Δεύτερη παράταση από τον ΚΟΑΠ, για την απογραφή ζωικού πληθυσμού αιγοπροβάτων Ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ) ανακοινώνει παράταση προθεσμίας για απογραφή ζωικού πληθυσμού αιγοπροβάτων, στο πλαίσιο εφαρμογής της Προαιρετικής Συνδεδεμένης …
Δεύτερη παράταση από τον ΚΟΑΠ, για την απογραφή ζωικού πληθυσμού αιγοπροβάτων
Ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ) ανακοινώνει παράταση προθεσμίας για απογραφή ζωικού πληθυσμού αιγοπροβάτων, στο πλαίσιο εφαρμογής της Προαιρετικής Συνδεδεμένης Στήριξης Αιγοπροβάτων (ΠΣΣΑ) 2022 και δυνατόν άλλων μέτρων κεφαλικής επιδότησης αιγοπροβάτων που τυχόν προκηρυχθούν για το έτος 2022.
Ως τελευταία ημέρα απογραφής και κοινοποίησης αποτελεσμάτων στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες (ΚΥ) ο Επίτροπος ΚΟΑΠ όρισε την Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2022.
Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση που κατά την ημερομηνία απογραφής, ο ζωικός πληθυσμός στην εκμετάλλευση είναι 100 ή περισσότερα ζώα, σύμφωνα με την ηλεκτρονική βάση δεδομένων των ΚΥ, η απογραφή θα πρέπει να διενεργηθεί με σαρωτή. Η απογραφή με χρήση σαρωτή σε εκμεταλλεύσεις με ζωικό πληθυσμό 100 ή περισσότερα ζώα, αποτελεί κριτήριο επιλεξιμότητας.
Για επιπρόσθετες πληροφορίες ή / και διευκρινίσεις σχετικά με τη διενέργεια της απογραφής ζωικού πληθυσμού, παρακαλείσθε όπως επικοινωνείτε τηλεφωνικώς με τα κατά τόπους Επαρχιακά Κτηνιατρικά Γραφεία ή Κτηνιατρικούς Σταθμούς. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τα γραφεία του ΚΟΑΠ.
80 Χρόνια προσφοράς της «Παναγροτικής Ένωσης Κύπρου» (ΠΕΚ), ποια τα επόμενα βήματα της συντεχνίας σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της, Χρίστο Παπαπέτρου ΠΕΚ: «Ζητάμε δύο μήνες κάλυψη από την κυβέρνηση για …
80 Χρόνια προσφοράς της «Παναγροτικής Ένωσης Κύπρου» (ΠΕΚ), ποια τα επόμενα βήματα της συντεχνίας σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της, Χρίστο Παπαπέτρου
ΠΕΚ: «Ζητάμε δύο μήνες κάλυψη από την κυβέρνηση για τα σιτηρά»
Ογδόντα χρόνια ζωής κλείνει φέτος η αγροτική συντεχνία «Παναγροτική Ένωση Κύπρου» (ΠΕΚ). 80 χρόνια συνεχούς δράσης και προσφοράς με συμμετοχή σε όλους τους αγώνες του τόπου, εθνικούς, αγροτικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς και άλλους.
Ο αγροτικός τομέας εξελίσσεται συνεχώς. Οι ανάγκες και οι απαιτήσεις αυξάνονται. Και σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην συνέντευξη που ακολουθεί ο Γενικός Γραμματέας της Χρίστος Παπαπέτρου, οι εξελίξεις οδήγησαν την «ΠΕΚ» εδώ και αρκετά χρόνια, να επεκτείνει την δράση της και σε θέματα γνώσης, τεχνολογίας, έρευνας και καινοτομίας.
Η «ΠΕΚ» σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της, συνεργάζεται με διάφορους αρμόδιους φορείς όπως Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Ερευνητικά – Επιστημονικά και Εκπαιδευτικά κέντρα στη Κύπρο και το εξωτερικό και συμμετέχει σε άλλα τόσα προγράμματα, μέσω των οποίων ενημερώνεται, προχωρεί, αντλεί γνώσεις και εμπειρίες που μεταφέρονται στον αγροτικό κόσμο με σεμινάρια και άλλου είδους ενημερωτικά προγράμματα.
