Στην Άτυπη Σύνοδο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, ο Κώστας Καδής

Μεγάλης σημασίας η χθεσινή επίσκεψη του Υπουργού Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή, στο Στρασβούργο.

Συγκεκριμένα ο Υπουργός μετέβη στα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα της Γαλλικής πόλης, για να συμμετάσχει στην Άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που άρχισε χθες και θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σήμερα, Τρίτη 8 Φεβρουαρίου.

Εφαρμογή γεωργικών και δασοκομικών μοντέλων φιλικών στο κλίμα

Στην διάρκεια των συζητήσεων και θεμάτων γύρω από την γεωργία το Άτυπο Συμβούλιο, θα απασχολήσει επίσης η εφαρμογή γεωργικών και δασοκομικών μοντέλων φιλικών προς το κλίμα, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση για επίτευξη του φιλόδοξου στόχου για κλιματική ουδετερότητα και εξισορρόπηση των εκπομπών άνθρακα έως το 2050.

Στη διάρκεια των εργασιών της άτυπης συνόδου, οι Υπουργοί Γεωργίας θα συζητήσουν στο πλαίσιο αυτό πρακτικές και πολιτικές που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη βελτίωση της δέσμευσης άνθρακα από τη γεωργία καθώς και κίνητρα για την ανάπτυξη ιδιωτικών πρωτοβουλιών χρηματοδότησης της αποθήκευσης άνθρακα στη γεωργία.

Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό νόμο για το κλίμα, η ΕΕ δεσμεύεται να γίνει κλιματικά ουδέτερη έως το 2050. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

Σημαίνει πως οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν ήδη επηρεάσει ολόκληρο τον πλανήτη, καθώς βρισκόμαστε όλο και πιο συχνά αντιμέτωποι με ακραίες καιρικές συνθήκες όπως η ξηρασία, η υπερβολική ζέστη, οι δυνατές βροχές, οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις. Άλλες συνέπειες της ραγδαίας κλιματικής αλλαγής είναι η αύξηση της στάθμης της θάλασσας, η οξίνιση των ωκεανών και η απώλεια βιοποικιλότητας.

Προκειμένου να περιοριστεί η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου – όριο που η Διακυβερνητική Επιτροπή για την κλιματική αλλαγή κρίνει ως ασφαλές – κρίνεται αναγκαία η επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως τα μέσα του 21ου αιώνα. Ο στόχος αυτός περιλαμβάνεται και στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, η οποία υπεγράφη από 195 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ.

Για την ιστορία

Το Δεκέμβριο του 2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, έναν χάρτη πορείας για την μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη έως το 2050.Αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί μέσω του ευρωπαϊκού νόμου για το κλίμα που θέτει την κλιματική ουδετερότητα σε δεσμευτική νομοθεσία της ΕΕ.

Η ουδετερότητα του άνθρακα είναι η επίτευξη ισορροπίας ανάμεσα στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και την απορρόφηση άνθρακα σε συλλέκτες διοξειδίου. Για να επιτευχθούν καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα πρέπει να αντισταθμιστούν από την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα.

Ποιοι οι στόχοι της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προσηλωμένη σε μια φιλόδοξη πολιτική για το κλίμα. Στοχεύει, στα πλαίσια της Πράσινης Συμφωνίας, να γίνει η πρώτη ήπειρος στον πλανήτη που θα πετύχει μέχρι το 2050 την κλιματική ουδετερότητα με μηδενικές εκπομπές άνθρακα.

Στις 7 Οκτωβρίου 2021, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της επίτευξης κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050 και της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 60% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990 και τον στόχο μείωσης εκπομπών κατά 55% της Επιτροπής. Τα μέλη κάλεσαν την Επιτροπή να θέσει έναν ενδιάμεσο στόχο για το 2040 ώστε να εξασφαλιστεί η πρόοδος προς τον τελικό στόχο.

Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές κάλεσαν τις χώρες της ΕΕ να γίνουν κλιματικά ουδέτερες και επέμειναν ότι μετά το 2050, πρέπει να αφαιρείται από την ατμόσφαιρα μεγαλύτερο ποσοστό εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από αυτό που παράγεται. Ταυτόχρονα, όλες οι άμεσες ή έμμεσες επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα θα πρέπει να έχουν καταργηθεί το αργότερο έως το 2025.

Προς το παρόν πέντε Ευρωπαϊκές χώρες έχουν θεσπίσει με νόμο το στόχο της κλιματικής ουδετερότητας: η Σουηδία στοχεύει να φτάσει σε μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2045, ενώ η Δανία, η Γερμανία, η Ουγγαρία και η Γαλλία μέχρι το 2050.