας γενικός γραμματέας είναι ο Πανίκος Χάμπας.
Υπάρχουν ωστόσο άλλες 3 αγροτικές οργανώσεις που αφορούν το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ και το πρώην ΕΥΡΩΚΟ.
«Παναγροτικός»
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η αντίστοιχη ιστοσελίδα ο Παναγροτικός Σύνδεσμος Κύπρου, είναι η μεγαλύτερη αγροτική οργάνωση στην Κύπρο και ιδρύθηκε το 1989 στην Λευκωσία από αγρότες και κτηνοτρόφους. Πλήρως ταυτισμένος με τις ανάγκες που έχει ο γεωργοκτηνοτροφικός τομέας, ανάμεσα στους στόχους και τους κύριους σκοπούς του Παναγροτικού Συνδέσμου είναι η ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας και του βιοτικού επιπέδου του αγροτικού κόσμου, η κοινωνική και τεχνολογική άνοδος του γεωργοκτηνοτροφικού τομέα και η προστασία του περιβάλλοντος. Ενεργά εμπλεκόμενος στα αγροτικά δρώμενα, ο Παναγροτικός συμμετέχει σε όλες τις διαβουλεύσεις που αφορούν τον αγρότη και τον γεωργό, στηρίζοντας και υποστηρίζοντας τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο Σύνδεσμος είναι δραστήριο μέλος της Copa – Cogeca (Επιτροπή Επαγγελματικών Γεωργικών Οργανώσεων και Γεωργικής Συνεργασίας), οργάνωση η οποία έχει αναγνωριστεί από τα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ως το κύριο όργανο εκπροσώπησης της γεωργίας, αλιείας και των Συνεταιρισμών και εκπροσωπεί στην Κομισιόν αλλά και σε όλα τα Ευρωπαϊκά φόρα διαβούλευσης και κέντρα λήψεως αποφάσεων, όλα τα Κράτη μέλη για όλα τα θέματα που αφορούν τους αγρότες. Επιπρόσθετα, είναι ενεργό μέλος της Geopa (Εργοδότες Επαγγελματικών Γεωργικών Οργανώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης), ως επίσης και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Γεωργών (W.F.O. – World Farmers Organization).
«ΕΚΑ»
Σύμφωνα με την σχετική ιστοσελίδα της Ένωσης Κυπρίων Αγροτών, η ΕΚΑ είναι αγροτική οργάνωση της Αριστεράς που ιδρύθηκε το 1959 σε αντικατάσταση της ΕΑΚ( Ένωση Αγροτών Κύπρου). Η ΕΑΚ, που είχε ιδρυθεί το 1946, είχε τεθεί από τους Άγγλους εκτός νόμου τον Δεκέμβριο του 1955 και για 4 περίπου χρόνια βρισκόταν στην παρανομία και δρούσε με παράνομο μηχανισμό. Μετά την επίτευξη συμφωνίας για επίλυση του Κυπριακού ζητήματος και την αλλαγή των συνθηκών, πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 1959 αγροτικό συνέδριο το οποίο και αποφάσισε την ίδρυση της ΕΚΑ προς αντικατάσταση της ΕΑΚ. Στο συνέδριο πήραν μέρος 1.450 αντιπρόσωποι από 246 χωριά της Κύπρου.
Η ίδρυση της ΕΚΑ ήταν επιτακτική ανάγκη για μια μεγάλη μερίδα των Κυπρίων αγροτών, η οποία αντιμετώπιζε οξύτατα προβλήματα. Σύμφωνα με την απογραφή του 1960 (οπότε η Κύπρος κατέστη ανεξάρτητο κράτος), η συνολική έκταση της καλλιεργήσιμης γης ανερχόταν σε 3,23 εκατομμύρια σκάλες. Από την έκταση αυτή, ποσοστό 34% ανήκε στο 77% του φτωχού αγροτικού κόσμου, ενώ το 23% των πλουσίων αγροτικών οικογενειών κατείχε το 66% της γης. Άλλο 11/2 εκατομμύριο σκάλες γης ανήκε σε μοναστήρια, σε μεγαλογαιοκτήμονες και στο κράτος. Παράλληλα, οξύτατο ήταν το πρόβλημα του νερού. Τα φράγματα που είχαν ανεγερθεί μέχρι τότε από την αγγλική αποικιακή κυβέρνηση ήταν συνολικής χωρητικότητας 4,3 δισεκατομμυρίων γαλονιών νερού, ενώ υπολογίζεται ότι πάνω από 40 δισεκατομμύρια γαλόνια νερού χύνονταν στη θάλασσα. Τεράστιο πρόβλημα υφίστατο επίσης για τη διάθεση των αγροτικών προϊόντων. Κοντά σ’ αυτά, υπήρχαν και πάρα πολλά άλλα προβλήματα για τον αγροτικό κόσμο της Κύπρου. Η ίδρυση της ΕΚΑ, που συνέπεσε με την μεταβατική περίοδο προς την ανακήρυξη της Κύπρου σε ανεξάρτητο κράτος, σήμαινε για πολλούς αγρότες που ανήκαν στις τάξεις της Αριστεράς, την οργάνωσή τους σε κοινή και συντονισμένη προσπάθεια για επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετώπιζαν.
«ΠΕΚ»
Η Παναγροτική Ένωσις Κύπρου, γνωστή ως «ΠΕΚ», ιδρύθηκε τον Μάιο του 1942 ύστερα από συγκέντρωση αγροτών από όλα τα μέρη της Κύπρου που πραγματοποίησαν το ιδρυτικό της συνέδριο στο χωριό Αθηένου στις 31 Μαϊου 1942. Ο Γενικός Γραμματέας της είναι ο Χρίστος Παπαπέτρου και εκπροσωπεί τον αγροτικό κόσμο του ΔΗΚΟ.
Το απότοκο της αυτής της προσπάθειας , γίνεται πλέον γνωστό με τ’ όνομα Π.Ε.Κ.( Παναγροτική Ένωση Κύπρου). Τις εργασίες του ιστορικού συνεδρίου άνοιξε ο Μελής Ζαχαριάδης και πρώτος Γενικός Γραμματέας εκλέγηκε ο Χαρίδημος Χατζηχάρος.
Έδρα της Π.ΕΚ. ορίστηκε η Αθηαίνου. Το συνέδριο ενέκρινε επίσης το καταστατικό της Π.Ε.Κ. και η οργάνωση εισήλθε μαχητικά στον αγώνα για τα δίκαια των αγροτών.
Σύμφωνα πάντα με στοιχεία της ιστοσελίδας της «ΠΕΚ», τα χρόνια που ακολούθησαν η Ενωση συνδέθηκε στενά με τη διεκδίκηση των εθνικών δικαίων της Κύπρου. Η οργάνωση αποτέλεσε φυτώριο αγωνιστών και μελών της ΕΟΚΑ.
Με την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας η ΠΕΚ ήταν η Οργάνωση που συμπαραστάθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και συνέβαλε στην ανάπτυξη της Κυπριακής Αγροτικής Οικονομίας. Τα μαύρα χρόνια της δράσης της ΕΟΚΑ β αποτέλεσε προπύργιο αντίστασης στα εγκληματικά της σχέδια.
Αγωνίστηκε ενάντια στο πραξικόπημα και πρωτοτάστησε στην επιστροφή του Μακαρίου στην Κύπρο.
Πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Δημοκρατικού Κόμματος ΔΗ.ΚΟ. με το οποίο έχει στενή συνεργασία για την προώθηση και επίλυση των αγροτικών θεμάτων.