Η ΠΕΚ διαφώνησε για την αλλαγή στα ποσοστά γάλακτος για το χαλούμι
*Σχολιάστε μας εν συντομία τις εξελίξεις γύρω από τον φάκελο χαλούμι (ΠΟΠ) και ποια η θέση σας;
-Μετά από προσπάθειες αρκετών χρόνων καταφέραμε το εθνικό προϊόν του τόπου μας, το χαλούμι να αποκτήσει επιτέλους με απόφαση της Ε.Ε. κατοχυρωμένο όνομα. Με την κατοχύρωση του ως «Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» (ΠΟΠ), παράγεται πλέον μόνο στη Κύπρο, γεγονός εξαιρετικής σημασίας για την κτηνοτροφία και την κυπριακή οικονομία. Σήμερα 5 μήνες μετά από την εγγραφή του το χαλούμι ως ΠΟΠ για διάφορους λόγους δεν άρχισε ακόμα η μαζική παραγωγή του. Αντί λοιπόν το Υπουργείο Γεωργίας να εφαρμόσει την νομοθεσία για τα ΠΟΠ από τη 1η Οκτωβρίου 2021 ως όφειλε, με αφορμή κάποιες μικροβελτιώσεις ήσσονος σημασίας όπως για παράδειγμα οι φυλές των ζώων και το σχήμα του χαλουμιού, κάτω από τις πιέσεις των βιομηχάνων εισηγείται και την αλλαγή των ποσοστών του γάλακτος που συμμετέχουν στο μείγμα για την παρασκευή του χαλουμιού που αποτελεί θέμα μείζονος σημασίας. Η ΠΕΚ διαφώνησε από την αρχή για οποιαδήποτε αλλαγή στα ποσοστά του γάλακτος όπως αυτά καταγράφονται στον φάκελο για το χαλούμι όπως έχει κατοχυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση στον οποίο καταγράφεται ότι «το πρόβειο ή αιγινό γάλα ή μίγμα αυτών πρέπει να υπερέχει ποσοτικά του αγελαδινού γάλακτος. Δηλαδή δεν είναι επιτρεπτή η χρήση μεγαλύτερης ποσότητας αγελαδινού γάλακτος στη παρασκευή χαλλουμιού όταν αυτό χρησιμοποιείται με πρόβειο ή αιγινό ή μίγμα αυτών» Διαφωνούμε και απορρίπτομε επίσης και την νέα πρόταση που ήρθε από τον Υπουργό που ερμηνεύει τα ποσοστά με βάση την απόδοση του γάλακτος και εισηγείται 35% αιγοπρόβειο και 65% αγελαδινό.
*Κλιματική αλλαγή και ποιες οι επιπτώσεις στους γεωργούς, ανησυχεί τον κλάδο;
-Μας ανησυχεί ιδιαίτερα η κλιματική κρίση της επιπτώσεις της οποίας ήδη βιώνουν οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι. Έντονα καιρικά φαινόμενα όπως για παράδειγμα χαλάζι, παγετός, καύσωνας, σφοδροί άνεμοι και ανομβρίες εμφανίζονται συχνότερα τα τελευταία χρόνια στο τόπο μας, πλήττοντας ανεπανόρθωτα την αγροτική παραγωγή εκμηδενίζοντας το αγροτικό εισόδημα. Το νέο σχέδιο Διαχείρισης και ασφάλισης της γεωργικής παραγωγής το οποίο αντικατέστησε τον ΟΓΑ, για τον οποίο λέγαμε όλοι ότι χρειαζόταν βελτίωση, δυστυχώς έχει κάνει τα πράγματα χειρότερα από ότι ήταν προηγουμένως. Εδώ να αναφέρω ότι η ΠΕΚ είχε προειδοποιήσει ότι το νέο σχέδιο με τον τρόπο που έχει ετοιμαστεί, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του αγροτικού κόσμου γιατί δεν παρέχει ουσιαστική προστασία και ασφάλεια στη παραγωγή από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Τελικά αποδείχθηκε «άνθρακας ο θησαυρός».
