Η Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική
Η Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική Ήξερες ότι η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική θα δώσει έμφαση σε σύγχρονα θέματα που αφορούν τη γεωργία, θα στοχεύσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και θα …
Η Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική Ήξερες ότι η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική θα δώσει έμφαση σε σύγχρονα θέματα που αφορούν τη γεωργία, θα στοχεύσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και θα …
Η Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική
Ήξερες ότι η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική θα δώσει έμφαση σε σύγχρονα θέματα που αφορούν τη γεωργία, θα στοχεύσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και θα προωθήσει την καινοτομία και την χρήση των νέων τεχνολογιών στον τομέα της γεωργίας;
Η Κοινή Αγροτική Πολιτική θεσπίστηκε το 1962 και εξελίχθηκε με την πάροδο των ετών ώστε να ανταποκρίνεται στις μεταβαλλόμενες οικονομικές συνθήκες και τις ανάγκες τις γεωργίας και των πολιτών.
Οι νέες νομοθετικές προτάσεις για το μέλλον της ΚΑΠ για την περίοδο 2021-2027 παρουσιάστηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την 1η Ιουνίου 2018 μετά από δημόσια διαβούλευση που ξεκίνησε ένα χρόνο νωρίτερα.
Η νέα ΚΑΠ θα στοχεύει σε σύγχρονα θέματα τα οποία σχετίζονται με τη γεωργία και θα βασιστεί στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων που επηρεάζουν την αγροτική παραγωγή όπως η κλιματική αλλαγή. Ταυτόχρονα, η νέα ΚΑΠ θα εξακολουθήσει να στηρίζει τους γεωργούς, εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα του γεωργικού τομέα.
Συγκεκριμένα, η νέα ΚΑΠ βασίζεται στους πιο κάτω 9 στόχους:
Μάθε περισσότερα εδώ
Το μέλλον της ΚΑΠ: Οι γυναίκες στη γεωργία Η συμβολή των γυναικών που ζούν και εργάζονται στις αγροτικές περιοχές της Ευρώπης διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για το μέλλον, την διατροφή και το …
Το μέλλον της ΚΑΠ: Οι γυναίκες στη γεωργία
Η συμβολή των γυναικών που ζούν και εργάζονται στις αγροτικές περιοχές της Ευρώπης διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για το μέλλον, την διατροφή και το περιβάλλον μας.
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το 30% των γεωργικών εκμεταλλεύσεων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση το διαχειρίζονται γυναίκες.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό των γυναικών που απασχολούνται στη γεωργία αυξάνεται, η αύξηση αυτή παραμένει αργή. Το 2005, περίπου το 27% των γεωργικών εκμεταλλεύσεων της ΕΕ-28 το διαχειρίζονταν γυναίκες με το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης να έχει προέλθει από την διεύρυνση της ΕΕ από το 2004, με τις χώρες ανατολικά να έχουν περισσότερες γεωργικές εκμεταλλεύσεις από τις δυτικές.
Επίσης, εκτός από το μειωμένο ποσοστό των γυναικών που ασχολούνται με την γεωργία, το μέγεθος των εκμεταλλεύσεων που διαχειρίζονται οι γυναίκες είναι αρκετά μικρότερο σε σχέση με τους άντρες. Το μέσο μέγεθος εκμετάλλευσης για τις εκμεταλλεύσεις που διαχειρίζονται οι γυναίκες είναι 6,4 εκτάρια, λιγότερο από το ήμισυ των 14,4 εκταρίων για τις εκμεταλλεύσεις που διαχειρίζονται οι άνδρες.
Τι μπορεί λοιπόν να κάνει η ΕΕ για να βοηθήσει να ενθαρρύνει περισσότερες γυναίκες να εργαστούν στον τομέα της γεωργίας;
Τα περισσότερα από τα μέτρα που υποστηρίζονται ή χρηματοδοτούνται από την ΕΕ αποσκοπούν στο να καταστήσουν την γεωργία ένα ελκυστικότερο επάγγελμα τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άντρες, στηρίζοντας εισοδηματικά τους γεωργούς με πρόσθετη στήριξη στους νέους γεωργούς. Επίσης, οι σύγχρονες γεωργικές τεχνικές και η χρήση της τεχνολογίας στη γεωργία έχουν ως στόχο να ενθαρρύνουν την ενασχόληση με την γεωργία.