Η ΠΕΚ συμμετέχει σε διάφορες επιτροπές και συμβούλια στην Κύπρο καθώς επίσης και σε διάφορα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. που αφορούν τον αγροτικό κόσμο.
Νέα Αγροτική Κίνηση
Η Νέα Αγροτική Κίνηση (ΝΑΚ), πρόεδρος της οποίας είναι ο Τάκης Χριστοδούλου, αποτελείται από αγρότες μέλη της ΕΔΕΚ.
Σύμφωνα με στοιχεία της Κίνησης, η ΝΑΚ αποτελεί μια από τις 5 αναγνωρισμένες Οργανώσεις του Αγροτικού Κινήματος.
Ιδρύθηκε το 2012 για να καλύψει το κενό που άφησε η διάλυση της ΠΟΑ Αγροτικής. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Αγροτικών Οργανώσεων Copa Cojeca και έχει ως βασικό της σκοπό την εξυπηρέτηση του αγροτικού κόσμου και την βελτίωση του βιοτικού του επιπέδου μέσω της βελτίωσης του γεωργικού τομέα με σεβασμό στο περιβάλλον και την ανάπτυξη του συνεταιριστικού πνεύματος μεταξύ των γεωργών.
Λαμβάνοντας υπόψη τα αδύνατα σημεία του τομέα της κυπριακής γεωργίας, όπως το μικρό μέγεθος και τον πολυτεμαχισμό του αγροτικού κλήρου, τη γήρανση και το χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης του αγροτικού πληθυσμού σε συνδυασμό με το ξηροθερμικό κλίμα, το έντονο ανάγλυφο, τη χαμηλή γονιμότητα των εδαφών και την έλλειψη νερού, θα μπορούσε να πει κάποιος πως οι μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η κυπριακή γεωργία είναι να μπορέσει να ανταπεξέλθει στον ολοένα και πιο πολύ εντεινόμενο ανταγωνισμό και την επερχόμενη κλιματική αλλαγή. Η ενίσχυση των επενδύσεων σε φυσικό και ανθρώπινο κεφάλαιο με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας σε όλους τους τομείς της γεωργικής παραγωγής, η επικέντρωση στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων με συγκριτικό πλεονέκτημα, η προτεραιότητα στην έρευνα και την καινοτομία των μεθόδων παραγωγής και τα αυξημένα κίνητρα για παραμονή των νέων στην ύπαιθρο, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την επιβίωση της
Σύμφωνα πάντα με στοιχεία από την κίνηση, «χρέος είναι η αδιαπραγμάτευτη διεκδίκηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων του λαού. Η ανάδειξη της πραγματικής φύσης του κυπριακού προβλήματος. Η απαίτηση για εφαρμογή των αρχών του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Η απλή διακήρυξη και εμμονή, χωρίς ταλαντεύσεις, ότι το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής ενός ανεξάρτητου κράτους από την Τουρκία. Και η σαφής υπόδειξη πως όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά για λύση δίκαιη και βιώσιμη θα πρέπει να στρέψουν το ενδιαφέρον, την επιρροή και τις πιέσεις τους προς την κατοχική δύναμη».
Ευρωαγροτικός
Ο «Ευρωαγροτικός Σύνδεσμος Κύπρου» σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του, ιδρύθηκε στης 19.05.2008 στην Αθηαίνου από 25 και πλέον επαγγελματίες γεωργούς από όλη την Κύπρο. Ιδρύθηκε κυρίως από μέλη του πρώην πολιτικού κόμματος «ΕΥΡΩΚΟ» και στην συνέχεια «Αλληλεγγύη» και ο πρόεδρος του είναι και ο πρόεδρος της «ΣΕΔΙΓΕΠ» Τροόδους, Λάμπρος Αχιλλέως.
Κύριοι στόχοι του συνδέσμου είναι η ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των γεωργών, η αύξηση του εισοδήματος τους και των συντάξεων τους και η έμπρακτη συνδρομή στην πλήρη απελευθέρωση της πατρίδας μας και ανάκτηση των πατρογονικών εστιών και της γης μας.
Κύπριοι γεωργοί Πέραν των 34,000 άτομα δηλώνουν εκταρικές επιδοτήσεις από τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών πληρωμών (ΚΟΑΠ). Ένας αριθμός βεβαίως που δεν αφορά μόνο καθαυτό γεωργούς, αλλά και άλλους ιδιώτες οι οποίοι …
Πέραν των 34,000 άτομα δηλώνουν εκταρικές επιδοτήσεις από τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών πληρωμών (ΚΟΑΠ). Ένας αριθμός βεβαίως που δεν αφορά μόνο καθαυτό γεωργούς, αλλά και άλλους ιδιώτες οι οποίοι ενδεχομένως να ασχολούνται ερασιτεχνικά με τον χώρο της γεωργίας.
Οι επαγγελματίες γεωργοί είναι σύμφωνα με την νομοθεσία, όσοι πιστώνουν (καταβάλλουν) Κοινωνικές Ασφαλίσεις του γεωργού ή αυτοί που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο Αγροτών. Μητρώο το οποίο θεσμοθετήθηκε από το κράτος τα τελευταία 3 χρόνια.
Οι επαγγελματίες του κλάδου σύμφωνα με τις συντεχνίες των αγορών επαληθεύονται με δύο τρόπους: με το Μητρώο Γεωργών ή μέσω των Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Οι άλλοι που λαμβάνουν εκταρικές επιδοτήσεις είναι οι ερασιτέχνες του χώρου που φυσικά έχουν δικαίωμα να καλλιεργούν την γη τους και να απολαμβάνουν τους καρπούς τους με ποικίλους τρόπους.
Οι πλείστοι αγρότες είναι μεγαλύτερης ηλικίας
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των προηγούμενων πέντε ετών, οι πλειονότητα των αγροτών μας αποτελείται από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Μόνο το 1.7% των αγροτών είναι κάτω των 35 χρονών, ενώ το 40% είναι άνω των 64 ετών.
Την ίδια ώρα στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο το 5,6% των αγροτικών εκμεταλλεύσεων ανήκει σε αγρότες ηλικίας μικρότερης των 35 ετών. Ταυτόχρονα, ποσοστό μεγαλύτερο από το 31% των κατόχων ευρωπαϊκών εκμεταλλεύσεων είναι μεγαλύτεροι των 65 ετών.
Που βρίσκεται η Κύπρος
Η Κύπρος έχει το χαμηλότερο μερίδιο νέων γεωργών στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ποσοστό που δεν ξεπερνάει το 1,5% του συνόλου των απασχολούμενων στη γεωργία.
Το 89,9% των εκμεταλλεύσεων έχουν έκταση κάτω από 5 εκτάρια κάτι που αντιστοιχεί σε μικρού μεγέθους γεωργικές εκμεταλλεύσεις.
Ο πρωτογενής τομέας της παραγωγής (γεωργία, δασοκομία και αλιεία) αντιστοιχεί στο 2,3% της οικονομίας της χώρας(υψηλότερο από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, που αντιστοιχεί στο 1,5%). Μόνο η γεωργία απασχολεί το 3,6% του εργατικού δυναμικού της Κύπρου.(χαμηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ των 28, 4,3%).
Ναι μεν… αλλά
Αξίζει να αναφερθεί πως η Κύπρος έχει τις περισσότερες πωλήσεις σε κτηνιατρικά αντιβιοτικά σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο παράγει σχεδόν τις διπλάσιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες.
