Λ. Αχιλλέως: «Άλλαξαν οι στόχοι της φετινής ΚΑΠ»

Η Συνεργατική Εταιρεία Διαθέσεως Γεωργικών Προϊόντων (ΣΕΔΙΓΕΠ) Πιτσιλιάς – Τροόδους Λτδ είναι ένας από τους μεγαλύτερους συνεταιρισμούς στη Κύπρο που δραστηριοποιείται στη διακίνηση και εμπορία οπωροκηπευτικών προϊόντων – νωπών φρούτων όπως μήλα, ροδάκινα, κεράσια, νεκταρίνια, αχλάδια, δαμάσκηνα, ακτινίδια, λαχανικά κ.α.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΣΕΔΙΓΕΠ και Γ.Γ. της αγροτικής οργάνωσης «Ευρωαγροτικός», Λάμπρο Αχιλλέως, οι Συνεργατικές Εταιρείες διάθεσης γεωργικών προϊόντων έχουν ένα καθοριστικό ρόλο στην γεωργική κοινότητα, στην διάθεση προϊόντων και ομάδα παραγωγών που θεσμοθετούνται από το πρόγραμμα της αγροτικής ανάπτυξης.

ΚΑΠ

Σε συνέντευξη του κυρίου Αχιλλέως στο «Sigmalive» (S), ερωτηθείς για την Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), ανέφερε ότι αυτή έχει αλλάξει ριζικά.

«Η ΚΑΠ 2023-2027 σε σχέση με τις προηγούμενες, χρονιές έχει αλλάξει στόχους. Εννοώ ότι έχουν συμπεριληφθεί απαραίτητες ρήτρες που αφορούν πως το 30% του συνολικού προϋπολογισμού, πρέπει να διατεθεί στο πρασίνισμα, δηλαδή στην κυκλική οικονομία, στην αλλαγή κλίματός, στο φαινόμενο της απερήμωσης. Άρα ακόμα και το 1 δις όπως ανέφερε και ο Υπουργός Γεωργίας αλλά όπως είναι και οι σχετικές αποφάσεις, που πρόκειται να δοθεί στους γεωργούς δεν είναι αρκετό για να προχωρήσουν σε αυτές τις ενέργειες. Ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ, έχει στοχευμένη κατεύθυνση και το 30% πρέπει να πάει σε αυτές τις δράσεις υπερ της πράσινης ανάπτυξης. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την Κύπρο όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης» είπε.

*Δηλαδή κύριε Λάμπρου είναι αρνητικό να προωθηθεί η προστασία του περιβάλλοντος;

-Καθόλου, κάθε άλλο μάλιστα. Δεν είναι αρνητικό αυτό, συμφωνούμε απόλυτα, αλλά για να γίνουν αυτές οι δράσεις καλούνται να τις υλοποιήσουν οι γεωργοί, οι οποίοι γεωργοί θα προσθέσουν στο κόστος τους 30% επιβάρυνση και είναι ήδη σε πολύ δύσκολες συνθήκες.

Συμφωνούμε με αυτά όλα για την πράσινη ανάπτυξη, και να διατηρήσουμε ισορροπία στο περιβάλλον, θα πρέπει όμως η Ευρώπη να καλύψει επακριβώς το κόστος υλοποίησης των δράσεων αυτών. Αυτή είναι η δική μας απαίτηση από την ΚΑΠ  για το 2023-2027. Θέλουμε να καλυφθούν αυτές οι δράσεις. Δεν θα δεχθούμε να επωμισθεί ο γεωργός επιπλέον κόστος για να κάνει δράσεις που είναι υποχρέωση του κράτους μέλους να τις κάνει.

«Οι γεωργοί δεν θα επωμιστούν κόστος για την Νέα ΚΑΠ»

*Τι θα γίνει σε περίπτωση που το κράτος δεν καλύψει τα κόστη;

-Αν το κράτος δεν έρθει να καλύψει τα κόστη, ο γεωργός δεν θα προχωρήσει στις σχετικές δράσεις άρα θα είμαστε εκτός των στόχων της Ευρώπης και αυτό δεν είναι προς το συμφέρον κανενός.

Αν για παράδειγμα αφήσουν ακαλλιέργητες συγκεκριμένες λωρίδες όπως είναι το αίτημα της Ε.Ε, για πουλιά και ερπετά, τότε θα έχουν σοβαρό κόστος οι γεωργοί μας, άρα δεν θα τις αφήσουν αν το κράτος δεν καλύψει το κόστος».

*Έχετε συζητήσει το θέμα με τον Υπουργό Γεωργίας Κώστα Καδή;

– Φυσικά. Ο Υπουργός γνωρίζει τις ανησυχίες και τους κόπους των γεωργών μας. Θεωρώ ότι προς αυτή την κατεύθυνση οδηγείται ο υπουργός έχει δεσμευτεί για κάλυψη του κόστους που επιβάλλεται για να λάβουμε την σχετική χορηγία από την ΚΑΠ και αυτό αναμένουμε, ότι θα πράξει προς όφελος όλης της Κύπρου.