Η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου αντιμετωπίζεται επίσης μέσω των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης τα οποία χρηματοδοτούνται μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής: οι χώρες της ΕΕ υποχρεούνται να αναλύουν την κατάσταση των γυναικών στις αγροτικές περιοχές και να λαμβάνουν υπόψη τα αποτελέσματα των αναλύσεων αυτών κατά τον σχεδιασμό των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης.
Περισσότερες πληροφορίες για την εκστρατεία «Μάθε για την ΚΑΠ»: www.learnaboutcap.com
Πράσινη Άμεση Ενίσχυση Η καλλιεργήσιμη γη αγγίζει περίπου το 50% της έκτασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι γεωργοί διαχειρίζονται την ύπαιθρο και τα τοπία της Ένωσης και εφοδιάζουν τους καταναλωτές με ποιοτικά …
Πράσινη Άμεση Ενίσχυση
Η καλλιεργήσιμη γη αγγίζει περίπου το 50% της έκτασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι γεωργοί διαχειρίζονται την ύπαιθρο και τα τοπία της Ένωσης και εφοδιάζουν τους καταναλωτές με ποιοτικά και ασφαλή τρόφιμα σε προσιτές τιμές.
Η γεωργία, ωστόσο, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα κλιματικά φαινόμενα, την κατάσταση του περιβάλλοντος, τη βιοποικιλότητα και την ποιότητα του νερού ενώ οι γεωργοί διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του περιβάλλοντος.
Έτσι, πέρα από τις Βασικές Ενισχύσεις οι οποίες στηρίζουν εισοδηματικά τους γεωργούς, η Κοινή Αγροτική Πολιτική μέσω της «Πράσινης Άμεσης Ενίσχυσης» (ή ενίσχυση «οικολογικού προσανατολισμού») στηρίζει τους γεωργούς που υιοθετούν ή συνεχίζουν να εφαρμόζουν γεωργικές πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον. Η «Πράσινη Άμεση Ενίσχυση» στοχεύει στη διατήρηση των ειδικών χαρακτηριστικών της Ευρώπης αναφορικά με το τοπίο, τους φυσικούς πόρους και τη βιοποικιλότητα.
Συγκεκριμένα, οι χώρες της ΕΕ οφείλουν να διαθέτουν το 30 % της εισοδηματικής τους στήριξης στον «οικολογικό προσανατολισμό».
Οι γεωργοί λαμβάνουν την πράσινη άμεση ενίσχυση εάν συμμορφώνονται με τρεις υποχρεωτικές πρακτικές που αφορούν:
Οι γεωργοί βιολογικών καλλιεργειών λαμβάνουν αυτομάτως ενίσχυση οικολογικού προσανατολισμού για την γεωργική τους εκμετάλλευση, καθώς θεωρείται ότι παρέχουν περιβαλλοντικά οφέλη μέσω της φύσης της εργασίας τους.
Περισσότερες πληροφορίες για την «Πράσινη Άμεση Ενίσχυση» μπορείτε να βρείτε εδώ: https://bit.ly/2TsccN7
Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία για ανάδειξη στην πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο Η μεγαλύτερη πρόκληση και ευκαιρία της εποχής που διανύουμε είναι να γίνουμε η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος στον κόσμο μέχρι το …
Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία για ανάδειξη στην πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο
Η μεγαλύτερη πρόκληση και ευκαιρία της εποχής που διανύουμε είναι να γίνουμε η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος στον κόσμο μέχρι το 2050. Για αυτό τον σκοπό η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, μία φιλόδοξη δέσμη μέτρων που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα μπορούσε να βοηθήσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της Ευρώπης να αποκομίσουν οφέλη από τη βιώσιμη μετάβαση σε πράσινες λύσεις.
Τα μέτρα περιλαμβάνουν στήριξη τόσο για τη μείωση των εκπομπών όσο και τις επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία αιχμής, με στόχο τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος της Ευρώπης.