«Μισό δις μέσω καινοτομίας για τη γεωργία» Κ. Καδής: «Οι αγρότες μας θα έχουν τη δυνατότητα να εκσυγχρονίσουν τις γεωργοκτηνοτροφικές του εκμεταλλεύσεις λαμβάνοντας οικονομική ενίσχυση μέχρι και 70% της συνολικής επένδυσής …
Κ. Καδής: «Οι αγρότες μας θα έχουν τη δυνατότητα να εκσυγχρονίσουν τις γεωργοκτηνοτροφικές του εκμεταλλεύσεις λαμβάνοντας οικονομική ενίσχυση μέχρι και 70% της συνολικής επένδυσής τους»
Με δεδομένη τη συμβολή όλου του αγροτικού κόσμου, καθώς και της κοινωνίας για στήριξη της πράσινης ανάπτυξης και προστασία του περιβάλλοντος, το Υπουργείο Γεωργίας καλείται να διαδραματίσει πρωταρχικό ρόλο ακολουθώντας τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).
Ναι μεν μας επηρέασε η πανδημία και χρήζει άμεσης στήριξης ο γεωργικός και κτηνοτροφικός τομέας, αλλά αυτό, σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας, θα γίνει με στοχευμένες πράξεις.
Μιλώντας στη «Σημερινή» της Κυριακής («Σ»), εξήγησε ότι οι ενισχύσεις αυτές θα διοχετεύονται στους γεωργούς μας, καθώς και στους υπόλοιπους δικαιούχους, μέσω του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, το οποίο ετοίμασε η χώρα μας και υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση στις 30 Δεκεμβρίου 2021, για την περίοδο 2023-2027.
Πρόκειται για πόσο που φτάνει σχεδόν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ.
– Κοινή Αγροτική Πολιτική Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2023-2027. Ποια τα οφέλη για τους γεωργούς/αγρότες και την κοινωνία μας και πώς διοχετεύονται;
H Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) αποτελεί το βασικό εργαλείο, μέσα από το οποίο επιδιώκεται σε ευρωπαϊκό αλλά και εθνικό επίπεδο να αναβαθμιστεί ο αγροτικός τομέας και να εναρμονιστεί με κεντρικές πολιτικές της ΕΕ, όπως είναι η Πράσινη Συμφωνία, η Στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο», η Στρατηγική της ΕΕ για τη Βιοποικιλότητα και το Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για την προώθηση της Κυκλικής Οικονομίας. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία ο Κύπριος αγρότης αλλά και η κοινωνία μας ευρύτερα έχουν να κερδίσουν πολλά. Οι αγρότες μας θα έχουν τη δυνατότητα να εκσυγχρονίσουν τις γεωργοκτηνοτροφικές του εκμεταλλεύσεις λαμβάνοντας οικονομική ενίσχυση μέχρι και 70% της συνολικής επένδυσής τους. Οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, μέσα στις οποίες δραστηριοποιούνται οι αγρότες μας, αναμένεται να βελτιωθούν. Αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό της νέας ΚΑΠ είναι ότι όλες οι παρεμβάσεις πρέπει να είναι συνυφασμένες με τις γενικότερες απαιτήσεις της κοινωνίας για σεβασμό και προστασία του περιβάλλοντος, για ασφαλέστερα προϊόντα για τους καταναλωτές, για ευζωία στα παραγωγικά ζώα αλλά και για μείωση των χημικών εισροών, όπως φυτοπροστατευτικά, αντιβιοτικά κ.α.
Στην πράξη, οι ενισχύσεις αυτές θα διοχετεύονται στους γεωργούς μας, καθώς και στους υπόλοιπους δικαιούχους, μέσω του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, το οποίο ετοίμασε η χώρα μας και υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση στις 30 Δεκεμβρίου 2021.
Τι προνοεί δηλαδή το Στρατηγικό Σχέδιο που κατέθεσε η χώρα μας για τη νέα ΚΑΠ;
Το Στρατηγικό Σχέδιο περιλαμβάνει όλα εκείνα τα μέτρα που θα στηρίξουν τον Κύπριο αγρότη και θα καλύψουν τους ευρύτερους στόχους όπως σας τους έχω ήδη περιγράψει. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι παρέχεται η δυνατότητα στα κράτη μέλη να σχεδιάσουν τα μέτρα που θα περιληφθούν στα στρατηγικά τους σχέδια με τρόπο που να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες του αγροτικού τους τομέα. Αυτό ακριβώς έπραξε και η Κύπρος. Έτσι, μέσα από το Στρατηγικό μας Σχέδιο για την περίοδο 2023-2027, διοχετεύουμε ένα ποσό που φτάνει σχεδόν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ σε μέτρα που στηρίζουν ποικιλοτρόπως τον αγροτικό μας τομέα. Πώς; Με την αξιοποίηση της καινοτομίας και υιοθέτηση δράσεων έξυπνης γεωργίας, την αύξηση της βιολογικής γεωργίας, την υποστήριξη της κυκλικής οικονομίας, την ένταξη και στήριξη των νέων αγροτών. Ειδικά σε σχέση με το τελευταίο, αποτελεί προτεραιότητά μας η προσέλκυση νέων γεωργών και η διευκόλυνση της επιχειρηματικής ανάπτυξής τους στις αγροτικές περιοχές, γι’ αυτό και παρέχουμε ένα ευνοϊκό πλαίσιο ενισχύσεων και υψηλότερα ποσά ενίσχυσης σε νέους αγρότες. Σημαντικό επίσης είναι ότι οι στόχοι και οι δράσεις του Στρατηγικού Σχεδίου υποστηρίζονται από τον οριζόντιο στόχο της τεχνολογικής αναβάθμισης, μέσω της κατάρτισης, της εκπαίδευσης και της εξειδίκευσης στον πρωτογενή τομέα. Πρέπει όλοι μας, κυβέρνηση και αγρότες, να συνειδητοποιήσουμε ότι ανταγωνιστική γεωργία σημαίνει και τεχνολογικά αναβαθμισμένη και έξυπνη γεωργία.
Καταληκτικά, θεωρώ ότι τα κίνητρα που περιλαμβάνονται στις παρεμβάσεις του Στρατηγικού Σχεδίου είναι τέτοια, που οι αγρότες μας οι οποίοι θα τα μελετήσουν και θα τα αξιοποιήσουν σωστά, θα έχουν τη δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν με τρόπο οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμο.
Κύριε Υπουργέ, πιστεύετε ότι υπάρχει μέλλον στην Κύπρο για τους νέους γεωργούς;
Αναμφίβολα! Θεωρώ ότι υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες ενασχόλησης με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, καθώς και αξιοσημείωτες ευκαιρίες για εξασφάλιση οικονομικής ενίσχυσης που θα υποβοηθήσει τις προσπάθειες των νέων γεωργών, ιδιαίτερα κατά τα πρώτα χρόνια της δραστηριοποίησής τους. Η προσπάθειά μας για υποστήριξη των νέων γεωργών είναι διάχυτη στο νέο Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ, είτε μέσα από την εφαρμογή ειδικών παρεμβάσεων που απευθύνονται αποκλειστικά στους νέους γεωργούς είτε μέσα από τα αυξημένα ποσοστά χρηματοδότησης νέων αγροτών για τα επενδυτικής φύσεως μέτρα είτε με την παραχώρηση προτεραιότητας σε νέους αγρότες, μέσω τους συστήματος μοριοδότησης των αιτήσεων.
