ΛΑΙΚΗ ΑΓΟΡΑ – ΚΑΠ

«Ψωνίζουμε στις Λαϊκές Αγορές-στηρίζουμε τους παραγωγούς»

Της Άννας-Μαρίας Ευτυχίου

Από τις Υπαίθριες Λαϊκές Αγορές, προτιμά να ψωνίζει η πλειονότητα των καταναλωτών σύμφωνα με γκάλοπ που διενεργήσαμε την περασμένη εβδομάδα, στη Λαϊκή αγορά στο κέντρο της Λευκωσίας, γνωστή ως «ΟΧΙ». Ωστόσο, είναι πιο εύκολο όπως μας είπαν οι πολίτες να ψωνίζουν από τις υπεραγορές και φρουταρίες της γειτονιάς τους για ευκολία, αφού δε χρειάζεται να οδηγούν σε μεγαλύτερες αποστάσεις.

Αρκετές δεκάδες πολίτες επιλέγουν να επισκέπτονται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας τις υπαίθριες αγορές, που λειτουργούν σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου, διαλέγοντας φρέσκα φρούτα, λαχανικά και άλλα προϊόντα, κατευθείαν από τους παραγωγούς η τους πωλητές που βρίσκονται στα περίπτερα των Λαϊκών αγορών. 

Σύμφωνα με δηλώσεις τους: «Ψωνίζουμε από τις Λαϊκές αγορές για να στηρίξουμε τους ντόπιους παραγωγούς και πωλητές μας. Έχουν όλα τα προϊόντα σε καλύτερες τιμές, είναι πιο φρέσκα αφού έρχονται κατευθείαν από το χωράφι και φυσικά υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία». Άλλος πολίτης μας είπε ότι προτιμά να ψωνίζει από τις υπαίθριες αγορές για να αγοράζει τα φθηνότερα προϊόντα αλλά και γιατί έχει δημιουργήσει δεσμούς φιλίας με τους παραγωγούς που βρίσκονται στις αγορές. 

Συγκινητική ήταν η δήλωση πολίτη ο οποίος όπως είπε, παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν αυτό το διάστημα στην Κύπρο, οι καταναλωτές πρέπει να αγοράζουν από τις υπαίθριες Λαϊκές, γιατί οι πωλητές που βρίσκονται εκεί θα μείνουν ένα 8ωρο και βάλε στο κρύο, για να ζήσουν τις οικογένειες τους, άρα μπορούμε να θυσιάσουμε και εμείς μερικά λεπτά να αγοράσουμε τα φρούτα και τα λαχανικά μας για την εβδομάδα από εκεί. «Οι επιχειρηματίες στις υπεραγορές και τις μεγάλες φρουταρίες θα ζήσουν και με ακριβότερες τιμές, οι φίλοι παραγωγοί και πωλητές δε θα επιβιώσουν αν τους γυρίσουμε την πλάτη. Προτιμώ να πληρώνω λιγότερα και να βοηθώ τους συμπολίτες μου» είπε χαρακτηριστικά.

Χαμηλότερες τιμές

Αξίζει να σημειωθεί πως οι λαϊκές αγορές, στηρίζονται κυρίως από άτομα της χαμηλής και μεσαίας τάξεως αφού μπορούν να επιλέξουν προϊόντα φρέσκα και νόστιμα σε πολύ χαμηλότερες τιμές από τις υπεραγορές. 

Όπως μας δήλωσαν οι ίδιοι πωλητές, ο κλάδος της αγροτικής παραγωγής, οι γεωργοί, παραγωγοί και επαγγελματίες των λαϊκών αγορών, στηρίζουν την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και δίνουν καθημερινά αγώνα για να έχουμε όλοι φρέσκα προϊόντα στο πιάτο μας κατευθείαν από τα δέντρα και τα χωράφια, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη γεωργία αλλά και την οικονομία του τόπου.