Υποστηριζόμενη από επενδύσεις σε πράσινες τεχνολογίες, βιώσιμες λύσεις και νέες επιχειρήσεις, η Πράσινη Συμφωνία μπορεί να αποτελέσει μια νέα αναπτυξιακή στρατηγική της ΕΕ. Η συμμετοχή και η δέσμευση του κοινού και όλων των ενδιαφερόμενων μερών έχει καθοριστική σημασία για την επιτυχία της.
Πάνω απ’ όλα, η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για μια δίκαιη και κοινωνικά εξισορροπημένη μετάβαση σε μία Ευρώπη φιλική προς το περιβάλλον. Ο σκοπός είναι κανένα άτομο και καμία περιφέρεια να μην μείνει έξω από τη μεγάλη αυτή αλλαγή που θα μας οδηγήσει σ’ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας.
Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία θα βελτιώσει την ευημερία και την υγεία των πολιτών και των μελλοντικών γενεών. Πολλά είναι τα πλεονεκτήματα για τους ιδιώτες, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία. Ανάμεσα στα οφέλη είναι ο καθαρότερος αέρας, η καθαρότερη ενέργεια, νερό και έδαφος, οι επαναχρησιμοποιούμενες ή ανακυκλώσιμες συσκευασίες, λιγότερα απορρίμματα, πιο υγιεινά τρόφιμα με λιγότερα φυτοφάρμακα και λιπάσματα, οι καλύτερες δημόσιες συγκοινωνίες και περισσότερα σημεία φόρτισης για ηλεκτροκίνητα οχήματα.
Η κλιματική αλλαγή και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος επηρεάζουν όλους τους ανθρώπους. Γι’ αυτό χρειάζεται μια παγκόσμια λύση.
Η ΕΕ δεσμεύεται να δώσει το παράδειγμα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και να αξιοποιήσει τη διπλωματία, το εμπόριο και την αναπτυξιακή συνεργασία για να προωθήσει τη δράση για το κλίμα, καθορίζοντας έτσι πρότυπα βιώσιμης ανάπτυξης σε όλες τις παγκόσμιες αξιακές αλυσίδες.
Προστασία του περιβάλλοντος μέσω της ΚΑΠ Ένα υγιές φυσικό περιβάλλον είναι απαραίτητο για την διατήρηση του γεωργικού τομέα της ΕΕ. Ωστόσο, οι γεωργικές πολιτικές και πρακτικές διαδραματίζουν επίσης όλο και σημαντικότερο …
Προστασία του περιβάλλοντος μέσω της ΚΑΠ
Ένα υγιές φυσικό περιβάλλον είναι απαραίτητο για την διατήρηση του γεωργικού τομέα της ΕΕ. Ωστόσο, οι γεωργικές πολιτικές και πρακτικές διαδραματίζουν επίσης όλο και σημαντικότερο ρόλο στη διατήρηση ενός υγιούς φυσικού περιβάλλοντος.
Περίπου το ήμισυ της γης της ΕΕ αξιοποιείται για την γεωργία. Η διαχείριση της γεωργικής γης συνέβαλε στην δημιουργία και διατήρηση μιας πλούσιας ποικιλίας τοπίων και οικοτόπων, συμπεριλαμβανομένου ενός μωσαϊκού δασικών εκτάσεων, υγροτόπων, άγριων ειδών και εκτεταμένων εκτάσεων ανοιχτής υπαίθρου.
Η οικολογική ακεραιότητα και η αξία των φυσικών τοπίων κάνουν επίσης τις αγροτικές περιοχές ελκυστικές για να ζήσει κάποιος, να εργαστεί και να τις επισκεφθεί.
Από την άλλη πλευρά, οι ακατάλληλες γεωργικές πρακτικές μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στους φυσικούς πόρους, όπως π.χ. τη ρύπανση του εδάφους, του νερού και του αέρα, κατακερματισμό των οικοτόπων, απώλεια άγριας βλάστησης.
Η ενσωμάτωση των περιβαλλοντικών ανησυχιών στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) βασίζεται στην διάκριση μεταξύ της εξασφάλισης ενός βιώσιμου τρόπου γεωργίας με την αποφυγή επιβλαβών για το περιβάλλον γεωργικών δραστηριοτήτων παρέχοντας κίνητρα για περιβαλλοντικά επωφελή δημόσια αγαθά και υπηρεσίες.