Θα ήθελα να επισημάνω μια σημαντική πτυχή της προσπάθειάς μας που αφορά τους νέους αγρότες, που δεν είναι άλλη από την άμεση επικοινωνία με τους ίδιους. Τα μέτρα ουσιαστικά τα σχεδιάσαμε σε πλήρη συνεννόηση με τους νέους αγρότες του τόπου μας και τις Αγροτικές Οργανώσεις. Μέσα από επαφές που έγιναν με νέους από ολόκληρη την Κύπρο, έχοντας και τη συνδρομή του Οργανισμού Νεολαίας, ελάβαμε σημαντική ανατροφοδότηση και εισηγήσεις για πρόνοιες των μέτρων που σχεδιάζαμε, που θα καθιστούσαν τα μέτρα αυτά πιο ελκυστικά για τους νέους μας. Οι εισηγήσεις αυτές έχουν «μπολιάσει» τα μέτρα, τα οποία τελικά διαμορφώθηκαν. Γενικότερα η συνεχής επαφή με τον αγροτικό κόσμο και το αγροτικό κίνημα είναι χρήσιμη και επωφελής τόσο για το Υπουργείο όσο και για τους ίδιους τους αγρότες, αφού μέσα από αυτήν την επικοινωνία επιτυγχάνεται καλύτερη εστίαση στις πραγματικές ανάγκες του αγροτικού μας κόσμου.
– Έρχονται δύο νέα επενδυτικά μέτρα
Ποια τα επενδυτικά/νομοθετικά σχέδια του Υπ. Γεωργίας για το 2022-2023 για εξυπηρέτηση των γεωργών και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας μας;
Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η προκήρυξη δύο επενδυτικών μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, τα οποία σχετίζονται με τον εκσυγχρονισμό και την ανταγωνιστικότητα της γεωργίας μας. Πρόκειται για το μέτρο 4.1 «Επενδύσεις στις γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις», με προϋπολογισμό €30 εκ., καθώς και το Μέτρο 6.1 «Πρώτη εγκατάσταση νέων γεωργών», με προϋπολογισμό €5 εκ. Σημαντικό μέρος από τα κονδύλια αυτά θα παραχωρηθεί για βελτίωση υφιστάμενων ή δημιουργία νέων μονάδων αιγοπροβατοτροφίας. Η στήριξη αυτή θεωρείται εξαιρετικής σημασίας, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που δημιούργησε η επιτυχία της κατοχύρωσης του χαλλουμιού ως προϊόντος ΠΟΠ και η ανάγκη για παραγωγή μεγαλύτερων ποσοτήτων αιγοπρόβειου γάλακτος, ώστε να ικανοποιούνται οι προδιαγραφές παραγωγής του προϊόντος.
Επιπρόσθετα, προκηρύσσεται, επίσης τις επόμενες μέρες, ακόμη ένα επενδυτικό μέτρο, που αφορά τη στήριξη των επενδύσεων αποκατάστασης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων που πλήγηκαν από τις μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού που μας πέρασε. Το μέτρο αυτό, με προϋπολογισμό €2 εκ., προβλέπει την παραχώρηση οικονομικής ενίσχυσης που φτάνει μέχρι και το 100% των δαπανών που θα πραγματοποιηθούν από τους γεωργούς που επηρεάστηκαν, ώστε να επαναδραστηριοποιηθούν πλήρως και ενδεχομένως με πιο αποτελεσματικό και βιώσιμο τρόπο σε σχέση με την περίοδο πριν από τις πυρκαγιές. Η στήριξη αυτή έρχεται ως συνέχεια των άλλων μέτρων άμεσης στήριξης που είχαν εγκριθεί και εφαρμοστεί μετά από σχετικές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου. Κάνουμε λοιπόν πράξη τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης και του ίδιου του Προέδρου Αναστασιάδη για πλήρη στήριξη των αγροτών μας που επηρεάστηκαν από τις πυρκαγιές.
Επιπρόσθετα, εντός του 2022 αναμένονται και άλλες προκηρύξεις που αφορούν στις υποδομές κυκλικής οικονομίας, συνεργασίας κ.ά.
– Η πανδημία και η αύξηση τιμών των σιτηρών Πόσο πιστεύετε ότι επηρέασε η πανδημία τον γεωργικό κόσμο, με δεδομένο ότι τα πλείστα προϊόντα διοχετεύονται στην εγχώρια αγορά; Επίσης, ποια είναι η θέση σας για την αύξηση στις τιμές των σιτηρών που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην Κύπρο;
Από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και τις άμεσες και έμμεσες συνέπειες που έχει επιφέρει στον ευρύτερο αγροτικό τομέα. Με μια σειρά αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, μετά από εισηγήσεις του Υπουργείου μας, λήφθηκαν πέραν των 40 μέτρων στήριξης των αγροτών μας και διασφάλισης της βιωσιμότητας των γεωργικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων. Αξιοποιώντας πλήρως όλα τα μέσα που μας προσφέρονταν από το κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ, στηρίχθηκαν, μεταξύ άλλων, κτηνοτροφικοί κλάδοι, ο τομέας της ανθοκομίας, οι παραγωγοί φρούτων και λαχανικών, ο αμπελο-οινικός τομέας, με ποσά που προσεγγίζουν τα €30 εκ.
Παρά τα μέτρα που έχουμε λάβει, είναι γεγονός ότι διάφοροι κλάδοι του αγροτικού μας τομέα, όπως η κτηνοτροφία και η αγορά οίνου, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις, λόγω κυρίως της περιορισμένης κατανάλωσης που συνδέεται και με τη μείωση της τουριστικής δραστηριότητας που έφερε η πανδημία στον τόπο μας και τη συσσώρευση αποθεμάτων αγροτικών προϊόντων. Το θέμα των επιπτώσεων της πανδημίας στην αγορά των γεωργικών προϊόντων θα έλεγα ότι είναι πανευρωπαϊκό, αφού συζητείται ανελλιπώς στις τελευταίες συναντήσεις του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ. Το θέμα απασχολεί βεβαίως και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει παρατείνει χρονικά τη δυνατότητα των κρατών μελών να συνεχίσουν να στηρίζουν τον αγροτικό τομέα, με κρατικούς πόρους, όπου το κρίνουν αναγκαίο.
Όσον αφορά το θέμα της αύξησης στις τιμές των σιτηρών, η Κύπρος επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις διεθνείς τιμές αλλά και το κόστος των μεταφορικών, καθώς ο μοναδικός τρόπος μεταφοράς τους είναι μέσω της θάλασσας. Ως εκ τούτου, οι τιμές παρουσιάζονται υψηλότερες σε σχέση με τις διεθνείς. Αυτό επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και το κόστος των ζωοτροφών. Στη χώρα μας, σε αντίθεση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, μεγάλο ποσοστό ζωοτροφών εισάγονται, και το γεγονός αυτό καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το κόστος και την ανταγωνιστικότητα του κτηνοτροφικού τομέα. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο προωθήσαμε πρόσφατα επιπλέον μέτρα στήριξης με κρατικούς πόρους για κτηνοτροφικούς κλάδους συνολικού προϋπολογισμού περίπου €6 εκ.
