Μελέτη Harvard: Έλεγχος γάλακτος χαλλουμιού μέσω τεστ τριπλού PCR

Ένα καινοτόμο επιστημονικό τρόπο για διαπίστωση του κατά πόσο το χαλούμι ακολουθεί τα πρότυπα ΠΟΠ προτείνουν επιστήμονες σε άρθρο τους που δημοσιεύτηκε στο  Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Το άρθρο που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2022 (Journal of Dairy Research > Volume 89 Issue 3), κάνει εισάγει την μέθοδο τριπλού PCR στο χαλούμι με στόχο τον προσδιορισμό της ζωικής προέλευσης του γάλακτος. Το άρθρο που  υπογράφουν οι ερευνητές Ευδοκία Κάστανου, ο Χρήστος Παπανεοφύτου, ο Θανάσης Γεωργίου και Κάθριν Δημολίου.

Στο Abstract του άρθρου σημειώνεται το εξής:

Σε αυτή την ερευνητική πρόταση περιγράφουμε ένα απλό πρωτόκολλο τριτπλου-PCR ικανό να διαφοροποιήσει την προέλευση του γάλακτος από τρία στενά συγγενικά είδη (κατσίκι, πρόβατο και αγελάδα) στο Χαλλούμι, ένα τυρί με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) και τα γιαούρτια. Το χαλούμι πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 51% πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα, επομένως, η δόλια νοθεία αυτού του τυριού με περίσσεια αγελαδινού γάλακτος πρέπει να ελέγχεται τακτικά.

Η δοκιμασία χρησιμοποιεί έναν καθολικό εμπρόσθιο εκκινητή και τρεις ειδικούς ανά είδος ανάστροφους εκκινητές που προκαλούν 287 bp (αγελάδα), 313 bp (κατσίκα) και 336 bp (πρόβατα) αμπλικόνια, υπό τις ίδιες συνθήκες ενίσχυσης. Αυτή η μέθοδος, όταν χρησιμοποιήθηκε για τη δοκιμή ενός μικρού αριθμού εμπορικών προϊόντων της Κύπρου, εντόπισε σωστά λανθασμένη επισήμανση στο χαλούμι (2 στα 6 δείγματα ήταν νοθευμένα) και σε μάρκες γιαουρτιού (1 στα 4 ήταν νοθευμένα).

Το προτεινόμενο πρωτόκολλο είναι ένα αξιόπιστο εργαλείο για την αναγνώριση της προέλευσης του γάλακτος στα τυριά και τα γιαούρτια χαλούμι και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε εργαστήριο εξοπλισμένο με θερμοκυκλωτή και συσκευή ηλεκτροφόρησης γέλης αγαρόζης.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ: https://www.cambridge.org/core/journals/journal-of-dairy-research/article/simple-and-fast-triplexpcr-for-the-identification-of-milks-animal-origin-in-halloumi-cheese-and-yoghurt/EE581DA82881B72D616F55A0ECCF94B5