Νέα ΚΑΠ
* Νέα Αγροτική Πολιτική, ποια τα οφέλη και ποια τα προβλήματα που προκύπτουν;
-Η Ε.Ε. συχνά πυκνά αναθεωρεί την ΚΑΠ ώστε να ενσωματώσει μέσα στο περιεχόμενο της νέους στόχους και στρατηγικές. Το μεγάλο στοίχημα αυτή την προγραμματική περίοδο είναι η ενσωμάτωση και εφαρμογή μέσα από την ΚΑΠ της Πράσινης Συμφωνίας η οποία μπορεί να έχει γενικά όφελος αλλά προϋποθέτει μεγάλο κόστος στους αγρότες. Γι’ αυτό έχουμε εισηγηθεί ότι πρέπει να δοθούν ουσιαστικά οικονομικά κίνητρα στους αγρότες μέσα από την ΚΑΠ, για να μπορέσουν να εφαρμόσουν τα μέτρων και τις δράσεις που περιλαμβάνονται μέσα στο Σχέδιο, σε αντίθετη περίπτωση αυτή η πράσινη συμφωνία στην οποία όλοι αναφέρονται δύσκολα θα εφαρμοσθεί. «Η κυβέρνηση να καλύψει τις ανάγκες ποσότητας σιτηρών για τους επόμενους δύο μήνες»
*Πως βλέπετε το θέμα με την οικονομική κρίση που φαίνεται να προκύπτει το τελευταίο διάστημα και τις αυξήσεις στις τιμές ενέργειας και πρώτων υλών παραγωγής;
-Μετά τις επιπτώσεις της πανδημία με τον κορωνοϊό, ο τομέας της γεωργίας και της κτηνοτροφίας δέχονται ένα ισχυρότερο πλήγμα λόγω των οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν εξ αιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Οι τιμές όλων των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για την αγροτική παραγωγή όπως π.χ. τα φάρμακα και τα λιπάσματα έχουν υπερδιπλασιαστεί, οι δε τιμές των εισαγόμενων σιτηρών αυξάνονται μέρα με την μέρα. Δυστυχώς αυτές οι αυξήσεις δεν μπορούν να μετακυληθούν στα παραγόμενα προϊόντα με αποτέλεσμα το αυτό το αυξημένο κόστος να το επωμίζονται οι αγρότες. Πέραν αυτών των αυξήσεων επειδή η Κύπρος εισάγει πέραν του 75% των αναγκών της σε σιτηρά, λόγω του πολέμου υπάρχει κίνδυνος επάρκειας σιτηρών για κάλυψη των αναγκών μας για τους επόμενους μήνες. Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα αμέσως για να διασφαλίσει την επάρκεια πρώτων υλών για ζωοτροφές και σιτηρών για ανθρώπινη χρήση τουλάχιστον για δύο μήνες, όπως ήταν και η θέση της ΠΕΚ στο παρελθόν την οποία επαναλαμβάνουμε και σήμερα. Πρέπει δηλαδή η κυβέρνηση να προχωρήσει στην αγορά ποσότητας σιτηρών που θα καλύψουν τις ανάγκες μας για τους επόμενους δύο μήνες. Λόγω ακριβώς αυτών των μεγάλων αυξήσεων, η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει στην οικονομική στήριξη των κτηνοτρόφων και των γεωργών για να μπορέσουν να επιβιώσουν, διαφορετικά θα εγκαταλείψουν το επάγγελμα με ότι αυτό αρνητικό συνεπάγεται και για την κοινωνία και την οικονομία του τόπου.
Όχι στη χρήση χημικών-τοξικών φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων Ολοένα και περισσότεροι νέοι αλλά και παλαιότεροι γεωργοί, ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τις Βιοκαλλιέργειες, προωθώντας ένα υγιέστερο τρόπο ζωής και κουλτούρας. Εξασφαλίζοντας καθαρό περιβάλλον για …
Όχι στη χρήση χημικών-τοξικών φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων
Ολοένα και περισσότεροι νέοι αλλά και παλαιότεροι γεωργοί, ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τις Βιοκαλλιέργειες, προωθώντας ένα υγιέστερο τρόπο ζωής και κουλτούρας. Εξασφαλίζοντας καθαρό περιβάλλον για τα έντομα και άλλους οργανισμούς με στόχο την συνέχιση της βιοποικιλότητας.
Η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοκαλλιεργητών Κύπρου, Γεωπόνος, Χριστίνα Χριστοδούλου μας εξηγεί την σημαντικότητα των βιοκαλλιεργειών αλλά και την ανάγκη στήριξης των αγροτών που ασχολούνται με το αντικείμενο, για την προστασία της υγείας όλων μας και της συνέχισης του κλάδου.
1. Πόσο απαραίτητες είναι οι βιοκαλλιέργειες και πόσο ωφελούν;
-Οι βιοκαλλιέργειες είναι απαραίτητες ως κομμάτι της γεωργίας μια χώρας. Κυρίως στόχος είναι η αρμονική συμβίωση του ανθρώπου με το περιβάλλον. Η μη χρήση χημικών και τοξικών φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων, προωθεί την υγεία του ανθρώπου, την παραγωγή καθαρών τροφίμων χωρίς χημικά, την προστασία των υπογείων υδάτων από εισροές χημικών και νιτρικών. Ενισχύουν επίσης την βιοποικιλότητα, δηλ. την παρουσία ελεύθερων στην φύση ωφέλιμων εντόμων που βοηθούν στην γονιμοποίηση των φυτών, ενισχύουν την παρουσία εντόμων και οργανισμών που τρέφονται με επιβλαβείς για τις καλλιέργειες οργανισμούς. Σε αντίθετη περίπτωση, η ύπαρξη μόνο συμβατικών καλλιεργειών, με την χρήση των τοξικών σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται σε αυτές θα προκαλούσε μόνο προβλήματα στους οργανισμούς και το περιβάλλον.
2. Υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον για τους Κύπριους αγρότες;
-Τα τελευταία 5 χρόνια παρατηρείται μια αυξανόμενη τάση. Κυρίως στις παραδοσιακές καλλιέργειες, όπως η ελιά, τα σιτηρά, οι χαρουπιές. Οι καλλιέργειες αυτές είναι πάρα πολύ εύκολες στην μετατροπή τους σε βιολογικές. Ενδιαφέρον φαίνεται να παρουσιάζουν για ένταξη στην βιολογική γεωργία καλλιέργειες όπως τα τροπικά φρούτα (αβοκάντο, dragon fruit) και τα μούρα (γκότζι μπέρι, φράουλες, κτλ).
«Αναμέναμε περισσότερη στήριξη»
3. Ένα σχόλιο για την Κοινή Αγροτική Πολιτική και πόσο θα βοηθήσει στις βιοκαλλιέργειες;
-Αναμέναμε ότι τα νέα προγράμματα χρηματοδότησής και ενίσχυσής της γεωργίας και κτηνοτροφίας θα προωθούσαν περισσότερο την βιολογική καλλιέργεια. Δυστυχώς, δεν παρουσιάζεται κάποια διαφορά από τα προγράμματα της προηγούμενης 7ετίας στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Βάσει των όσων ανακοινώνονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και όλα όσα είχαμε κατά καιρούς συζητήσει με το Υπουργείο Γεωργίας, αναμέναμε ότι θα υπήρχε ειδικό σχέδιο για την βιοκαλλιέργεια ή τουλάχιστον θα δινόταν ένα μεγάλο πλεονέκτημα – προώθηση της, σε όλα τα προγράμματα χρηματοδότησης. Μέχρι τώρα η βασική μορφή ενίσχυσης της βιοκαλλιέργειας έρχεται μέσω την στρεμματικής ενίσχυσης κάθε έτος. Επίσης, στο θέμα της προώθησης, των βιολογικών προϊόντων, ο σύνδεσμος υλοποιεί δράσης ενημέρωσης και προβολής κυρίως με δικά του έξοδα ή μέσω προγραμμάτων που έρχονται μέσα από ιδιωτική πρωτοβουλία.
4. Τομείς που παρουσιάζουν ελλείψεις στην βιοκαλλιέργεια;
-Ελλείψεις παρουσιάζονται κυρίως στην παραγωγή φρέσκων λαχανικών όπως χόρτα σαλάτας και εποχιακά λαχανικά. Μειωμένη είναι και η παραγωγή σε κρέας κοτόπουλου, παρόλο που η παραγωγή βιολογικού αυγού είναι πολύ καλή. Έλλειψη υπάρχει και σε παραγωγή βοδινού κρέατος.
5. Πως βλέπουμε το μέλλον των βιοκαλλιεργειών στην Κύπρο;
-Αυτή την στιγμή στην χώρα μας το 5% των καλλιεργούμενων εκτάσεων είναι κάτω από την βιολογική γεωργία.
Η αύξηση τους είναι αργή λόγω των μειωμένων κινήτρων από μεριάς κράτους. Αλλά σταθερή γιατί βασίζεται αποκλείστηκα και μόνο στους γεωργούς και κτηνοτρόφων που μπαίνουν στην βιοκαλλιέργεια καθαρά ως στάση ζωής για την παραγωγή καθαρότερων και ποιοτικότερων προϊόντων σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος. Σήμερα ο κλάδος αυτός, παρουσιάζει ίσως τους τους νεαρότερους σε ηλικία γεωργούς, αρκετά εκπαιδευμένους και εξειδικευμένους στο αντικείμενο τους. Οι βιοκαλλιέργειες, θα συνεχίσουν να αυξάνονται, αλλά με αργούς ρυθμούς. Σίγουρα τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα εάν υπήρχαν κίνητρα από το κράτος.
Υποκύπτουμε σε οικονομικά συμφέροντα σε βάρος των αιγοπροβατοτρόφων Η Νέα Αγροτική Κίνηση αποτελεί μια από τις 5 αναγνωρισμένες Οργανώσεις του Αγροτικού Κινήματος και είναι η μοναδική που λειτουργεί με καθεστώς Εταιρείας …
Υποκύπτουμε σε οικονομικά συμφέροντα σε βάρος των αιγοπροβατοτρόφων
Η Νέα Αγροτική Κίνηση αποτελεί μια από τις 5 αναγνωρισμένες Οργανώσεις του Αγροτικού Κινήματος και είναι η μοναδική που λειτουργεί με καθεστώς Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης για αποτελεσματικότερο έλεγχο. Ιδρύθηκε το 2012 για να καλύψει το κενό που άφησε η διάλυση της οργάνωσης «ΠΟΑ Αγροτικής».
Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Αγροτικών Οργανώσεων «Copa Cojeca» και έχει ως βασικό της σκοπό την εξυπηρέτηση του αγροτικού κόσμου και την βελτίωση του βιοτικού του επιπέδου μέσω της βελτίωσης του γεωργικού τομέα με σεβασμό στο περιβάλλον και της ανάπτυξης του συνεταιριστικού πνεύματος μεταξύ των γεωργών.
Στη συνέντευξη που ακολουθεί ο Πρόεδρος της «Νέας Αγροτικής Κίνησης» (ΝΑΚ), που πρόσκειται στην ΕΔΕΚ, Τάκης Χριστοδούλου, απαντά μεταξύ άλλων για την αγροτική οικονομία, τα προβλήματα των γεωργών και τα όσα προέκυψαν το τελευταίο διάστημα για το χαλούμι και τις εξαγωγές του.
1. Ποια θα λέγατε ότι είναι η υφιστάμενη κατάσταση αγροτικής οικονομίας της Κύπρου;
-Η Κυπριακή γεωργία, αν και αντιμετωπίζει σήμερα διάφορα προβλήματα και αδυναμίες, εν τούτοις έχει και αρκετά πλεονεκτήματα και δυνατά σημεία.
Στα αρνητικά στοιχεία θα αναφέρω τον μικρό και πολυτεμαχισμένο γεωργικό κλήρο, το ανάγλυφο του εδάφους, την γήρανση των γεωργών, την απροθυμία των νέων να ασκήσουν το γεωργικό επάγγελμα, το χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης, την γεωγραφική θέση μακριά από τις μεγάλες Ευρωπαϊκές αγορές και την μειωμένη ανταγωνιστικότητα. Αυτά για μένα αποτελούν τα κύρια μειονεκτήματα.
Από την άλλη, πιστεύουμε ότι συγκεντρώνει και αρκετά πλεονεκτήματα όπως είναι οι ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες, η πρωιμότητα στην παραγωγή βασικών προϊόντων, η ισχυρή θέση ορισμένων κλάδων της, ο Τουρισμός, η πολιτιστική κληρονομιά, η παράδοση, η βιοποικιλότητα, η γραφικότητα του τοπίου, οι δεσμοί της κοινωνίας με την ύπαιθρο και διάφορα άλλα.
Αυτά ακριβώς τα δυνατά σημεία είναι που ευελπιστούμε και είμαστε αισιόδοξοι πως θα τα εκμεταλλευτούμε σωστά ώστε να υπερσκελίσουν τα μειονεκτήματα και με τον τρόπο υπερβούμε τον σκόπελο.
2. Μπορούν τα Κυπριακά Γεωργικά Προϊόντα να ανταγωνιστούν τα εισαγόμενα;
-Η μειωμένη ανταγωνιστικότητα είναι το αποτέλεσμα του ψηλού κόστους παραγωγής, της μεγάλης απόστασης από τις μεγάλες αγορές και μιας σειράς διαρθρωτικών προβλημάτων. Για τον λόγο αυτό, ως οργάνωση, σε συνεργασία τόσο με το υπόλοιπο αγροτικό κίνημα όσο και με τις εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες αλλά και με τον ιδιωτικό τομέα, προσπαθούμε να προωθήσουμε τις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές και την προώθηση από τη μια της παραγωγής ποιοτικών προϊόντων τα οποία να έχουν και τον χαρακτήρα της μοναδικότητας , και από την άλλη της εξάλειψης της εκμετάλλευσης των αγροτών μας από τους διάφορους εμπλεκόμενων στην αλυσίδα της διάθεσης των γεωργικών μας προϊόντων. Ήδη, και με δική μας πρωτοβουλία, προωθήθηκαν διάφορες νομοθεσίες όπως για πάταξη των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, του θεσμού των Λαϊκών Αγορών και άλλες. Έχουμε την ισχυρή πεποίθηση ότι, παράλληλα και την προσαρμογή μας στην Νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική της Ε.Ε., θα πετύχουμε τελικά τους στόχους μας στον μέγιστο δυνατό βαθμό.
3. Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι της Νέας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής και με ποιο τρόπο κατά την άποψη σας θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της Κυπριακής Γεωργίας;
-Σε ότι αφορά την περίοδο 2023-27, η κοινή γεωργική πολιτική (ΚΓΠ), θα διαρθρωθεί γύρω από εννέα βασικούς στόχους. Οι στόχοι αυτοί θα εστιάζουν σε κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές επιδιώξεις, και θα αποτελέσουν τη βάση στην οποία οι χώρες της ΕΕ θα καταρτίσουν τα στρατηγικά τους σχέδια.
