Στους δρόμους αύριο οι Αιγοπροβατοτρόφοι

Κραυγή απόγνωσης από Αιγοπροβατοτρόφους αναφορικά με το θέμα της ποσόστωσης του χαλουμιού.

Με απόφαση που έλαβαν θα πραγματοποιήσουν αύριο  18/5/22, ώρα 11.30π.μ.  εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, ζητώντας άμεση εφαρμογή της νομοθεσίας Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), στην παρασκευή χαλουμιού και ενδελεχή έλεγχο αυτού.

Χθες, οι παραβιάσεις της ποσόστωσης του χαλουμιού και οι παρανομίες με τη χρήση γαλακτόσκονης συζητήθηκαν σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Εμπορίου, στην οποία εξετάστηκαν τα αποτελέσματα των ελέγχων και διαπιστώθηκε ότι το 20% των δειγμάτων που λήφθηκαν, είχαν παρασκευαστεί με ελάχιστη ποσότητα αιγοπρόβειου γάλακτος.

Ακολούθως ο αρμόδιος Υπουργός, Γεωργίας, Κώστας Καδής, συναντήθηκε με εκπροσώπους των ομάδων αιγοπροβατοτρόφων, τους οποίους ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της σύσκεψης στο υπουργείο Εμπορίου.

Στήριξη Αγροτικών Οργανώσεων

Με σημερινή ανακοίνωση τους οι Αγροτικές Οργανώσεις ΠΕΚ, ΕΚΑ, ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΟΣ, ΝΕΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΑΓΡΟΤΙΚΟΣ, στηρίζουν την εκδήλωση διαμαρτυρίας  των αιγοπροβατοτρόφων που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη έξω από το Προεδρικό, με απαίτηση την  έναρξη παρασκευής χαλουμιού Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, όπως προνοείται μέσα από την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα ΠΟΠ.

Επίσης οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στις ζωοτροφές, ρεύμα, πετρέλαιο, λιπάσματα κ.α έχουν φέρει την κτηνοτροφία σε απελπιστική κατάσταση γι’ αυτό απαιτείται η λήψη άμεσων αποτελεσματικών μέτρων. 

«Οι Αγροτικές Οργανώσεις καλούμε τους αιγοπροβατοτρόφους να δώσουν μαζικά το παρόν τους στην αυριανή εκδήλωση διαμαρτυρίας» αναφέρει η ανακοίνωση, την οποία υπογράφουν όλες οι Αγροτικές Οργανώσεις: ΠΕΚ, ΕΚΑ, ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΟΣ, ΝΕΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ και ΕΥΡΩΑΓΡΟΤΙΚΟΣ. 

Σήμερα στην Βουλή…

Πάντως το όλο θέμα τίθεται σήμερα στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής, ενώ στο τραπέζι αναζητούνται και τρόποι και μέτρα στήριξης των παραγωγών.

Στη συνεδρίαση της επιτροπής κλήθηκαν να παραστούν ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, η Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού, του Γενικού Χημείου του Κράτους, του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), του Συνδέσμου Τυροκόμων Κύπρου, της Παγκύπριας Εταιρείας Αιγοτρόφων-Ποιμνιοτρόφων (ΠΕΑΠ), της Παγκύπριας Οργάνωσης Ποιμνιοτρόφων, της Παγκύπριας Οργάνωσης Αιγοπροβατοτρόφων, της Ομάδας Αιγοπροβατοτρόφων Λεμεσού «O Ποιμένας», του Παγκύπριου Οργανισμού Αιγοπροβατοτρόφων (Μ-Π.Ο.ΑΙ. ΛΤΔ), της Παγκύπριας Ένωσης Ποιμένων, του Παγκύπριου Οργανισμού Αγελαδοτρόφων (ΠΟΑ) Δημόσια Λτδ, της Ένωσης Αγελαδοτρόφων Κύπρου, της Παγκύπριας Οργάνωσης Αγελαδοτρόφων, του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Πάφου, της Ο.Π.Α. Ομάδα Παραγωγών Αιγοπροβατοτρόφων Λτδ, του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, των μικρών τυροκομείων, των αγροτικών οργανώσεων ΠΕΚ, ΕΚΑ, Νέας Αγροτικής Κίνησης, Παναγροτικού Συνδέσμου και του Ευρωαγροτικού και του Ιδρύματος Λαόνα.