Όχι στη χρήση χημικών-τοξικών φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων
Ολοένα και περισσότεροι νέοι αλλά και παλαιότεροι γεωργοί, ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τις Βιοκαλλιέργειες, προωθώντας ένα υγιέστερο τρόπο ζωής και κουλτούρας. Εξασφαλίζοντας καθαρό περιβάλλον για τα έντομα και άλλους οργανισμούς με στόχο την συνέχιση της βιοποικιλότητας.
Η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοκαλλιεργητών Κύπρου, Γεωπόνος, Χριστίνα Χριστοδούλου μας εξηγεί την σημαντικότητα των βιοκαλλιεργειών αλλά και την ανάγκη στήριξης των αγροτών που ασχολούνται με το αντικείμενο, για την προστασία της υγείας όλων μας και της συνέχισης του κλάδου.
1. Πόσο απαραίτητες είναι οι βιοκαλλιέργειες και πόσο ωφελούν;
-Οι βιοκαλλιέργειες είναι απαραίτητες ως κομμάτι της γεωργίας μια χώρας. Κυρίως στόχος είναι η αρμονική συμβίωση του ανθρώπου με το περιβάλλον. Η μη χρήση χημικών και τοξικών φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων, προωθεί την υγεία του ανθρώπου, την παραγωγή καθαρών τροφίμων χωρίς χημικά, την προστασία των υπογείων υδάτων από εισροές χημικών και νιτρικών. Ενισχύουν επίσης την βιοποικιλότητα, δηλ. την παρουσία ελεύθερων στην φύση ωφέλιμων εντόμων που βοηθούν στην γονιμοποίηση των φυτών, ενισχύουν την παρουσία εντόμων και οργανισμών που τρέφονται με επιβλαβείς για τις καλλιέργειες οργανισμούς. Σε αντίθετη περίπτωση, η ύπαρξη μόνο συμβατικών καλλιεργειών, με την χρήση των τοξικών σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται σε αυτές θα προκαλούσε μόνο προβλήματα στους οργανισμούς και το περιβάλλον.
2. Υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον για τους Κύπριους αγρότες;
-Τα τελευταία 5 χρόνια παρατηρείται μια αυξανόμενη τάση. Κυρίως στις παραδοσιακές καλλιέργειες, όπως η ελιά, τα σιτηρά, οι χαρουπιές. Οι καλλιέργειες αυτές είναι πάρα πολύ εύκολες στην μετατροπή τους σε βιολογικές. Ενδιαφέρον φαίνεται να παρουσιάζουν για ένταξη στην βιολογική γεωργία καλλιέργειες όπως τα τροπικά φρούτα (αβοκάντο, dragon fruit) και τα μούρα (γκότζι μπέρι, φράουλες, κτλ).
«Αναμέναμε περισσότερη στήριξη»
3. Ένα σχόλιο για την Κοινή Αγροτική Πολιτική και πόσο θα βοηθήσει στις βιοκαλλιέργειες;
-Αναμέναμε ότι τα νέα προγράμματα χρηματοδότησής και ενίσχυσής της γεωργίας και κτηνοτροφίας θα προωθούσαν περισσότερο την βιολογική καλλιέργεια. Δυστυχώς, δεν παρουσιάζεται κάποια διαφορά από τα προγράμματα της προηγούμενης 7ετίας στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Βάσει των όσων ανακοινώνονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και όλα όσα είχαμε κατά καιρούς συζητήσει με το Υπουργείο Γεωργίας, αναμέναμε ότι θα υπήρχε ειδικό σχέδιο για την βιοκαλλιέργεια ή τουλάχιστον θα δινόταν ένα μεγάλο πλεονέκτημα – προώθηση της, σε όλα τα προγράμματα χρηματοδότησης. Μέχρι τώρα η βασική μορφή ενίσχυσης της βιοκαλλιέργειας έρχεται μέσω την στρεμματικής ενίσχυσης κάθε έτος. Επίσης, στο θέμα της προώθησης, των βιολογικών προϊόντων, ο σύνδεσμος υλοποιεί δράσης ενημέρωσης και προβολής κυρίως με δικά του έξοδα ή μέσω προγραμμάτων που έρχονται μέσα από ιδιωτική πρωτοβουλία.
4. Τομείς που παρουσιάζουν ελλείψεις στην βιοκαλλιέργεια;
-Ελλείψεις παρουσιάζονται κυρίως στην παραγωγή φρέσκων λαχανικών όπως χόρτα σαλάτας και εποχιακά λαχανικά. Μειωμένη είναι και η παραγωγή σε κρέας κοτόπουλου, παρόλο που η παραγωγή βιολογικού αυγού είναι πολύ καλή. Έλλειψη υπάρχει και σε παραγωγή βοδινού κρέατος.
5. Πως βλέπουμε το μέλλον των βιοκαλλιεργειών στην Κύπρο;
-Αυτή την στιγμή στην χώρα μας το 5% των καλλιεργούμενων εκτάσεων είναι κάτω από την βιολογική γεωργία.
Η αύξηση τους είναι αργή λόγω των μειωμένων κινήτρων από μεριάς κράτους. Αλλά σταθερή γιατί βασίζεται αποκλείστηκα και μόνο στους γεωργούς και κτηνοτρόφων που μπαίνουν στην βιοκαλλιέργεια καθαρά ως στάση ζωής για την παραγωγή καθαρότερων και ποιοτικότερων προϊόντων σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος. Σήμερα ο κλάδος αυτός, παρουσιάζει ίσως τους τους νεαρότερους σε ηλικία γεωργούς, αρκετά εκπαιδευμένους και εξειδικευμένους στο αντικείμενο τους. Οι βιοκαλλιέργειες, θα συνεχίσουν να αυξάνονται, αλλά με αργούς ρυθμούς. Σίγουρα τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα εάν υπήρχαν κίνητρα από το κράτος.