– Το νέο σύστημα Διαχείρισης Κινδύνων
Κατά καιρούς βλέπουμε τις σοδειές των γεωργών μας να καταστρέφονται από την παρατεταμένη ανομβρία και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Πώς στηρίζει το κράτος τους γεωργούς αυτούς;
Μετά από ευρεία διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες, διαμορφώθηκε και τέθηκε σε λειτουργία, από τον Αύγουστο του 2019, το νέο σύστημα Διαχείρισης Κινδύνων στον αγροτικό τομέα της Κύπρου. Πρόκειται ίσως για τη σημαντικότερη μεταρρύθμιση που έγινε στον αγροτικό τομέα της Κύπρου κατά τα τελευταία χρόνια. Με το σύστημα αυτό καλύπτονται όλες οι γεωργικές δραστηριότητες, για όλους τους κινδύνους που οφείλονται σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες ή/και θεομηνίες.
Η φιλοσοφία του νέου συστήματος Διαχείρισης Κινδύνων είναι η αντιστάθμιση της απώλειας εισοδήματος των παραγωγών, με τρόπο που να δρα ως δίχτυ προστασίας του γεωργικού εισοδήματος και του αγροτικού μας κόσμου. Το σύστημα αυτό στηρίζεται από ειδικό Ταμείο Προστασίας και Ασφάλισης της Γεωργικής Παραγωγής. Οι πόροι του Ταμείου προέρχονται τόσο από τις εισφορές των γεωργών, όσο και από τη συνεισφορά του Κράτους. Από την έναρξη ισχύος του νέου συστήματος Διαχείρισης Κινδύνων μέχρι και σήμερα, οι αποζημιώσεις που έχουν παραχωρηθεί ξεπερνούν τα €24 εκ., ενώ το ποσό με το οποίο συνέβαλε το κράτος είναι πολλαπλάσιο από αυτό που κατέβαλαν οι αγρότες μας. Σημειώνω ότι αρχικά υπολογίστηκε πως τα ποσά θα καταβάλλονται περίπου εξ ημισείας. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι σε περιόδους δύσκολες, με πολλά ακραία καιρικά φαινόμενα που επηρέασαν τον αγροτικό μας κόσμο, δεν μείναμε προσκολλημένοι σε καθαρά οικονομικές ή και διαδικαστικές προσεγγίσεις, αλλά στηρίξαμε έμπρακτα τους αγρότες μας που υπέστησαν ζημιές.
Το νέο σύστημα Διαχείρισης Κινδύνων, όταν εφαρμόστηκε στην πράξη, φάνηκε ότι παρουσιάζει ορισμένες αδυναμίες. Όπως όμως προχωρήσαμε σε αυτήν τη μεγάλη μεταρρύθμιση έχοντας ως συνεργάτη και συνδιαμορφωτή το αγροτικό μας κίνημα, έτσι και τώρα, με καλή συνεργασία και διαβούλευση, θα βελτιώσουμε τις όποιες αδυναμίες με στόχο τη συνεχή βελτίωση του νέου αυτού συστήματος και την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη κάλυψη των αναγκών του συνόλου του αγροτικού κόσμου.
Με ποιον τρόπο μπορεί κάποιος να ενημερωθεί για τα ευρωπαϊκά ή εγχώρια κονδύλια προς βελτίωση του γεωργικού τομέα;
Η διάσταση της ενημέρωσης των ενδιαφερομένων είναι πάρα πολύ σημαντική. Καλή ενημέρωση σημαίνει και πιο αποτελεσματική εκμετάλλευση των σχεδίων μας από τον αγροτικό μας κόσμο. Επιδιώκουμε μέσα από κάθε κατάλληλη μέθοδο διάχυσης της πληροφόρησης, την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των εν δυνάμει δικαιούχων, ώστε να μπορούν να αξιοποιούν αποτελεσματικά τις δυνατότητες που προσφέρονται.
Για καλύτερη, λοιπόν, ενημέρωση των ενδιαφερομένων, υπάρχει η δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας, τόσο διά ζώσης όσο και τηλεφωνικά, με τα κατά τόπους επαρχιακά γραφεία του Τμήματος Γεωργίας και του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών, που αποτελεί σταθερό μας συνεργάτη για την υλοποίηση των περισσότερων μέτρων που περιλαμβάνονται στο Στρατηγικό μας Σχέδιο. Αξιοποιείται επίσης το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Παράλληλα, προωθείται έντυπο ενημερωτικό υλικό, αξιοποιούνται τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, με ανακοινώσεις και καταχωρίσεις σε εφημερίδες και περιοδικά, και διοργανώνονται ενημερωτικές συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις παρουσίασης των νέων μέτρων. Στο πλαίσιο της συνολικής προσπάθειας για καλύτερη ενημέρωση, έχει ιδρυθεί και λειτουργεί επίσης το Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο, ως κέντρο συλλογής και διάχυσης πληροφοριών και τεχνογνωσίας με στόχο την προώθηση της Αγροτικής Ανάπτυξης. Τέλος, στην προσπάθεια ενημέρωσης των αγροτών, σημαντικότατο ρόλο διαδραματίζουν και οι Αγροτικές Οργανώσεις, με τις οποίες συχνά οργανώνουμε στοχευμένες δράσεις ενημέρωσης των αγροτών μας.
Λ. Αχιλλέως: «Άλλαξαν οι στόχοι της φετινής ΚΑΠ» Η Συνεργατική Εταιρεία Διαθέσεως Γεωργικών Προϊόντων (ΣΕΔΙΓΕΠ) Πιτσιλιάς – Τροόδους Λτδ είναι ένας από τους μεγαλύτερους συνεταιρισμούς στη Κύπρο που δραστηριοποιείται στη διακίνηση …
Η Συνεργατική Εταιρεία Διαθέσεως Γεωργικών Προϊόντων (ΣΕΔΙΓΕΠ) Πιτσιλιάς – Τροόδους Λτδ είναι ένας από τους μεγαλύτερους συνεταιρισμούς στη Κύπρο που δραστηριοποιείται στη διακίνηση και εμπορία οπωροκηπευτικών προϊόντων – νωπών φρούτων όπως μήλα, ροδάκινα, κεράσια, νεκταρίνια, αχλάδια, δαμάσκηνα, ακτινίδια, λαχανικά κ.α.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΣΕΔΙΓΕΠ και Γ.Γ. της αγροτικής οργάνωσης «Ευρωαγροτικός», Λάμπρο Αχιλλέως, οι Συνεργατικές Εταιρείες διάθεσης γεωργικών προϊόντων έχουν ένα καθοριστικό ρόλο στην γεωργική κοινότητα, στην διάθεση προϊόντων και ομάδα παραγωγών που θεσμοθετούνται από το πρόγραμμα της αγροτικής ανάπτυξης.
ΚΑΠ
Σε συνέντευξη του κυρίου Αχιλλέως στο «Sigmalive» (S), ερωτηθείς για την Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), ανέφερε ότι αυτή έχει αλλάξει ριζικά.
«Η ΚΑΠ 2023-2027 σε σχέση με τις προηγούμενες, χρονιές έχει αλλάξει στόχους. Εννοώ ότι έχουν συμπεριληφθεί απαραίτητες ρήτρες που αφορούν πως το 30% του συνολικού προϋπολογισμού, πρέπει να διατεθεί στο πρασίνισμα, δηλαδή στην κυκλική οικονομία, στην αλλαγή κλίματός, στο φαινόμενο της απερήμωσης. Άρα ακόμα και το 1 δις όπως ανέφερε και ο Υπουργός Γεωργίας αλλά όπως είναι και οι σχετικές αποφάσεις, που πρόκειται να δοθεί στους γεωργούς δεν είναι αρκετό για να προχωρήσουν σε αυτές τις ενέργειες. Ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ, έχει στοχευμένη κατεύθυνση και το 30% πρέπει να πάει σε αυτές τις δράσεις υπερ της πράσινης ανάπτυξης. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την Κύπρο όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης» είπε.
