Χαλλούμι: Κρίσιμες αποφάσεις αγροτικών οργανώσεων

Αντικείμενο διαλόγου και κατά συρροή συζητήσεων έγινε το τελευταίο διάστημα το περιζήτητο κυπριακό χαλούμι.

Οι εξελίξεις διαδέχονται η μία την άλλη αναφορικά με το θέμα με αποτέλεσμα όλες οι Κυπριακές Αγροτικές Οργανώσεις «ΠΕΚ», «ΕΚΑ», «ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΟΣ», «ΝΕΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ» και «ΕΥΡΩΑΓΡΟΤΙΚΟΣ», να αναζητούν μανιωδώς λύση στο πρόβλημα που προέκυψε.

Ταυτόχρονα εκτιμώντας την κατάσταση όπως εξελίσσεται σχετικά με την παραγωγή χαλουμιoύ Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π) και τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, μελέτησαν σε βάθος τις τελευταίες εξελίξεις, σε χθεσινή τους σύσκεψη και αποφάσισαν τα πιο κάτω:

1.       Να ζητήσουν επείγουσα   συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κύριο Νίκο Αναστασιάδη.

2.       Να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κύριο Κώστα Καδή, τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής, οι οποίοι εργάζονται και είναι ευθυγραμμισμένοι με την θέση του Αγροτικού Κινήματος, για εφαρμογή της νομοθεσίας Π.Ο.Π. Στόχος το Υπουργείο Γεωργίας και η Βουλή να ασκήσουν περαιτέρω έλεγχο.

3.       Ζητούν όπως καλεστεί η Γενική Εισαγγελία Κύπρου να εκδώσει άμεσα την γνωμάτευση της στα ερωτήματα που της έχουν τεθεί από το Υπουργείο Γεωργίας στο επίμαχο θέμα, της Π.Ο.Π.

4.       Δηλώνουν πως ανεξάρτητα από την γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα οι βιομηχανίες είναι υποχρεωμένες να παράγουν το χαλούμι σύμφωνα με το πρότυπο του 1985 με βάση τα διατάγματα της Υπουργού Εμπορίου η οποία έχει  υποχρέωση να  εντατικοποιήσει τους ελέγχους.  

5.       Επίσης λένε ότι οι Γαλακτοβιομηχανίες επιβάλλεται να δώσουν αμέσως τις απαραίτητες αυξήσεις στις τιμές αγοράς του γάλακτος που να καλύπτουν το αυξημένο κόστος παραγωγής μετά από τις τεράστιες αυξήσεις  στις τιμές των ζωοτροφών.

(O μόνος τρόπος είναι η εφαρμογή της νομοθεσίας με αυστηρούς διοικητικούς και εργαστηριακούς ελέγχους από την κυβέρνηση). 

6.       Καλούν την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία να να στηρίξουν τον κλάδο της κτηνοτροφίας όσον αφορά γενικά τις πρώτες ύλες, σιτηρά, πετρέλαιο και ρεύμα.

7.       Τέλος ζητούν να καταβληθεί άμεσα η εξαγγελθείσα οικονομική βοήθεια προς τους Κτηνοτρόφους.

«Έγκλημα» σε βάρος της κτηνοτροφίας

Οι Αγροτικές Οργανώσεις εκτιμούν, ότι αν δεν ληφθούν άμεσα όλα τα πιο πάνω συνολικά μέτρα, τότε ολόκληρη η αλυσίδα που ονομάζεται χαλλούμι θα καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα στο να προστεθούν στην αλυσίδα των ανέργων, χιλιάδες εργαζόμενοι από τον παραγωγικό, μεταποιητικό και εμπορικό τομέα, με ανυπολόγιστες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, στην ήδη αιμορραγούσα οικονομία της Κύπρου.

Όπως λένε το πιο τραγικό, είναι ότι θα καταρρεύσει και η προσπάθεια για εφαρμογή της νομοθεσίας Π.Ο.Π.  που στην ουσία αυτό σημαίνει, ότι χαλούμι δεν θα μπορεί να παράγεται ΜΟΝΟ στη Κύπρο, κάτι που πετύχαμε πρόσφατα όταν πήραμε την θετική έγκριση των Βρυξελών για το Π.Ο.Π., αλλά θα γίνει ένα γενικό προϊόν που θα παράγεται σε όλες τις χώρες του κόσμου.

«Αν αφεθούν τα πράγματα και καταλήξουν εδώ, δεν θα είναι μόνο τραγικά, αλλά έγκλημα σε βάρος της κτηνοτροφίας της Κύπρου» προσθέτουν.

Αναμένοντας την υλοποίηση όλων των πιο πάνω προτάσεων,  τις  αμέσως επόμενες ημέρες οι Αγροτικές Οργανώσεις και οι Ομάδες Παραγωγών θα καλέσουν Παγκύπρια Συγκέντρωση των Κτηνοτρόφων για επανεκτίμηση της κατάστασης και για να συναποφασίσουμε τα επόμενα βήματα μας.