Για τη διασφάλιση βιώσιμων γεωργικών δραστηριοτήτων, οι γεωργοί υποχρεούνται να σέβονται κοινούς κανόνες και αρχές για τη διατήρηση του περιβάλλοντος. Οι κοινοί κανόνες και αρχές είναι υποχρεωτικοί και αποτελούν τη βάση για να διασφαλιστεί το γεγονός ότι η γεωργική δραστηριότητα διεξάγεται με βιώσιμο τρόπο.
Η ΚΑΠ για να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της αγοράς συμβαδίζει με την περιβαλλοντική συνείδηση, η οποία αντανακλάται μέσα από τέσσερα είδη μέτρων:
Η προστασία του περιβάλλοντος περνά μέσα κι από την προστασία κι αξιοποίηση των δασών του κάθε κράτους. Με κονδύλια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, στην Κύπρο, για το 2018, εγκρίθηκαν προς χρηματοδότηση 106 δασικά έργα περιλαμβάνοντας δασώσεις, έργα πρόληψης πυρκαγιών, κατασκηνωτικούς και εκδρομικούς χώρους, σημεία θέας και μονοπάτια της φύσης.
Πέντε κυπριακά προϊόντα, προστατευόμενα από την ΕΕ Η πολιτική ποιότητας της ΕΕ στοχεύει στην προστασία των ονομάτων συγκεκριμένων προϊόντων για την προώθηση των μοναδικών χαρακτηριστικών τους, που συνδέονται με τη γεωγραφική …
Πέντε κυπριακά προϊόντα, προστατευόμενα από την ΕΕ
Η πολιτική ποιότητας της ΕΕ στοχεύει στην προστασία των ονομάτων συγκεκριμένων προϊόντων για την προώθηση των μοναδικών χαρακτηριστικών τους, που συνδέονται με τη γεωγραφική τους προέλευση καθώς και με την παραδοσιακή τεχνογνωσία.
Στο πλαίσιο του συστήματος αυτού, τα ονόματα των προϊόντων που καταχωρούνται ως γεωγραφικές ενδείξεις προστατεύονται νόμιμα έναντι απομίμησης και κακής χρησης εντός της ΕΕ και σε τρίτες χώρες όπου έχει υπογραφεί ειδική συμφωνία προστασίας.
Για όλα τα συστήματα ποιότητας, οι αρμόδιες αρχές κάθε κράτους μέλους της ΕΕ λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των καταχωρημένων ονομασιών στην επικράτειά τους. Πρέπει επίσης να αποτρέπουν και να σταματούν την παράνομη παραγωγή ή εμπορία προϊόντων που χρησιμοποιούν ένα τέτοιο όνομα.
Οι μη ευρωπαϊκές ονομασίες προϊόντων μπορούν επίσης να εγγράφονται ως γεωγραφικές ενδείξεις εάν η χώρα καταγωγής τους έχει διμερή ή περιφερειακή συμφωνία με την ΕΕ, η οποία περιλαμβάνει την αμοιβαία προστασία των εν λόγω ονομάτων.
Τα ονόματα διαφόρων προϊόντων (κρασί, τρόφιμα, αρωματισμένοι οίνοι και αλκοολούχα ποτά), που παράγονται σε πολλές χώρες εκτός της ΕΕ, όπως η Κολομβία ή η Νότια Αφρική, προστατεύονται.
Στην Κύπρο υπάρχουν πέντε προϊόντα που έχουν καταχωρησθεί στην ΕΕ. Το Κολοκάσι Σωτήρας έχει καταχωρησθεί ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης – ΠΟΠ. Το Γλυκό Τριαντάφυλλο Αγρού, τα Κουφέτα Αμυγδάλου Γεροσκήπου, το Παφίτικο Λουκάνικο και το Λουκούμι Γεροσκήπου έχουν καταχωρηθεί ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη – ΠΓΕ.
Τι σημαίνει Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης;
Η ένδειξη ΠΟΠ για ένα προϊόν είναι στην ουσία η ονομασία η οποία ταυτοποιεί ένα προϊόν το οποίο παράγεται, μεταποιείται και παρασκευάζεται σε καθορισμένη γεωγραφική περιοχή βάσει καθορισμένων προδιαγραφών, με τις πρώτες ύλες παραγωγής του να προέρχονται και αυτές από τη δεδομένη γεωγραφική περιοχή, ενώ η ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά του να είναι άμεσα συνδεδεμένα με την εν λόγω περιοχή.