*Ποιο είναι το σημερινό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος με τις καιρικές καταστροφές που είδαμε τις προηγούμενες μέρες και σε μερικές περιοχές συνεχίζεται..;

-Το μεγαλύτερο πρόβλημα των καταστροφών αυτών αφορά στην διαχείριση τους. Δηλαδή στην «διαχείριση κινδύνων» όπως είναι γνωστή στον κόσμο μας.

Θα πρέπει ότι παράγεται στην γη να είναι ασφαλισμένο, διαφορετικά δεν υπάρχει περίπτωση να επιβιώσει ο γεωργός με την κλιματική αλλαγή και με όλα αυτά τα ακραία φαινόμενα που βλέπουμε.

*Το κράτος έχει προβεί σε ενέργειες κάλυψης σωστά;

-Η μέχρι στιγμής κάλυψη που λαμβάνουμε είναι ελλείπεις. Είναι πολύ μεγάλες οι καταστροφές που έχουν υποστεί οι αγρότες. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στο χώρο της αγροτικής οικονομίας.

*Σε ποια προϊόντα υπήρξε μεγαλύτερο πρόβλημα, με τις καταστροφικές βροχές και το χιόνι;

-Οι μεγαλύτερες καταστροφές έγιναν στις πατάτες και στα λαχανικά, μανταρινοειδή. Συγκεκριμένα όπου είχε παγετό υπήρξαν καταστροφές. 

Ποια είναι Εταιρεία της ΣΕΔΙΓΕΠ

Αξίζει να σημειωθεί πως η Συνεργατική Εταιρεία Διαθέσεως Γεωργικών Προϊόντων (Σ.Ε.ΔΙ.ΓΕ.Π) Πιτσιλιάς – Τροόδους Λτδ ιδρύθηκε το 2009 μετά από τη συγχώνευση των τριών εταιρειών της ευρύτερης περιοχής της Πιτσιλιάς, της ΣΕΔΙΓΕΠ Πελεντριού-Κ.Αμιάντου (1960), της ΣΕΔΙΓΕΠ Αγρού (1990) και της ΣΕΔΙΓΕΠ Κυπερούντας (1995). Ο σύνδεσμος από την πρώτη στιγμή ασχολήθηκε με τη συγκέντρωση και διάθεση των προϊόντων των μελών του. Η εταιρεία κατόρθωσε να αποκτήσει ιδιοκτήτες εγκαταστάσεις (Αποθήκες- Ψυγεία κ λοιπά μέσα) στον Αγρό και στο Πελέντρι και επίσης μέσα στο μήνα Ιούλιο παραδίδετε και το καινούριο κτίριο στη Κυπερούντα με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις. Επίσης η εταιρεία έχει στη κατοχή της μικρό ενοικιαζόμενο χώρο παραλαβής στην περιοχή Σολιάς για την εξυπηρέτηση των εκεί παραγωγών (Κακοπετριάς, Γαλάτας κλπ.)

Οι δραστηριότητες του Συνεταιρισμού από την έναρξη του έως σήμερα είναι οι εξής: Συγκέντρωση, τυποποίηση και διάθεση οπωροκηπευτικών προϊόντων των μελών του και συγκεκριμένα μήλα, ροδάκινα, κεράσια, αχλάδια, σταφύλια, ακτινίδια, δαμάσκηνα, λαχανικά κ.α.

Αναγνωρίστηκε ως ομάδα παραγώγων για πρώτη φορά με βάσει τον Κανονισμό 103/72 της (Ε.Ε) το έτος 2010 για την κατηγορία «ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ».

Το κυρίως προϊόν του συνεταιρισμού που είναι το μήλο της Πιτσιλιάς, γίνεται προσπάθεια σε συνεργασία με το ΤΕΠΑΚ ούτως ώστε να αναγνωριστεί σαν ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΕΩΣ (Π.Ο.Π).

Σήμερα η ΣΕΔΙΓΕΠ Πιτσιλιάς-Τροόδους Λτδ έχοντας διανύσει 51 χρόνια έντονης και δημιουργικής επιχειρηματικής δράσης έχει περισσότερα από 500 ενεργά μέλη στην εταιρεία και άλλα 280 στην Ομάδα, συμβάλλοντας στην εξέλιξη της δεντροκαλλιέργειας και της διάθεσης προϊόντων των μελών του στην αγορά. Διακινεί προϊόντα σε όλη την Κύπρο με δικά της φορτηγά-ψυγεία καθώς και σε συνεργασία με διάφορους εμπόρους.

Αποτελεί το όργανο καθοδήγησης, συντονισμού και εκπροσώπησης των αγροτών μελών του. Στοχεύει στην ενιαία έκφραση και στη συντονισμένη δράση τους, ώστε να αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων τους.