*Δηλαδή κύριε Λάμπρου είναι αρνητικό να προωθηθεί η προστασία του περιβάλλοντος;
-Καθόλου, κάθε άλλο μάλιστα. Δεν είναι αρνητικό αυτό, συμφωνούμε απόλυτα, αλλά για να γίνουν αυτές οι δράσεις καλούνται να τις υλοποιήσουν οι γεωργοί, οι οποίοι γεωργοί θα προσθέσουν στο κόστος τους 30% επιβάρυνση και είναι ήδη σε πολύ δύσκολες συνθήκες.
Συμφωνούμε με αυτά όλα για την πράσινη ανάπτυξη, και να διατηρήσουμε ισορροπία στο περιβάλλον, θα πρέπει όμως η Ευρώπη να καλύψει επακριβώς το κόστος υλοποίησης των δράσεων αυτών. Αυτή είναι η δική μας απαίτηση από την ΚΑΠ για το 2023-2027. Θέλουμε να καλυφθούν αυτές οι δράσεις. Δεν θα δεχθούμε να επωμισθεί ο γεωργός επιπλέον κόστος για να κάνει δράσεις που είναι υποχρέωση του κράτους μέλους να τις κάνει.
«Οι γεωργοί δεν θα επωμιστούν κόστος για την Νέα ΚΑΠ»
*Τι θα γίνει σε περίπτωση που το κράτος δεν καλύψει τα κόστη;
-Αν το κράτος δεν έρθει να καλύψει τα κόστη, ο γεωργός δεν θα προχωρήσει στις σχετικές δράσεις άρα θα είμαστε εκτός των στόχων της Ευρώπης και αυτό δεν είναι προς το συμφέρον κανενός.
Αν για παράδειγμα αφήσουν ακαλλιέργητες συγκεκριμένες λωρίδες όπως είναι το αίτημα της Ε.Ε, για πουλιά και ερπετά, τότε θα έχουν σοβαρό κόστος οι γεωργοί μας, άρα δεν θα τις αφήσουν αν το κράτος δεν καλύψει το κόστος».
*Έχετε συζητήσει το θέμα με τον Υπουργό Γεωργίας Κώστα Καδή;
– Φυσικά. Ο Υπουργός γνωρίζει τις ανησυχίες και τους κόπους των γεωργών μας. Θεωρώ ότι προς αυτή την κατεύθυνση οδηγείται ο υπουργός έχει δεσμευτεί για κάλυψη του κόστους που επιβάλλεται για να λάβουμε την σχετική χορηγία από την ΚΑΠ και αυτό αναμένουμε, ότι θα πράξει προς όφελος όλης της Κύπρου.
*Ποιο είναι το σημερινό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος με τις καιρικές καταστροφές που είδαμε τις προηγούμενες μέρες και σε μερικές περιοχές συνεχίζεται..;
-Το μεγαλύτερο πρόβλημα των καταστροφών αυτών αφορά στην διαχείριση τους. Δηλαδή στην «διαχείριση κινδύνων» όπως είναι γνωστή στον κόσμο μας.
Θα πρέπει ότι παράγεται στην γη να είναι ασφαλισμένο, διαφορετικά δεν υπάρχει περίπτωση να επιβιώσει ο γεωργός με την κλιματική αλλαγή και με όλα αυτά τα ακραία φαινόμενα που βλέπουμε.
*Το κράτος έχει προβεί σε ενέργειες κάλυψης σωστά;
-Η μέχρι στιγμής κάλυψη που λαμβάνουμε είναι ελλείπεις. Είναι πολύ μεγάλες οι καταστροφές που έχουν υποστεί οι αγρότες. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στο χώρο της αγροτικής οικονομίας.
*Σε ποια προϊόντα υπήρξε μεγαλύτερο πρόβλημα, με τις καταστροφικές βροχές και το χιόνι;
-Οι μεγαλύτερες καταστροφές έγιναν στις πατάτες και στα λαχανικά, μανταρινοειδή. Συγκεκριμένα όπου είχε παγετό υπήρξαν καταστροφές.
Ποια είναι Εταιρεία της ΣΕΔΙΓΕΠ
Αξίζει να σημειωθεί πως η Συνεργατική Εταιρεία Διαθέσεως Γεωργικών Προϊόντων (Σ.Ε.ΔΙ.ΓΕ.Π) Πιτσιλιάς – Τροόδους Λτδ ιδρύθηκε το 2009 μετά από τη συγχώνευση των τριών εταιρειών της ευρύτερης περιοχής της Πιτσιλιάς, της ΣΕΔΙΓΕΠ Πελεντριού-Κ.Αμιάντου (1960), της ΣΕΔΙΓΕΠ Αγρού (1990) και της ΣΕΔΙΓΕΠ Κυπερούντας (1995). Ο σύνδεσμος από την πρώτη στιγμή ασχολήθηκε με τη συγκέντρωση και διάθεση των προϊόντων των μελών του. Η εταιρεία κατόρθωσε να αποκτήσει ιδιοκτήτες εγκαταστάσεις (Αποθήκες- Ψυγεία κ λοιπά μέσα) στον Αγρό και στο Πελέντρι και επίσης μέσα στο μήνα Ιούλιο παραδίδετε και το καινούριο κτίριο στη Κυπερούντα με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις. Επίσης η εταιρεία έχει στη κατοχή της μικρό ενοικιαζόμενο χώρο παραλαβής στην περιοχή Σολιάς για την εξυπηρέτηση των εκεί παραγωγών (Κακοπετριάς, Γαλάτας κλπ.)
Οι δραστηριότητες του Συνεταιρισμού από την έναρξη του έως σήμερα είναι οι εξής: Συγκέντρωση, τυποποίηση και διάθεση οπωροκηπευτικών προϊόντων των μελών του και συγκεκριμένα μήλα, ροδάκινα, κεράσια, αχλάδια, σταφύλια, ακτινίδια, δαμάσκηνα, λαχανικά κ.α.
Αναγνωρίστηκε ως ομάδα παραγώγων για πρώτη φορά με βάσει τον Κανονισμό 103/72 της (Ε.Ε) το έτος 2010 για την κατηγορία «ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ».
Το κυρίως προϊόν του συνεταιρισμού που είναι το μήλο της Πιτσιλιάς, γίνεται προσπάθεια σε συνεργασία με το ΤΕΠΑΚ ούτως ώστε να αναγνωριστεί σαν ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΕΩΣ (Π.Ο.Π).
Σήμερα η ΣΕΔΙΓΕΠ Πιτσιλιάς-Τροόδους Λτδ έχοντας διανύσει 51 χρόνια έντονης και δημιουργικής επιχειρηματικής δράσης έχει περισσότερα από 500 ενεργά μέλη στην εταιρεία και άλλα 280 στην Ομάδα, συμβάλλοντας στην εξέλιξη της δεντροκαλλιέργειας και της διάθεσης προϊόντων των μελών του στην αγορά. Διακινεί προϊόντα σε όλη την Κύπρο με δικά της φορτηγά-ψυγεία καθώς και σε συνεργασία με διάφορους εμπόρους.
Αποτελεί το όργανο καθοδήγησης, συντονισμού και εκπροσώπησης των αγροτών μελών του. Στοχεύει στην ενιαία έκφραση και στη συντονισμένη δράση τους, ώστε να αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων τους.