Τι σημαίνει Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη;
Η ένδειξη ΠΓΕ είναι η ονομασία που ταυτοποιεί ένα προϊόν το οποίο έχει παραχθεί ή μεταποιηθεί ή προπαρασκευαστεί σε συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή βάσει καθορισμένων προδιαγραφών, χωρίς όμως τα συστατικά παραγωγής/ παρασκευής του να προέρχονται κατ ‘ανάγκη από την εν λόγω γεωγραφική περιοχή, ενώ η ποιότητα, η φήμη ή άλλο χαρακτηριστικό του συνδέεται άμεσα με τη δεδομένη περιοχή.
Υπάρχει ωστόσο και μια τρίτη ένδειξη, αν και δεν έχουμε προϊόντα στην Κύπρο που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Πρόκειται για τα Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα – ΕΠΙΠ που αφορούν γεωργικά προιόντα και τρόφιμα με παραδοσιακό χαρακτήρα, είτε στη σύνθεση είτε στα μέσα παραγωγής.
Ευχάριστα νέα από την ΕΕ για τους παραγωγούς ελαιολάδου Τα σημαντικά αποθέματα σε επίπεδο ΕΕ και οι συνεχιζόμενες καλές συγκομιδές δημιούργησαν ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην ευρωπαϊκή αγορά ελαιολάδου, με αποτέλεσμα τη …
Ευχάριστα νέα από την ΕΕ για τους παραγωγούς ελαιολάδου
Τα σημαντικά αποθέματα σε επίπεδο ΕΕ και οι συνεχιζόμενες καλές συγκομιδές δημιούργησαν ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην ευρωπαϊκή αγορά ελαιολάδου, με αποτέλεσμα τη μείωση των τιμών. Λόγω αυτής της ιδιαιτέρως δύσκολης κατάστασης στην αγορά, η ΕΕ θα προσφέρει ενίσχυση ιδιωτικής αποθεματοποίησης παρθένων ελαιολάδων για τη σταθεροποίηση των τιμών.
Λόγω της πλεονάζουσας προσφοράς μετά τη συγκομιδή 2018/19, οι τιμές τους τελευταίους μήνες στην ισπανική, ελληνική και πορτογαλική αγορά ήταν ιδιαίτερα χαμηλές. Για παράδειγμα, η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου που σημειώθηκε στα μέσα Οκτωβρίου στην Ισπανία ήταν 33% χαμηλότερη από τον πενταετή μέσο όρο. Ομοίως, η τιμή του ελληνικού παρθένου ελαιολάδου ήταν 13,5% χαμηλότερη από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.
Τα εξαιρετικά υψηλά αποθέματα σε επίπεδο ΕΕ που εκτιμώνται στους 859 χιλιάδες τόνους για το 2018/19 σε συνδυασμό με τη μέση παραγωγή που αναμένεται για το 2019/20, απειλεί να πιέσει την αγορά ελαιολάδου στην ΕΕ.
Το σχέδιο ιδιωτικής αποθεματοποίησης θα βοηθήσει στην άμβλυνση της πίεσης, συμβάλλοντας στην εξισορρόπηση της αγοράς.
Για να έχει αποτέλεσμα η ενίσχυση στην ιδιωτική αποθεματοποίηση, οι ποσότητες που επωφελούνται από την ενίσχυση θα πρέπει να παραμείνουν σε αποθεματοποίηση για τουλάχιστον 180 ημέρες. Επιπλέον, η ελάχιστη ποσότητα ανά προσφορά είναι 50 τόνοι.
Προσφορά για ενίσχυση μπορούν να υποβάλουν μόνο τα κράτη μέλη που παράγουν, όπως η Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Κροατία, Ιταλία, η Κύπρος, η Μάλτα, η Πορτογαλία και η Σλοβενία.
Η ΕΕ ενθαρρύνει τις γυναίκες να ασχοληθούν με τη γεωργία Η γεωργία εξακολουθεί να είναι ένα κατά κύριο λόγο ανδροκρατούμενο επάγγελμα, ωστόσο, το ποσοστό των γυναικών που διαχειρίζεται γεωργικές εκμεταλλεύσεις αυξάνεται …
Η ΕΕ ενθαρρύνει τις γυναίκες να ασχοληθούν με τη γεωργία
Η γεωργία εξακολουθεί να είναι ένα κατά κύριο λόγο ανδροκρατούμενο επάγγελμα, ωστόσο, το ποσοστό των γυναικών που διαχειρίζεται γεωργικές εκμεταλλεύσεις αυξάνεται με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς.
Τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία (από την Eurostat, 2013) δείχνουν ότι, κατά μέσο όρο, το 30% των γεωργικών εκμεταλλεύσεων σε όλη την ΕΕ το διαχειρίζονται γυναίκες, ενώ στην Κύπρο το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 23% των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
Επιπρόσθετα, τα στοιχεία δείχνουν ότι μόνο το 4,9% των αγροτών κάτω των 35 ετών είναι γυναίκες, σε σύγκριση με το 6,4% των ανδρών. Από την άλλη, η πλειοψηφία των αγροτών ηλικίας άνω των 65 ετών με ποσοστό που ανέρχεται στο 40% είναι γυναίκες, συγκριτικά με το 27,6% του ανδρικού πληθυσμού.
Ενώ τα στοιχεία αυτά υπογραμμίζουν σαφώς ότι αυτοί που χειρίζονται τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις εξακολουθούν να είναι άνδρες, τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι οι γυναίκες είναι εξαιρετικά δραστήριες στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, είτε σε οικογενειακές εκμεταλλεύσεις (σχεδόν το 40%) είναι γυναίκες είτε ως εργάτριες σε γεωργικές εκτάσεις γης (37%).
Η ΕΕ, μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), θέλοντας να ενθαρρύνει περισσότερες γυναίκες να ασχοληθούν επαγγελματικά με την γεωργία, τους παρέχει ουσιαστική στήριξη. Τα περισσότερα από τα μέτρα που υποστηρίζονται ή χρηματοδοτούνται από την ΕΕ αποσκοπούν στο να καταστήσουν τη γεωργία ένα ελκυστικότερο επάγγελμα και για τα δύο φύλα, με την εισοδηματική στήριξη των γεωργών, την πρόσθετη στήριξη στους νέους γεωργούς, ενώ οι σύγχρονες γεωργικές τεχνικές με τη βοήθεια δορυφόρων και ρομπότ την καθιστούν επίσης πιο ελκυστική για όλους.
Τέλος, η ίση προσέγγιση των δύο φύλων στον γεωργικό τομέα αντιμετωπίζεται μέσω προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης που χρηματοδοτούνται μέσω της ΚΑΠ: Οι χώρες της ΕΕ υποχρεούνται να αναλύουν την κατάσταση των γυναικών στις αγροτικές περιοχές και να λαμβάνουν υπόψη τα αποτελέσματα των αναλύσεων αυτών κατά τον σχεδιασμό των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης (κάτι που ξεπερνά τον ρόλο των γυναικών στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις αλλά αγγίζει ένα ευρύ φάσμα πτυχών της αγροτικής ζωής).
Μάθε τα οφέλη της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής Ήξερες ότι με μόλις €0,30 την ημέρα ο Ευρωπαίος πολίτης εξασφαλίζει ασφαλή και ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στηρίζει 22 …
Μάθε τα οφέλη της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής
Ήξερες ότι με μόλις €0,30 την ημέρα ο Ευρωπαίος πολίτης εξασφαλίζει ασφαλή και ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στηρίζει 22 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν από τη γεωργία και προωθεί μέτρα αναζωογόνησης της υπαίθρου;
Η ΚΑΠ ορίζει τις προϋποθέσεις για να μπορούν οι γεωργοί να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς το κοινωνικό σύνολο.
