Μπαίνουν στα σχολεία οι παραδοσιακοί σπόροι

Σε αγώνα δρόμου επιδίδεται η «Ένωση Κυπρίων Αγροτών» (ΕΚΑ), με στόχο την διάσωση και αναπαραγωγή παραδοσιακών σπόρων, φυτών που αποτελούν την αρχή μιας ποιοτικότερης ζωής και της βιοποικιλότητας μας, για το αύριο των μελλοντικών γενεών.

ι κλιματικές αλλαγές αλλά και ιδιαίτερα η μεγάλη «επίθεση» που δέχονται οι παραδοσιακοί σπόροι από τα υβρίδια οδήγησε στην παρατήρηση του φαινομένου τις τελευταίες δεκαετίες να χάνονται παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων, χάνοντας εκτός από την ποικιλία την γεύση και τις βιταμίνες που περιέχουν. Αυτό αναγκάζει τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά γενικά και όλου του κόσμου που κατοικεί στον πλανήτη μας, να είναι ένα από τα κύρια ζητήματα που τον απασχολούν άλλα και τα κύρια καθήκοντα που καλούμαστε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε.

Σε συνέντευξη του στο «Sigmalive», ο Γενικός Γραμματέας της «ΕΚΑ», Πανίκος Χάμπας ανέφερε επί λέξει ότι αυτή την στιγμή γίνονται τεράστιες προσπάθειες για να προλάβουμε να σώσουμε την κατάσταση και ευτυχώς τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, είναι ενθαρρυντικά.

ΕΚΑ-Τμήμα Περιβάλλοντος-Ινστιτούτο Γεωργίας

Συγκεκριμένα η αγροτική συντεχνία, μαζί και με άλλους συνειδητοποιημένους πολίτες, το Τμήμα Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών Κύπρου, προχώρησαν το τελευταίο διάστημα στην ανάπτυξη συνεργασίας και προώθησης ενός προγράμματος καινοτομίας  με τίτλο «επανένταξη των κυπριακών παραδοσιακών ποικιλιών στην γεω-διατροφική αλυσίδα».

Όπως είπε ο Πανίκος Χάμπας, «μέχρι τώρα φυτεύουμε για αναπαραγωγή τις παραδοσιακές τομάτες «μαρμάντες» καθώς και τις παραδοσιακές πορτοκαλί τομάτες, τις οποίες φυτεύουμε επίσης στο χωριό Καμπί Φαρμακά, στην επαρχία Λευκωσίας, για τις οποίες μαζεύουμε τους σπόρους.

Επίσης στο Καμπί, φυτεύουμε παραδοσιακά φασόλια στο ενώ στην κοινότητα Κάτω Μονής, στην επαρχία Λευκωσία,  καλλιεργούμε δύο ειδών φακούσια το γκρίζο και το πράσινο (τύπου αγγούρι). Επίσης στον Αστρομερίτη φυτεύουμε το παραδοσιακό ρεβύθι».

Ερωτηθείς για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα ο Γενικός Γραμματέας της «ΕΚΑ», απάντησε ότι όλοι αυτοί οι  παραδοσιακοί σπόροι τους καλλιέργησαν για να έχουν μια εικόνα της κατάστασης ενδεικτικά και έχει αποδειχθεί ότι έχουν πάρα πολύ καλά αποτελέσματα.

Μπαίνουν στα σχολεία…

«Στόχος μας τώρα είναι να μεταδώσουμε αυτή την κουλτούρα και στα δημοτικά σχολεία, γι’ αυτό θα διοργανώσουμε μερικές εκδηλώσεις. Τα τρία μέρη που αποτελούνται από την «ΕΚΑ», το Τμήμα Γεωργίας και το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών» τόνισε ο Πανίκος Χάμπας.  

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η επιθυμία όλων των εμπλεκομένων,  είναι να σταλεί το μήνυμα ότι μπορούν να καλλιεργούνται και οι κήποι των σπιτιών, ενώ στηρίζουν την καθοδήγηση για το πώς μπορείς να φυτέψεις ένα φυτό, να καλλιεργήσεις ένα ανθό κλπ.

«Πρέπει επιτέλους να δημιουργηθεί συνείδηση και δη στις μελλοντικές γενεές, τα παιδιά μας για το πώς καλλιεργείται και παράγεται η τροφή των ανθρώπων, και το πώς σεβόμαστε το περιβάλλον»  κατέληξε ο Γενικός Γραμματέας της «ΕΚΑ».