Ζημιές σε πατάτοπαραγωγές λόγω καιρού Από τις 24 Ιανουαρίου 2022, γίνονται δεκτές αιτήσεις, Δηλώσεις Ζημιάς, για τις ζημιές που προκλήθηκαν από παγετό σε πατάτες στις Κοινότητες Παλαιομετόχου, Αγίου Ιωάννη Μαλούντας, Ακακίου, …
Από τις 24 Ιανουαρίου 2022, γίνονται δεκτές αιτήσεις, Δηλώσεις Ζημιάς, για τις ζημιές που προκλήθηκαν από παγετό σε πατάτες στις Κοινότητες Παλαιομετόχου, Αγίου Ιωάννη Μαλούντας, Ακακίου, Αυλώνας, Μενίκου, Περιστερώνας, Ορούντας, Κατωκοπιάς, Αστρομερίτη, Π. Ζώδειας, Πάνω Κουτραφά, Κάτω Κουτραφά, Ποτάμι, Βυζακιάς, Νικηταρίου, Ευρύχου, Πέτρας, Λινούς, Φλάσους, Αγίου Επιφάνειου Σολέας κατά την περίοδο 17/01/2022 και 20/01/2022.
Τα έντυπα Δήλωσης Ζημιάς για το Αναθεωρημένο Εθνικό Πλαίσιο βρίσκονται στα γραφεία του Επαρχιακού Γεωργικού Γραφείου Λευκωσίας/Κερύνειας καθώς επίσης και στη θεματική ενότητα «Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων».
Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας, οι κάτοχοι, ενοικιαστές ή διαχειριστές των εκμεταλλεύσεων που έχουν πληγεί καλούνται να υποβάλουν κατάλληλα συμπληρωμένο το έντυπο Δήλωσης Ζημιάς το αργότερο μέχρι τις 07 Φεβρουαρίου 2022 στο Επαρχιακό Γεωργικό Γραφείο Λευκωσίας/Κερύνειας.
Σε περίπτωση που ο δικαιούχος για λόγους ανωτέρας βίας, αδυνατεί να υποβάλει τη Δήλωση Ζημιάς εντός της προθεσμίας, αυτή μπορεί να υποβληθεί μέσω Αντιπροσώπου και σε εξαιρετικές περιπτώσεις μέσω τηλεομοιότυπου (FAX) ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email). Ωστόσο, σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει το συντομότερο δυνατό να υποβληθεί η πρωτότυπη Δήλωση Ζημιάς για να θεωρείται έγκυρη.
Στο σχετικό έντυπο θα πρέπει να δηλώνονται ευκρινώς τα στοιχεία του τεμαχίου (όπως φαίνονται στη Δήλωση Εκταρικών Επιδοτήσεων) και τα στοιχεία της καλλιέργειας (είδος, ποικιλία και έκταση ανά ποικιλία) που έχει πληγεί. Το έντυπο πρέπει να συνοδεύεται από αντίγραφο Αίτησης Εκταρικών Επιδοτήσεων στον ΚΟΑΠ για το 2021 στο όνομα του αιτητή.
Σύμφωνα με τον περί Διαχείρισης Κινδύνων στη γεωργική παραγωγή και συναφή θέματα Νόμο του 2019 (103 (Ι)/2019), σε όλες τις περιπτώσεις καλλιεργειών που προβλέπεται η υποβολή Δήλωσης Καλλιέργειας, αυτή θα πρέπει να έχει ήδη υποβληθεί από τους επηρεαζόμενους.
Τονίζεται ότι σε περιπτώσεις όπου η συγκομιδή θα πραγματοποιηθεί άμεσα, θα πρέπει να αφεθούν αντιπροσωπευτικοί μάρτυρες, πάντα σε συνεννόηση με τους λειτουργούς του Επαρχιακού Γεωργικού Γραφείου.
Για επιπρόσθετες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται όπως επικοινωνούν με το Επαρχιακό Γεωργικό Γραφείο Λευκωσίας/Κερύνειας στα τηλέφωνα 22819750, 22819892 και 22819885.
Νοείται ότι σύμφωνα τον Νόμο 103 (Ι)/2019, δικαίωμα ενίσχυσης έχει διαχειριστής γεωργικής εκμετάλλευσης, ο οποίος έχει καταβάλει με προπληρωμή την ετήσια εισφορά του, πριν την επέλευση της οποιασδήποτε ζημιάς.
Διαφορετική ανάγνωση από τους γεωργούς Υπουργός Γεωργίας – Νέα ΚΑΠ Διαφορετική ανάγνωση από τους γεωργούς Την θέση του Υπουργείου Γεωργίας ανέπτυξε την περασμένη Κυριακή 23/1/22 ο Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και …
Την θέση του Υπουργείου Γεωργίας ανέπτυξε την περασμένη Κυριακή 23/1/22 ο Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, στην εφημερίδα «Σημερινή», γύρω από τις δράσεις του για στήριξη των αγροτών και φυσικά την Νέα Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).
Σύμφωνα με τον Υπουργό η (ΚΑΠ), αποτελεί το βασικό εργαλείο μέσα από το οποίο επιδιώκεται σε ευρωπαϊκό αλλά και εθνικό επίπεδο να αναβαθμιστεί ο αγροτικός τομέας και να εναρμονιστεί με κεντρικές πολιτικές της ΕΕ, όπως είναι η Πράσινη Συμφωνία, η Στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο», η Στρατηγική της ΕΕ για τη Βιοποικιλότητα και το Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για την προώθηση της Κυκλικής Οικονομίας.
Όπως είπε μέσω της νέας ΚΑΠ, οι αγρότες έχουν τη δυνατότητα να εκσυγχρονίσουν τις γεωργοκτηνοτροφικές τους εκμεταλλεύσεις λαμβάνοντας οικονομική ενίσχυση μέχρι και 70% της συνολικής επένδυσής τους.
Ξεκαθάρισε όμως πως για να γίνει αυτό, επιβάλλεται πως «οι δράσεις και παρεμβάσεις πρέπει να είναι συνυφασμένες με τις γενικότερες απαιτήσεις της κοινωνίας για σεβασμό και προστασία του περιβάλλοντος, για ασφαλέστερα προϊόντα για τους καταναλωτές, για ευζωία στα παραγωγικά ζώα αλλά και για μείωση των χημικών εισροών, όπως φυτοπροστατευτικά, αντιβιοτικά κ.α.».
Πως θα διοχετευθεί η χορηγία
Οι ενισχύσεις αυτές θα διοχετεύονται στους γεωργούς μας, καθώς και στους υπόλοιπους δικαιούχους, μέσω του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, το οποίο ετοίμασε η χώρα μας και υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση στις 30 Δεκεμβρίου 2021.
Τι κατέθεσε η Κύπρος
Το Στρατηγικό Σχέδιο που κατέθεσε η χώρα μας για τη νέα ΚΑΠ σύμφωνα με τον Κώστα Καδή, περιλαμβάνει μέτρα που θα στηρίξουν τον Κύπριο αγρότη και θα καλύψουν ευρύτερους στόχους. «Μέσα από το Στρατηγικό μας Σχέδιο για την περίοδο 2023-2027, διοχετεύουμε ένα ποσό που φτάνει σχεδόν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ σε μέτρα που στηρίζουν ποικιλότροπα τον αγροτικό μας τομέα. Πώς; Με την αξιοποίηση της καινοτομίας και υιοθέτηση δράσεων έξυπνης γεωργίας, την αύξηση της βιολογικής γεωργίας, την υποστήριξη της κυκλικής οικονομίας, την ένταξη και στήριξη των νέων αγροτών. Ειδικά σε σχέση με το τελευταίο, αποτελεί προτεραιότητά μας η προσέλκυση νέων γεωργών και η διευκόλυνση της επιχειρηματικής ανάπτυξής τους στις αγροτικές περιοχές, γι’ αυτό και παρέχουμε ένα ευνοϊκό πλαίσιο ενισχύσεων και υψηλότερα ποσά ενίσχυσης σε νέους αγρότες. Σημαντικό επίσης είναι ότι οι στόχοι και οι δράσεις του Στρατηγικού Σχεδίου υποστηρίζονται από τον οριζόντιο στόχο της τεχνολογικής αναβάθμισης, μέσω της κατάρτισης, της εκπαίδευσης και της εξειδίκευσης στον πρωτογενή τομέα. Πρέπει όλοι μας, κυβέρνηση και αγρότες, να συνειδητοποιήσουμε ότι ανταγωνιστική γεωργία σημαίνει και τεχνολογικά αναβαθμισμένη και έξυπνη γεωργία».
