Προς την θεσμοθέτηση Επισκέψιμων Πολυλειτουργικών Αγροκτημάτων

Ένας καινοτόμος θεσμός για την Κυπριακή δημοκρατία με στόχο την βελτίωση τη ποιότητας ζωής και περιβάλλοντος του αγροτικού κόσμου στις ορεινές κοινότητες και όχι μόνο βρίσκεται στα σκαριά.

Πρόκειται για μια αλλαγή που θα δίνει έμφαση στις δυνατότητες ανάπτυξης, τόσο της καλλιέργειας της γης όσο και της μεταποίησης. Επίσης, δύναται να συνδυάζει και την προσφορά μοναδικών τουριστικών υπηρεσιών, εμπλουτίζοντας ταυτόχρονα το τοπικό τουριστικό προϊόν.

Συγκεκριμένα στο πλαίσιο υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, υπεγράφη το προηγούμενο διάστημα, η σύμβαση αγοράς νομικών υπηρεσιών για την ετοιμασία της νομοθεσίας που θα διέπει την έγκριση και λειτουργία των Επισκέψιμων Πολυλειτουργικών Αγροκτημάτων, τα οποία θα αποτελέσουν μια καινοτόμο μορφή δραστηριότητας στις περιοχές της υπαίθρου. Την εν λόγω Σύμβαση υπέγραψαν ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Ανδρέας Γρηγορίου και η εκπρόσωπος του Δικηγορικού Γραφείου «Τάσος Παπαδόπουλος και Συνεργάτες Δ.Ε.Π.Ε.», κα Αλεξία Κουντουρή.

Οι συντελεστές προώθησης του έργου

Στην υπογραφή παρέστησαν, επίσης, η Επίτροπος Νομοθεσίας κα Λουΐζα Ζαννέτου και ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων κ. Κώστας Χαμπιαούρης, οι οποίοι αποτελούν, μαζί με το Υφυπουργείο Τουρισμού και το Υπουργείο Εσωτερικών, τους κύριους συντελεστές προώθησης της θεσμοθέτησης του καινοτόμου αυτού θεσμού στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Νέες θέσεις εργασίας!

Ο θεσμός των Επισκέψιμων Πολυλειτουργικών Αγροκτημάτων αποτελεί καινοτόμο μορφή δραστηριότητας στις περιοχές της υπαίθρου και συνδυάζει δράσεις και υπηρεσίες που αναδεικνύουν την αγροτική ζωή και τις ντόπιες μεθόδους παραγωγής.  Δίνουν έμφαση στις δυνατότητες ανάπτυξης, τόσο της καλλιέργειας της γης όσο και της μεταποίησης. Επίσης, δύναται να συνδυάζει και την προσφορά μοναδικών τουριστικών υπηρεσιών, εμπλουτίζοντας το τοπικό τουριστικό προϊόν. Τα Επισκέψιμα Πολυλειτουργικά Αγροκτήματα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν πρόσθετο εισόδημα και νέες θέσεις εργασίας και απασχόλησης, σταθεροποιώντας και αναπτύσσοντας ταυτόχρονα τις αγροτικές κοινότητες.

Ειδικότερα, ως Επισκέψιμο Πολυλειτουργικό Αγροκτήμα μπορεί να θεωρηθεί η αγροτική εκμετάλλευση η οποία λειτουργεί ως αυτοτελής, ενιαία και οργανωμένη ανάπτυξη και διαχείριση, με έμφαση τις τοπικές παραγωγικές δυνατότητες κάθε περιοχής. Έχει ως κύρια χρήση τη γεωργική ή/και  την κτηνοτροφική δραστηριότητα, η οποία συνοδεύεται και με άλλες συναφείς μορφές δραστηριοτήτων που δεν είναι αποκλειστικά γεωργικές. Τέτοιες δραστηριότητες μπορούν να είναι η εκπαίδευση, η ενημέρωση, η επιμόρφωση των επισκεπτών και χρηστών, η παρακολούθηση της παραγωγικής διαδικασίας, η οικοτεχνική μεταποίηση καθώς και η προβολή περιβαλλοντικών θεμάτων σχετικά με την αγροτική παραγωγή. Ένα Επισκέψιμο Πολυλειτουργικό Αγρόκτημα μπορεί να περιλαμβάνει υποδομές διαμονής και διανυκτέρευσης, εκθετήρια πώλησης προϊόντων και μικρούς χώρους εστίασης.

Η σχετική νομοθεσία αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2022, της δημόσιας διαβούλευσης συμπεριλαμβανομένης, και στη συνέχεια θα προωθηθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση.