Διαφορετική ανάγνωση από τους γεωργούς
Υπουργός Γεωργίας – Νέα ΚΑΠ
Διαφορετική ανάγνωση από τους γεωργούς
Την θέση του Υπουργείου Γεωργίας ανέπτυξε την περασμένη Κυριακή 23/1/22 ο Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, στην εφημερίδα «Σημερινή», γύρω από τις δράσεις του για στήριξη των αγροτών και φυσικά την Νέα Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).
Σύμφωνα με τον Υπουργό η (ΚΑΠ), αποτελεί το βασικό εργαλείο μέσα από το οποίο επιδιώκεται σε ευρωπαϊκό αλλά και εθνικό επίπεδο να αναβαθμιστεί ο αγροτικός τομέας και να εναρμονιστεί με κεντρικές πολιτικές της ΕΕ, όπως είναι η Πράσινη Συμφωνία, η Στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο», η Στρατηγική της ΕΕ για τη Βιοποικιλότητα και το Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για την προώθηση της Κυκλικής Οικονομίας.
Όπως είπε μέσω της νέας ΚΑΠ, οι αγρότες έχουν τη δυνατότητα να εκσυγχρονίσουν τις γεωργοκτηνοτροφικές τους εκμεταλλεύσεις λαμβάνοντας οικονομική ενίσχυση μέχρι και 70% της συνολικής επένδυσής τους.
Ξεκαθάρισε όμως πως για να γίνει αυτό, επιβάλλεται πως «οι δράσεις και παρεμβάσεις πρέπει να είναι συνυφασμένες με τις γενικότερες απαιτήσεις της κοινωνίας για σεβασμό και προστασία του περιβάλλοντος, για ασφαλέστερα προϊόντα για τους καταναλωτές, για ευζωία στα παραγωγικά ζώα αλλά και για μείωση των χημικών εισροών, όπως φυτοπροστατευτικά, αντιβιοτικά κ.α.».
Πως θα διοχετευθεί η χορηγία
Οι ενισχύσεις αυτές θα διοχετεύονται στους γεωργούς μας, καθώς και στους υπόλοιπους δικαιούχους, μέσω του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, το οποίο ετοίμασε η χώρα μας και υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση στις 30 Δεκεμβρίου 2021.
Τι κατέθεσε η Κύπρος
Το Στρατηγικό Σχέδιο που κατέθεσε η χώρα μας για τη νέα ΚΑΠ σύμφωνα με τον Κώστα Καδή, περιλαμβάνει μέτρα που θα στηρίξουν τον Κύπριο αγρότη και θα καλύψουν ευρύτερους στόχους. «Μέσα από το Στρατηγικό μας Σχέδιο για την περίοδο 2023-2027, διοχετεύουμε ένα ποσό που φτάνει σχεδόν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ σε μέτρα που στηρίζουν ποικιλότροπα τον αγροτικό μας τομέα. Πώς; Με την αξιοποίηση της καινοτομίας και υιοθέτηση δράσεων έξυπνης γεωργίας, την αύξηση της βιολογικής γεωργίας, την υποστήριξη της κυκλικής οικονομίας, την ένταξη και στήριξη των νέων αγροτών. Ειδικά σε σχέση με το τελευταίο, αποτελεί προτεραιότητά μας η προσέλκυση νέων γεωργών και η διευκόλυνση της επιχειρηματικής ανάπτυξής τους στις αγροτικές περιοχές, γι’ αυτό και παρέχουμε ένα ευνοϊκό πλαίσιο ενισχύσεων και υψηλότερα ποσά ενίσχυσης σε νέους αγρότες. Σημαντικό επίσης είναι ότι οι στόχοι και οι δράσεις του Στρατηγικού Σχεδίου υποστηρίζονται από τον οριζόντιο στόχο της τεχνολογικής αναβάθμισης, μέσω της κατάρτισης, της εκπαίδευσης και της εξειδίκευσης στον πρωτογενή τομέα. Πρέπει όλοι μας, κυβέρνηση και αγρότες, να συνειδητοποιήσουμε ότι ανταγωνιστική γεωργία σημαίνει και τεχνολογικά αναβαθμισμένη και έξυπνη γεωργία».
Πως σχολιάζουν οι Αγρότες
Ο Γενικός Γραμματέας του «Παναγροτικού» Συνδέσμου Τάσος Γιαπάνης εκτιμά ως θετικές τις δράσεις του υπουργείου.
«Χαιρετίζουμε τις δηλώσεις και δράσεις του Υπουργού Κώστα Καδή και ενισχύουμε αυτές τις ενέργειες μέσα από την τακτική διαβούλευση που έχουμε με το Υπουργείο και τον Υπουργό. Έχουμε μπροστά μας αυτή τη στιγμή το μεταβατικό πρόγραμμα του 2022-2023 που αφορά χορηγίες των 90-100 εκατομμυρίων ευρώ και περιμένουμε οι εισηγήσεις των αγροτικών οργανώσεων να τύχουν αποδοχής» είπε.
Από πλευράς του ο Γενικός Γραμματέας της ‘Ενωσης Κυπρίων Αγροτών (ΕΚΑ), Πανίκος Χάμπας, εκτιμά αλλιώς τις δηλώσεις και ενέργειες του αρμόδιου Υπουργού.
Συγκεκριμένα ο κύριος Χάμπας είπε: «όπως είναι γνωστό στην νέα ΚΑΠ έχει αποφασιστεί να εφαρμοστεί η πράσινη φορολογία. Αυτή η νέα ΚΑΠ του 2022-2027 έχει σχεδιαστεί πριν την κρίση, τώρα αυξήθηκαν όλες οι πρώτες ύλες επομένως και τα κόστη, για ένα παραγωγό έχουν ανέβει κατακόρυφα. Δεν είναι έτσι απλά τα πράγματα, θα πρέπει το κάθε κράτος μέλος όπως η Κύπρος, αφού μας δίνεται αυτή η δυνατότητα, να μελετήσουμε πάρα πολύ και σε βάθος την ΚΑΠ και τα όποια κονδύλια να προσαρμοστούν στις κυπριακές συνθήκες. Δηλαδή να ευκολύνουν τον παραγωγό να μπορεί να τα αξιοποιήσει. Αν έρθουν και τα εφαρμόσουν ως έχουν και επιβάλουν στον αγρότη επιπρόσθετα περιβαλλοντικά μέτρα σημαίνει μείωση του εισοδήματος των αγροτών.
Αυτό ήδη το βιώνουμε με την κατάργηση της Επιτροπής Σιτηρών, όπου τα σιτηρά είναι στα ύψη και όλοι οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής. Με λίγα λόγια, χρειάζεται περισσότερο μελέτη στην Νέα ΚΑΠ και όσο μπορούμε μέσω της Ευρώπης, να την προσαρμόσουμε στα μέτρα μας. Ο στόχος είναι να μην μετακυλήσει ούτε ένα ευρώ στον αγρότη και φυσικά στον καταναλωτή» κατέληξε ο γ.γ της ΕΚΑ.