Πως σχολιάζουν οι Αγρότες
Ο Γενικός Γραμματέας του «Παναγροτικού» Συνδέσμου Τάσος Γιαπάνης εκτιμά ως θετικές τις δράσεις του υπουργείου.
«Χαιρετίζουμε τις δηλώσεις και δράσεις του Υπουργού Κώστα Καδή και ενισχύουμε αυτές τις ενέργειες μέσα από την τακτική διαβούλευση που έχουμε με το Υπουργείο και τον Υπουργό. Έχουμε μπροστά μας αυτή τη στιγμή το μεταβατικό πρόγραμμα του 2022-2023 που αφορά χορηγίες των 90-100 εκατομμυρίων ευρώ και περιμένουμε οι εισηγήσεις των αγροτικών οργανώσεων να τύχουν αποδοχής» είπε.
Από πλευράς του ο Γενικός Γραμματέας της ‘Ενωσης Κυπρίων Αγροτών (ΕΚΑ), Πανίκος Χάμπας, εκτιμά αλλιώς τις δηλώσεις και ενέργειες του αρμόδιου Υπουργού.
Συγκεκριμένα ο κύριος Χάμπας είπε: «όπως είναι γνωστό στην νέα ΚΑΠ έχει αποφασιστεί να εφαρμοστεί η πράσινη φορολογία. Αυτή η νέα ΚΑΠ του 2022-2027 έχει σχεδιαστεί πριν την κρίση, τώρα αυξήθηκαν όλες οι πρώτες ύλες επομένως και τα κόστη, για ένα παραγωγό έχουν ανέβει κατακόρυφα. Δεν είναι έτσι απλά τα πράγματα, θα πρέπει το κάθε κράτος μέλος όπως η Κύπρος, αφού μας δίνεται αυτή η δυνατότητα, να μελετήσουμε πάρα πολύ και σε βάθος την ΚΑΠ και τα όποια κονδύλια να προσαρμοστούν στις κυπριακές συνθήκες. Δηλαδή να ευκολύνουν τον παραγωγό να μπορεί να τα αξιοποιήσει. Αν έρθουν και τα εφαρμόσουν ως έχουν και επιβάλουν στον αγρότη επιπρόσθετα περιβαλλοντικά μέτρα σημαίνει μείωση του εισοδήματος των αγροτών.
Αυτό ήδη το βιώνουμε με την κατάργηση της Επιτροπής Σιτηρών, όπου τα σιτηρά είναι στα ύψη και όλοι οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής. Με λίγα λόγια, χρειάζεται περισσότερο μελέτη στην Νέα ΚΑΠ και όσο μπορούμε μέσω της Ευρώπης, να την προσαρμόσουμε στα μέτρα μας. Ο στόχος είναι να μην μετακυλήσει ούτε ένα ευρώ στον αγρότη και φυσικά στον καταναλωτή» κατέληξε ο γ.γ της ΕΚΑ.
Γεωργία: 40 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ε.Ε Περίπου 10 εκατομμύρια γεωργικές εκτάσεις στην Ευρωπαϊκή ‘Ένωση προσφέρουν σχεδόν 40 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, στον τομέα της γεωργίας και των τροφίμων, σε ολόκληρη την …
Περίπου 10 εκατομμύρια γεωργικές εκτάσεις στην Ευρωπαϊκή ‘Ένωση προσφέρουν σχεδόν 40 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, στον τομέα της γεωργίας και των τροφίμων, σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει έμπρακτα τον αγροτικό και γεωργικό τομέα, της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΑΠ), η οποία θεσπίστηκε το 1962 και αποτελεί μια από τις εμβληματικές πολιτικές της Ε.Ε. Με την πάροδο του χρόνου, η Κοινή Γεωργική Πολιτική έχει υποστεί μια σειρά μεταρρυθμίσεων που διασφαλίζουν μια πιο πράσινη και πιο δίκαιη αγροτική πολιτική, διατηρώντας στο επίκεντρό της τα δικαιώματα των γεωργών.
Ωστόσο, οι αγρότες και ο γεωργικός τομέας δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από τον κορωνοϊό, έτσι η Ευρωπαϊκή Ένωση θέσπισε ειδικά μέτρα για τη στήριξη της βιομηχανίας και των εισοδημάτων. Η μεταρρύθμιση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2023 λόγω καθυστερήσεων στη διαπραγμάτευση του προϋπολογισμού.
Στην ολομέλεια του περασμένου Νοεμβρίου, το Κοινοβούλιο ενέκρινε τη νέα, πιο οικολογική, πιο δίκαιη, πιο ευέλικτη και πιο διαφανή Κοινή Γεωργική Πολιτική της ΕΕ.
Για να επιτευχθούν οι στόχοι, η Επιτροπή θα αξιολογεί κατά πόσον τα εθνικά στρατηγικά σχέδια συνάδουν με αυτές τις δεσμεύσεις, ενώ οι αγρότες θα πρέπει να ακολουθούν φιλικές προς το κλίμα και το περιβάλλον πρακτικές. Τα κράτη μέλη θα υποχρεούνται να διασφαλίζουν ότι τουλάχιστον το 35% του προϋπολογισμού τους για την αγροτική ανάπτυξη και τουλάχιστον το 25% των άμεσων ενισχύσεων θα κατευθύνονται σε μέτρα για την προστασία του κλίματος και του περιβάλλοντος.
Το Κοινοβούλιο εξασφάλισε ότι τουλάχιστον το 10% των άμεσων ενισχύσεων θα κατευθύνεται στη στήριξη μικρών και μεσαίων αγροτικών επιχειρήσεων, ενώ τουλάχιστον το 3% του προϋπολογισμού της ΚΓΠ θα διατίθεται σε νέους αγρότες. Χάρη στη στάση του Κοινοβουλίου αποφασίστηκε επίσης να συσταθεί ένα μόνιμο αποθεματικό αντιμετώπισης κρίσεων με ετήσιο προϋπολογισμό 450 εκ. ευρώ, το οποίο θα στηρίζει τους αγρότες σε περιόδους που οι τιμές και οι αγορές παρουσιάζουν αστάθεια.
Μόλις οι νέοι κανόνες εγκριθούν από το Συμβούλιο, θα τεθούν σε ισχύ από τη 1η Ιανουαρίου 2023.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης και να προσφέρει πρόσθετες λειτουργίες. Κάνοντας κλικ στο "Αποδοχή όλων", συναινείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Ωστόσο, μπορείτε να επισκεφτείτε τις "Ρυθμίσεις cookie" για να παράσχετε μια ελεγχόμενη συγκατάθεση.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Duration
Description
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.