Εκδήλωση με θέμα το Χαλούμι

Γαστρονομικές δημιουργίες με θέμα το χαλούμι είχαν την χαρά να απολαύσουν τις προηγούμενες μέρες οι επισκέπτες της εκδήλωσης στην Λάρνακα που επισκέφθηκαν την εκδήλωση υπό τον τίτλο: «Γαστρονομική δημιουργία με το χαλούμι: «To τυρί που μαγειρεύεται με όλους τους τρόπους».

Σε χαιρετισμό του στην διάρκεια της εκδήλωσης ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής συνεχάρη τους διοργανωτές της εκδήλωσης, το ΕΒΕ Λάρνακας, την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας, το Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο Κύπρου, τον Σύνδεσμο Τυροκόμων Κύπρου και τον Σύνδεσμο Αρχιμαγείρων Κύπρου για τη διοργάνωση της πετυχημένης εκδήλωσης, που στόχο είχε την περαιτέρω ανάδειξη και προβολή του παραδοσιακού τυριού της Κύπρου, του χαλλουμιού.

Όπως είπε ο Υπουργός «είναι σε όλους γνωστή η αξία και η θέση που κατέχει το χαλλούμι στην οικονομία του τόπου, αφού είναι το πρώτο σε εξαγωγές αγροτικό προϊόν της Κύπρου και το δεύτερο γενικότερα μετά τα φαρμακευτικά προϊόντα.

Προς τούτο, το Υπουργείο μας έδωσε, και δίνει, ιδιαίτερη σημασία στην καταχώριση του χαλλουμιού στο σχετικό Ευρωπαϊκό Μητρώο, ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Η καταχώριση αυτή από τη μια δίνει ακόμη περισσότερη ώθηση και προβολή στο Εθνικό μας προϊόν και από την άλλη του παρέχει την αναγκαία προστασία για αντιμετώπιση προσπαθειών μιμητισμού και καπήλευσης της ονομασίας χαλλούμι, από παραγωγούς του εξωτερικού.

Θεωρώ ότι η εκδήλωση κινείται στο ίδιο πνεύμα, δηλαδή αυτό της ανάδειξης και αξιοποίησης των δυνατοτήτων που έχει το χαλλούμι ως βασικό υλικό στη σύγχρονη γαστρονομική δημιουργία. Προς τούτο εμπιστευόμαστε απόλυτα τους ικανότατους chef που έχει η πατρίδα μας. Είμαι σίγουρος ότι, παράλληλα με τις οργανοληπτικές δυνατότητες που έχει το χαλλούμι, θα αξιοποιηθεί στον μέγιστο βαθμό και η προβολή που του παρέχει εδώ και ένα χρόνο το πιο σημαντικό ίσως Ευρωπαϊκό Σήμα Ποιότητας, το ΠΟΠ. Θα θέλαμε να δούμε το Χαλλούμι να εντάσσεται ακόμη περισσότερο στο μενού των εστιατορίων, τόσο της Κύπρου όσο και του εξωτερικού. Και εκδηλώσεις όπως η σημερινή σίγουρα συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο υπουργός ευχήθηκε σε όλους τους διοργανωτές της σημερινής εκδήλωσης κάθε επιτυχία και… καλά μαγειρέματα, «φυσικά, πάντοτε με χαλλούμι» όπως είπε.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην εκδήλωση έδωσε το παρόν του πλήθος κόσμου που απόλαυσαν το παραδοσιακό μας χαλούμι με διάφορους συνδυασμούς και γεύσεις, αποθεώνοντας τους σεφ για τις συνταγές και το μεράκι που επέδειξαν παρασκευάζοντας τα διάφορα φαγητά και εδέσματα που παρουσιάστηκαν στους καλεσμένους.