Στην ΕΕ υπάρχουν περίπου 11 εκατομμύρια γεωργικές εκμεταλλεύσεις, ενώ διπλάσιος αριθμός ατόμων εργάζεται σε τακτική βάση στον συγκεκριμένο τομέα. Οι αγρότες μας, παράγουν μια εντυπωσιακή ποικιλία άφθονων, οικονομικά προσιτών, ασφαλών και ποιοτικών προϊόντων.Η ΕΕ είναι γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο για τις διατροφικές και γαστρονομικές της παραδόσεις και είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και εξαγωγέας γεωργικών προϊόντων διατροφής παγκοσμίως. Λόγω των εξαιρετικών γεωργικών της πόρων, η ΕΕ θα μπορούσε και πρέπει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας παγκοσμίως. Στην ύπαιθρο και στους πολύτιμους φυσικούς πόρους μας, υπάρχουν πολλές θέσεις εργασίας που συνδέονται με τη γεωργία, δημιουργώντας έτσι αγροτικές κοινότητες. Οι αγρότες χρειάζονται μηχανήματα, κτήρια, καύσιμα, λιπάσματα και υγειονομική περίθαλψη για τα ζώα τους, έτσι πολλά άτομα απασχολούνται σε δραστηριότητες που ονομάζονται δραστηριότητες «προηγούμενου σταδίου». Άλλα άτομα απασχολούνται σε δραστηριότητες «επόμενου σταδίου» — όπως η προετοιμασία, η επεξεργασία και η συσκευασία τροφίμων, καθώς και η αποθήκευση τροφίμων, η μεταφορά και το λιανικό εμπόριο. Ο γεωργικός τομέας και ο τομέας των τροφίμων καλύπτουν σχεδόν 44 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην ΕΕ για να λειτουργούν αποτελεσματικά και να παραμείνουν σύγχρονοι και παραγωγικοί, οι γεωργοί και οι τομείς του επόμενου και του προηγούμενου σταδίου χρειάζονται άμεση πρόσβαση στις πλέον πρόσφατες πληροφορίες για τα γεωργικά ζητήματα, τις γεωργικές μεθόδους και τις εξελίξεις της αγοράς. Κατά την περίοδο 2014-20, η ΚΑΠ αναμένεται να εξασφαλίσει τεχνολογίες υψηλής ταχύτητας, βελτιωμένες διαδικτυακές υπηρεσίες και υποδομές σε 18 εκατομμύρια πολίτες αγροτικών περιοχών — το ισοδύναμο του 6,4 % του αγροτικού πληθυσμού της ΕΕ. Οι γεωργοί βρίσκονται μπροστά σε μια διπλή πρόκληση: Πρέπει να παράγουν τρόφιμα αλλά ταυτόχρονα οφείλουν να προστατεύουν τη φύση για να διαφυλάσσουν τη βιοποικιλότητα. Η συνετή χρησιμοποίηση των φυσικών πόρων, είναι πολύ σημαντική για την παραγωγή τροφίμων και την ποιότητα της ζωής μας – σήμερα, στο μέλλον και για τις επόμενες γενιές. Στόχος, λοιπόν, είναι μια περιβαλλοντικά βιώσιμη γεωργία.
Πότε και γιατί δημιουργήθηκε η Κοινή Αγροτική Πολιτική? Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την Ευρώπη μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν η αντιμετώπιση της έλλειψης τροφίμων. Οι ηγέτες της τότε …
Πότε και γιατί δημιουργήθηκε η Κοινή Αγροτική Πολιτική?
Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την Ευρώπη μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν η αντιμετώπιση της έλλειψης τροφίμων. Οι ηγέτες της τότε Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας έκριναν αναγκαίο να δράσουν ώστε η Γηραιά Ήπειρος να καταστεί αυτάρκης σε τρόφιμα, να εξασφαλιστεί επαρκής εφοδιασμός των αγορών με τρόφιμα, συνεχής ροή τροφίμων και γεωργικών προϊόντων εντός της Ευρώπης.
Για το λόγο αυτό, οι έξι ιδρυτικές χώρες της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο και Ολλανδία) το 1962 δημιούργησαν την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), η οποία αποτελεί τη μακροβιότερη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
When and why was the Common Agricultural Policy created?
One of the biggest challenges for Europe after World War II was tackling food shortages. The leaders of the then Economic Community considered it necessary to act in order for the Old Continent to become self-sufficient in food, to ensure an adequate supply of food markets, a continuous flow of food and agricultural products within Europe.
For this reason, the six founding members of the Economic Community (Belgium, France, Germany, Italy, Luxembourg and the Netherlands) in 1962 created the Common Agricultural Policy (CAP), which is the longest-running policy of the European Union.
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |