Τι ζητούν οι γεωργοί μας μετά τις συνεχόμενες βροχές και παγετούς

Άμεση συλλογή εσπεριδοειδών και άμεση στήριξη!

Ενός κακού μύρια έπονται με τον καιρό να τρίζει τα δόντια του στις καλλιέργειες των αγροτών μας. Δυστυχώς από την μία η παρατεταμένη ανομβρία και από την άλλη τα ακραία καιρικά φαινόμενα, αναγκάζουν τους παραγωγούς να διανύουν αγώνα δρόμου για την συλλογή πορτοκαλιών και άλλων εσπεριδοειδών λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και χιονόπτωσης που επικράτησαν και συνεχίζουν να επικρατούν σε διάφορες περιοχές της Κύπρου.

Τα ερωτήματα είναι πολλά, για το πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες μέρες η παραγωγή μετά τις καταστροφές λόγω παγετού και τις σοβαρές ζημιές που προκλήθηκαν αλλά και πως θα το διαχειριστούν οι γεωργοί.

Ο πρόεδρος της Νέας Αγροτικής Κίνησης (ΝΑΚ), Τάκης Χριστοδούλου, ανέφερε ότι η παραγωγή θα είναι μειωμένη κυρίως για τις επόμενες μέρες και χθες βράδυ (3/2/22) λόγω της χαλαζόπτωσης η κατάσταση επιδεινώθηκε. «Τα εσπεριδοειδή  θα πάνε μόνο για χυμό και όχι για άλλη χρήση κατανάλωσης. Σήμερα (4/2/22), Λειτουργοί του Τμήματος Γεωργίας κάνουν επισκέψεις για να δουν την έκταση των ζημιών. Ο παγετώνας επηρέασε την ποιότητα αυτών των εσπεριδοειδών. Χρειάζεται να γίνει άμεση συγκομιδή δε, αλλά ταυτόχρονα προκύπτει και θέμα διάθεσης. Γιατί όταν υπάρχει αυξημένη προσφορά περιορίζεται και η τιμή πώλησης εναντίον του παραγωγού που είναι ήδη σε δυσμενή θέση» ανέφερε.

Δεν υπάρχουν ψυγεία για να φυλαχθούν…

Όπως εξήγησε ο κύριος Χριστοδούλου, οι παραγωγοί στο τέλος της ημέρας από το τελικό προϊόν, λαμβάνουν το 30% της συνολικής αξίας διαχρονικά, αυτό σημαίνει πως όταν η προσφορά είναι αυξημένη τότε ο έμπορας θα δυσκολευτεί και δεν μπορεί να υπάρξει μαζική διάθεση στο εμπόριο. Άρα επί της ουσίας η μόνη διάθεση που μπορεί να γίνει των εσπεριδοειδών είναι για χυμό και ενδεχομένως οι παραγωγοί να τύχουν εκμετάλλευσης.

«Ναι μεν άμεση συγκομιδή, αλλά δεν έχουμε ούτε ψυγεία για να φυλαχθούν τα φρούτα. Ζητάμε να δοθούν αποζημιώσεις μέσω του σχετικού φορέα, δηλαδή την Επιτροπή Διαχείρισής Κινδύνων» είπε.

Είναι σημαντικό εξήγησε ο Πρόεδρος της «Νέας Αγροτικής Κίνησης», να μην πανικοβάλουμε την αγορά. Υπάρχουν γεωργοί που προγραμματίζουν και ανάλογα με την ποικιλία έκοψαν τα φρούτα και τα λαχανικά τους και τα έδωσαν ήδη,  άλλοι παραμέλησαν. Οι μεγάλες εκτάσεις δεν έχουν τόσο μεγάλο πρόβλημα, οι μικροί κινδυνεύουν περισσότερο, αλλά γενικά αν δεν δοθεί αποζημίωση από το κράτος, θα υπάρξει πρόβλημα».

Τι συμβαίνει στην γειτονική Τουρκία

Στην Τουρκία πέρυσι φυτεύτηκαν 970.000 στρέμματα και φέτος θα ξεπεράσουν το 1.200.000 με αποτέλεσμα συρρίκνωση της Ελλαδικής και (έστω και σε πολύ μικρότερο βαθμό) της Κυπριακής παρουσίας στο εξωτερικό.

Το αντίπαλο δέος η Τουρκία και φυσικά η Ισπανία, είναι πρώτες σε καλλιέργεια. Η Τουρκία λόγω του χαμηλού εργατικού της, κάλυψε τεράστιο ποσοστό της παγκόσμιας αγοράς.

Ερωτηθείς για την εφαρμογή του εμπάργκο που έχει τεθεί στην Λευκορωσία από την 1η Ιανουαρίου του 2022, το οποίο επηρεάζει αισθητά τις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών σε Κύπρο και Ελλάδα. Ο Τάκης Χριστοδούλου δήλωσε ότι «οι εξαγωγές μας είναι περισσότερο για εγχώρια παραγωγή και ακόμα δεν είναι αρκετή και φέρνουμε και από Αργεντινή. Κάνουμε ελάχιστες εξαγωγές. Οι δικές μας εξαγωγές αφορούν περισσότερο πατάτες, χαλούμι και λίγα ψάρια. Και οι λίγες εξαγωγές είναι δυστυχώς λόγο κόστους αλλιώς θα είχαμε περισσότερες».

Νέα τεχνολογία;

Όσον αφορά στην νέα τεχνολογία και σε ενδεχόμενο ορθολογικό προγραμματισμό στην παραγωγή, ο Πρόεδρος της Αγροτικής συντεχνίας, ανέφερε ως παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσουμε και είναι το Ισραήλ. «Όταν πήγαμε στο Ισραήλ πριν δύο χρόνια, υπήρχε δορυφόρος που κατέγραφε τα δεδομένα του χωραφιού και όταν πέφτει η υγρασία από ένα σημείο και κάτω, αρχίζει να αρδεύεται το περβόλι, χωράφι κλπ. Κάποιες νέες τεχνολογίες μπαίνουν και στις δικές μας καλλιέργειες σιγά-σιγά. Είναι απαραίτητο για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε με όσο το δυνατόν λιγότερο κόστος. Χρειάζονται να γίνουν επενδύσεις στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και ευχόμαστε να γίνουν» κατέληξε.