Λαμπρό το μέλλον στα Κρασοχώρια

Η Κύπρος το χρυσοπράσινο φύλο της Μεσογείου που δίνει μυρωδιές και χρώματα στον πλανήτη φημίζεται και για τα υπέροχα κρασιά της.
Από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα το βασιλικό κρασί η Κουμανταρία, το παλαιότερο κρασί στον κόσμο παράχθηκε στη Λεμεσό το 3500 π.Χ και κυριάρχησε σε όλα τα βασιλικά τραπέζια της Ευρώπης. Αργότερα σειρά πήραν δεκάδες ποικιλιές και γεύσεις οίνου που μέχρι σήμερα κάνουν περήφανη τη χώρα μας. Οι Οινοπαραγωγοί κρατούν τα σκήπτρα βελτιώνοντας χρόνο με τον χρόνο τις ποικιλίες, τα χρώματα και σταφύλια που χρησιμοποιούν.
Η κατηγορία αυτή των αγροτών αξίζουν συγχαρητηρίων για τους αγώνες που δίνουν καθημερινά για να κατέχουμε τις πρώτες θέσεις στις επιλογές των Ευρωπαίων και όχι μόνο.
Ποια είναι τα Κρασοχώρια
Τα κρασοχώρια της Λεμεσού, είναι τα οινοπαραγωγικά χωριά τα οποία βρίσκονται στην επαρχία Λεμεσού. Πιο συγκεκριμένα, βρίσκονται στις νότιες πλαγιές της οροσειράς του Τροόδους και διαμορφώνουν το δρόμο του κρασιού. Οι δρόμοι του κρασιού στην Κύπρο είναι 7, αλλά τα κρασοχώρια της Λεμεσού 20 είναι τα πιο φημισμένα καθώς περιλαμβάνουν τα περισσότερα χωριά στη διαδρομή τους και τα περισσότερα οινοποιεία.
Οι δρόμοι του κρασιού αποτελούνται από διαδρομές (κυρίως οδικές) που διασχίζουν περιοχές όπου η παραγωγή κρασιού είναι φημισμένη. Απότερος σκοπός είναι η εξοικείωση και γνωριμία των πολιτών με τις τοποθεσίες αυτές, μέσω της οινοποιίας και της αμπελουργίας. Αποτελούν ένα από τα πιο δημοφιλή είδη αγροτουρισμού παγκοσμίως.
Πρόκειται για τα χωριά:

  1. Κολόσσι
  2. Ερήμη
  3. Καντού
  4. Σούνι-Ζανακιά
  5. Πάνω Κυβίδες
  6. Άγιος Αμβρόσιος
  7. Λόφου
  8. Βουνί
  9. Κοιλάνι
  10. Πέρα Πεδί
  11. Μανδριά
  12. Κάτω Πλάτρες
  13. Όμοδος
  14. Βάσα
  15. Μαλιά
  16. Άρσος
  17. Πάχνα
  18. Ανώγυρα
  19. Αυδήμου
  20. Λεμεσός

Ποια έργα έγιναν από τον Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων
Πολλά και ουσιώδη τα έργα που έγιναν στα στις κοινότητες και τους δήμους της περιοχής. Ωστόσο τα σημαντικότερα έργα που έγιναν με ενέργειες και δράσεις του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων Κώστα Χαμπιαούρη είναι τα εξής:
*Πάνω Κυβίδες
Δημιουργία του νέου Πυροσβεστικού Υποσταθμού.

  • Άγιος Αμβρόσιος
    Δημιουργία του Αθλητικού Μουσείου «Νενικήκαμεν» σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγίου Αμβροσίου, την Κυπριακή Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες και την Ομάδα Πρωτοβουλίας Πρώτης Εθνικής Ποδοσφαίρου Κύπρου, με τη στήριξη του Γραφείου Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων και του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-59.
    *Πάχνα
    Α. Το Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο Πάχνας έγιναν προαιρετικά ολοήμερα σχολεία.
    Β. Υπογράφηκε μνημόνιο συναντίληψης μεταξύ του ΤΕΠΑΚ, του ΟΚΥπΥ και του Κοινοτικού Συμβουλίου Πάχνας. Θα γίνεται πρακτική εξάσκηση των φοιτητών της Σχολής Επιστημών Υγείας και του Τμήματος Νοσηλευτικής στο Ιατρικό Κέντρο Πάχνας καθώς και αξιοποίηση άλλων κτηριακών εγκαταστάσεων της κοινότητας για διοργάνωση επιστημονικών, επιμορφωτικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, διεξαγωγή μελετών, παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τους κατοίκους κ.ά.
    Γ. Ετοιμάζεται από το Κοινοτικό Συμβούλιο Πάχνας, σε συνεργασία με το Γραφείο του Επιτρόπου και την Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων, «Μουσείο λαογραφίας και Κατεχομένων: Μνήμες Πάχνας».
    Δ. Ξεκίνησε η ανέγερση βρεφοπαιδοκομικού σταθμού. *Όμοδος
    Α. Δημιουργήθηκε και λειτουργεί, στη Σχολή Ομόδους, Κλάδος Οινοποιίας – Αμπελουργίας.
    Β. Τροχοδρομήθηκαν οι διαδικασίες δημιουργίας Κέντρου Πληροφόρησης Νέων, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου και την Κοινότητα Ομόδους.

*Λόφου
Α. Δημιουργία πανεπιστημιακού αγροκτήματος του ΤΕΠΑΚ.
Β. Δημιουργία κατασκηνωτικού χώρου από την Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Δημοσίων Σχολείων Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης Λευκωσίας.
Γ. Εκτέλεση αντιπλημμυρικού έργου.

  • Άρσος
    Α. Τροχοδρομήθηκαν οι διαδικασίες δημιουργίας κατασκηνωτικού χώρου από την Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Δημοτικών Σχολείων Πόλης και Επαρχίας Πάφου.
    Β. Συμφωνήθηκε με τον Δήμαρχο Λεμεσού ότι η Γιορτή του Κρασιού θα ξεκινάει από ένα κρασοχώρι και θα τελειώνει σε ένα κουμανδαροχώρι. Το 2021 η Γιορτή του Κρασιού ξεκίνησε από το Άρσος, ως η πρώτη κοινότητα που έκανε γιορτή του κρασιού, πολύ πιο πριν από τη Λεμεσό.

Άλλες δράσεις στα Κρασοχώρια
i. Εργαστήρια χειροτεχνίας.
ii. Σχέδια Στήριξης / Χορηγίες Υπουργείων.

Οι δράσεις αυτές βοήθησαν έτσι ώστε το αύριο στα Κρασοχώρια να είναι ευοίωνο και με προοπτική, ενώ μελλοντικά αναμένονται περαιτέρω έργα, στην γύρω περιοχή και όχι μόνο.