Οι στόχοι αυτοί αναφέρονται:
*Στη διασφάλιση βιώσιμου γεωργικού εισοδήματος μετά από διαπίστωση ότι οι γεωργοί κέρδιζαν κατά μέσο όρο μόλις λιγότερο από το μισό της αμοιβής που θα είχαν σε άλλες θέσεις εργασίας.
*Στην υποστήριξη βιώσιμων γεωργικών εισοδημάτων και της ανθεκτικότητας σε ολόκληρη την Ένωση, για την βελτίωση της επισιτιστικής ασφάλειας, με συνδυασμό των μέτρων που απαιτούνται για την επίτευξη του βασικού στόχου της στήριξης του βιώσιμου γεωργικού εισοδήματος.
*Στην Αύξηση της ανταγωνιστικότητας ώστε να αναιρεθούν οι πιέσεις που ασκούνται στη βάση των γεωργικών πόρων λόγω της αύξησης της ζήτησης τροφίμων και της βιομηχανικής ζήτησης, η οποία οφείλεται στις δημογραφικές μεταβολές και στις μεταβολές του διαθέσιμου εισοδήματος σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από περιορισμένους πόρους και αβέβαιο κλίμα.
*Στην ενίσχυση της θέσης του γεωργού στις αξιακές αλυσίδες μέσω μέτρων όπως η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των γεωργών, η αύξηση της διαφάνειας της αγοράς και η εξασφάλιση αποτελεσματικών μηχανισμών κατά των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών
*Στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής με στόχο η γεωργία της ΕΕ να διαδραματίσει βασικό ρόλο στη συμβολή της εκπλήρωσης των δεσμεύσεων όσον αφορά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
*Στην ενίσχυση της βιοποικιλότητας και στη διατήρηση των οικοτόπων και των ειδών που εξαρτώνται από την γεωργία.
*Στην ανανέωση των γενεών δεδομένου ότι ένας δυναμικός γεωργικός τομέας χρειάζεται εξειδικευμένους και καινοτόμους νέους γεωργούς για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της κοινωνίας.
*Στη μείωση της φτώχειας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξη στις αγροτικές περιοχές
*Στην απλούστευση των διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας με στόχο να επιτευχθεί η υψηλότερη δυνατή αποτελεσματικότητα.
Οι προκλήσεις στην γεωργία
4. Μιλώντας για τον αγροτικό τομέα στην Κύπρο, ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα;
-Λαμβάνοντας υπόψη τα αδύνατα σημεία του τομέα της κυπριακής γεωργίας, όπως τα έχουμε αναφέρει, θα μπορούσε να πει κάποιος πως οι μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η κυπριακή γεωργία είναι να μπορέσει να ανταπεξέλθει στον ολοένα και πιο πολύ εντεινόμενο ανταγωνισμό και την επερχόμενη κλιματική αλλαγή. Η ενίσχυση των επενδύσεων σε φυσικό και ανθρώπινο κεφάλαιο με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας σε όλους τους τομείς της γεωργικής παραγωγής, η επικέντρωση στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων με συγκριτικό πλεονέκτημα, η προτεραιότητα στην έρευνα και την καινοτομία των μεθόδων παραγωγής και τα αυξημένα κίνητρα για παραμονή των νέων στην ύπαιθρο, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την επιβίωση της. Γίνεται αντιληπτό πως, η υιοθέτηση και ορθή εφαρμογή των αρχών της Νέας ΚΓΠ θα βοηθήσει σημαντικά στην αλλαγή των δεδομένων.
5. Όσον αφορά τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης, ποια σημεία θα λέγατε ότι χρήζουν βελτίωσης; Ποιες επενδύσεις πρέπει να γίνουν;
-Τόσο με το Υπουργείο Γεωργίας και τον Υπουργό προσωπικά, όσο και με τον Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών και τον Επίτροπο βρισκόμαστε σε συνεχή διαβούλευση για τα διάφορα μέτρα. Μέσω αυτής της διαδικασίας και της εκπροσώπησης μας στα διάφορα θεσμικά όργανα μας παρέχεται η δυνατότητα παρεμβάσεων κατά τη διαμόρφωση των προτάσεων και για τον λόγο αυτό θεωρούμε ότι τα μέτρα μας ικανοποιούν σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ένα από τα πρώτα μελήματα της δικής μας οργάνωσης ήταν πάντα και συνεχίζει να είναι η διαμόρφωση πρόσθετων μέτρων και η παραχώρηση πρόσθετων κινήτρων για καλύτερη οργάνωση των γεωργών, ιδιαίτερα στον τομέα της εμπορίας των γεωργικών προϊόντων. Είναι ίσως ο μοναδικός τομέας για τον οποίο αναμένουμε κάτι περισσότερα από το κράτος.
6. Πως σχηματίζεται το μέλλον του αγροτικού τομέα; Τι πρέπει να αλλάξει ώστε περισσότεροι νέοι να στραφούν προς τον πρωτογενή τομέα;
-Το μέλλον του αγροτικού τομέα κάτω από τις σημερινές συνθήκες δεν αναμένεται να είναι εύκολο. Όμως πρέπει να επιβιώσει και θα επιβιώσει. Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι οι επενδύσεις σε κεφάλαια, τεχνολογία και ανθρώπινο δυναμικό. Παράλληλα, είναι αναγκαίες και διαρθρωτικές αλλαγές στον τομέα των υπηρεσιών ώστε, από τη μια να ενδυναμωθεί ο τομέας της έρευνας προς εξεύρεση καινοτόμων τεχνολογιών και νέων προϊόντων, και από την άλλη να ενισχυθούν οι υπηρεσίες γεωργικών εφαρμογών με τους ειδικούς να μετακινηθούν από τα γραφεία στο χωράφι μαζί με τους αγρότες. Σημαντική είναι επίσης η παραπέρα σύνδεση της έρευνας με τις γεωργικές εφαρμογές.
7. Ποια η θέση της Νέας Αγροτικής Κίνησης σε σχέση με τις πρόσφατες συζητήσεις και διαφωνίες αναφορικά με το χαλούμι και τις προωθούμενες τροποποιήσεις του φακέλου;
-Η θέση μας για το ζήτημα αυτό είναι ξεκάθαρη όπως ήταν από την αρχή και παραμένει αναλλοίωτη. Θεωρούμε απαράδεκτη την οποιαδήποτε απόπειρα οποιουδήποτε να αλλοιώσει τον φάκελο για ένα βασικό προϊόν, όπως είναι το Χαλούμι, υποκύπτοντας σε απαιτήσεις προς εξυπηρέτηση των οικονομικών συμφερόντων άλλων παραγωγικών τάξεων και σε βάρος μιας από τις πιο μειονεκτικές ομάδες γεωργών όπως είναι οι αιγοπροβατοτρόφοι. Ιδιαίτερα μάλιστα για το γεγονός ότι η έγκριση του χαλουμιού ως προϊόντος ΠΟΠ δόθηκε μόλις πριν από 5 μήνες ως αποτέλεσμα προσπαθειών τριών Υπουργείων και σύσσωμου του Αγροτικού Κινήματος που κράτησαν περισσότερο από 10 χρόνια. Η διαφοροποίηση των ποσοστών του γάλακτος αποτελεί για εμάς κόκκινη γραμμή και θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την αποτρέψουμε.
Τι ζητούν οι γεωργοί μας μετά τις συνεχόμενες βροχές και παγετούς Άμεση συλλογή εσπεριδοειδών και άμεση στήριξη! Ενός κακού μύρια έπονται με τον καιρό να τρίζει τα δόντια του στις καλλιέργειες …
Τι ζητούν οι γεωργοί μας μετά τις συνεχόμενες βροχές και παγετούς
Άμεση συλλογή εσπεριδοειδών και άμεση στήριξη!
Ενός κακού μύρια έπονται με τον καιρό να τρίζει τα δόντια του στις καλλιέργειες των αγροτών μας. Δυστυχώς από την μία η παρατεταμένη ανομβρία και από την άλλη τα ακραία καιρικά φαινόμενα, αναγκάζουν τους παραγωγούς να διανύουν αγώνα δρόμου για την συλλογή πορτοκαλιών και άλλων εσπεριδοειδών λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και χιονόπτωσης που επικράτησαν και συνεχίζουν να επικρατούν σε διάφορες περιοχές της Κύπρου.
Τα ερωτήματα είναι πολλά, για το πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες μέρες η παραγωγή μετά τις καταστροφές λόγω παγετού και τις σοβαρές ζημιές που προκλήθηκαν αλλά και πως θα το διαχειριστούν οι γεωργοί.
Ο πρόεδρος της Νέας Αγροτικής Κίνησης (ΝΑΚ), Τάκης Χριστοδούλου, ανέφερε ότι η παραγωγή θα είναι μειωμένη κυρίως για τις επόμενες μέρες και χθες βράδυ (3/2/22) λόγω της χαλαζόπτωσης η κατάσταση επιδεινώθηκε. «Τα εσπεριδοειδή θα πάνε μόνο για χυμό και όχι για άλλη χρήση κατανάλωσης. Σήμερα (4/2/22), Λειτουργοί του Τμήματος Γεωργίας κάνουν επισκέψεις για να δουν την έκταση των ζημιών. Ο παγετώνας επηρέασε την ποιότητα αυτών των εσπεριδοειδών. Χρειάζεται να γίνει άμεση συγκομιδή δε, αλλά ταυτόχρονα προκύπτει και θέμα διάθεσης. Γιατί όταν υπάρχει αυξημένη προσφορά περιορίζεται και η τιμή πώλησης εναντίον του παραγωγού που είναι ήδη σε δυσμενή θέση» ανέφερε.
Δεν υπάρχουν ψυγεία για να φυλαχθούν…
Όπως εξήγησε ο κύριος Χριστοδούλου, οι παραγωγοί στο τέλος της ημέρας από το τελικό προϊόν, λαμβάνουν το 30% της συνολικής αξίας διαχρονικά, αυτό σημαίνει πως όταν η προσφορά είναι αυξημένη τότε ο έμπορας θα δυσκολευτεί και δεν μπορεί να υπάρξει μαζική διάθεση στο εμπόριο. Άρα επί της ουσίας η μόνη διάθεση που μπορεί να γίνει των εσπεριδοειδών είναι για χυμό και ενδεχομένως οι παραγωγοί να τύχουν εκμετάλλευσης.
«Ναι μεν άμεση συγκομιδή, αλλά δεν έχουμε ούτε ψυγεία για να φυλαχθούν τα φρούτα. Ζητάμε να δοθούν αποζημιώσεις μέσω του σχετικού φορέα, δηλαδή την Επιτροπή Διαχείρισής Κινδύνων» είπε.
Είναι σημαντικό εξήγησε ο Πρόεδρος της «Νέας Αγροτικής Κίνησης», να μην πανικοβάλουμε την αγορά. Υπάρχουν γεωργοί που προγραμματίζουν και ανάλογα με την ποικιλία έκοψαν τα φρούτα και τα λαχανικά τους και τα έδωσαν ήδη, άλλοι παραμέλησαν. Οι μεγάλες εκτάσεις δεν έχουν τόσο μεγάλο πρόβλημα, οι μικροί κινδυνεύουν περισσότερο, αλλά γενικά αν δεν δοθεί αποζημίωση από το κράτος, θα υπάρξει πρόβλημα».
Τι συμβαίνει στην γειτονική Τουρκία
Στην Τουρκία πέρυσι φυτεύτηκαν 970.000 στρέμματα και φέτος θα ξεπεράσουν το 1.200.000 με αποτέλεσμα συρρίκνωση της Ελλαδικής και (έστω και σε πολύ μικρότερο βαθμό) της Κυπριακής παρουσίας στο εξωτερικό.
Το αντίπαλο δέος η Τουρκία και φυσικά η Ισπανία, είναι πρώτες σε καλλιέργεια. Η Τουρκία λόγω του χαμηλού εργατικού της, κάλυψε τεράστιο ποσοστό της παγκόσμιας αγοράς.
Ερωτηθείς για την εφαρμογή του εμπάργκο που έχει τεθεί στην Λευκορωσία από την 1η Ιανουαρίου του 2022, το οποίο επηρεάζει αισθητά τις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών σε Κύπρο και Ελλάδα. Ο Τάκης Χριστοδούλου δήλωσε ότι «οι εξαγωγές μας είναι περισσότερο για εγχώρια παραγωγή και ακόμα δεν είναι αρκετή και φέρνουμε και από Αργεντινή. Κάνουμε ελάχιστες εξαγωγές. Οι δικές μας εξαγωγές αφορούν περισσότερο πατάτες, χαλούμι και λίγα ψάρια. Και οι λίγες εξαγωγές είναι δυστυχώς λόγο κόστους αλλιώς θα είχαμε περισσότερες».
Νέα τεχνολογία;
Όσον αφορά στην νέα τεχνολογία και σε ενδεχόμενο ορθολογικό προγραμματισμό στην παραγωγή, ο Πρόεδρος της Αγροτικής συντεχνίας, ανέφερε ως παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσουμε και είναι το Ισραήλ. «Όταν πήγαμε στο Ισραήλ πριν δύο χρόνια, υπήρχε δορυφόρος που κατέγραφε τα δεδομένα του χωραφιού και όταν πέφτει η υγρασία από ένα σημείο και κάτω, αρχίζει να αρδεύεται το περβόλι, χωράφι κλπ. Κάποιες νέες τεχνολογίες μπαίνουν και στις δικές μας καλλιέργειες σιγά-σιγά. Είναι απαραίτητο για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε με όσο το δυνατόν λιγότερο κόστος. Χρειάζονται να γίνουν επενδύσεις στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και ευχόμαστε να γίνουν» κατέληξε.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης και να προσφέρει πρόσθετες λειτουργίες. Κάνοντας κλικ στο "Αποδοχή όλων", συναινείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Ωστόσο, μπορείτε να επισκεφτείτε τις "Ρυθμίσεις cookie" για να παράσχετε μια ελεγχόμενη συγκατάθεση.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Duration
Description
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.