Νέα Μονάδα Αιγοπροβατοτροφίας

Επίσκεψη στην νέα Μονάδα Αιγοπροβατοτροφίας στην επαρχία Λάρνακας και συγκεκριμένα στην κοινότητα Τερσεφάνου, πραγματοποίησε τις προηγούμενες ημέρες, ο Γενικός Γραμματέας του «Παναγροτικού», Τάσος Γιαπάνης.

Στη νέα μονάδα θα φιλοξενηθούν σε πρώτη φάση 450 ζώα και μέχρι το τέλος Καλοκαιριού θα αυξηθούν στα 750, σύμφωνα με το έργο που έχει εγκριθεί. Πρόκειται για παραγωγικά ζώα δηλαδή άνω του ενός έτους που είναι σε θέση να γεννούν άλλα ζώα και να παράγουν γάλα και όχι για μικρότερες ηλικίες.

Χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης

Η μονάδα δημιουργήθηκε μέσω συγχρηματοδότησης που αφορά το Μέτρο 4.1 του Π.Α.Α. του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, του Υπουργείου Γεωργίας του 2014-21.

Σε δήλωση του ο Γενικός Γραμματέας του «Παναγροτικού», ανέφερε ότι «η αύξηση του ζωικού πληθυσμού των Αιγοπροβάτων αλλά και η αύξηση του Αιγοπρόβειου γάλακτος, είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε προς όφελος του γενικού καλού της Κύπρου μας. Οφείλουμε ως κράτος να στηρίξουμε την Αιγοπροβατοτροφία».

Χαλούμι…

Όσον αφορά στην διαβούλευση που γίνεται για βελτίωση του φακέλου του χαλουμιού και αύξηση του αιγοπρόβειου γάλακτος, αυτές οι μονάδες που δημιουργούνται βοηθούν για τους στόχους της ποσόστωσης, βάση του φακέλου που εγκρίθηκε ως Προϊόν Ονομαστικής Προέλευσης (ΠΟΠ).

Σε συνδυασμό με την μονάδα αυτή, παρόμοια σχέδια προχωρεί ήδη το Τμήμα Γεωργίας, σε νέα προκήρυξη αξίας 37 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία προκήρυξη, πάλι θα δώσει βάρος στο θέμα της αιγοπροτοτροφίας, με σκοπό την αύξηση του πληθυσμού των ζώων και του γάλακτος, αξίας 15 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν στην μεταβατική περίοδο 2022-2023.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Αξίζει να αναφερθεί πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τον περασμένο Απρίλιο, ότι καταχωρεί το τυρί Χαλλούμι ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), προστατεύοντας με τον τρόπο αυτόν την συγκεκριμένη ονομασία από την απομίμηση και την αντιποίηση σε ολόκληρη την ΕΕ.

Μόνο το Χαλούμι που παράγεται στην Κύπρο, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του προϊόντος, επιτρέπεται πλέον να φέρει την καταχωρισμένη ονομασία, με προφανή οικονομικά οφέλη για τη νήσο.

Το κυπριακό προϊόν που έχει μεγάλη ζήτηση είναι ημίσκληρο τυρί, το οποίο κατασκευάζεται από μείγμα αγελαδινού και αιγοπρόβειου γάλακτος, ή εξ ολοκλήρου από αιγοπρόβειο γάλα και μπορεί να ψηθεί στη σχάρα ή στο τηγάνι. Έχει άσπρο χρώμα και σημαντικό χαρακτηριστικό του είναι ότι δεν λειώνει στην υψηλή θερμοκρασία που αναπτύσσεται κατά το ψήσιμό του.

Με την εφαρμογή του σχετικού Κανονισμού από την 1η Οκτωβρίου του 2021, την ονομασία «χαλλούμι» παίρνουν μόνο προϊόντα που παράγονται στην Κύπρο και τηρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Επιτυγχάνεται, έτσι, η προστασία του εθνικού αγροτικού μας προϊόντος από απομιμήσεις και από κατάχρηση της επωνυμίας του, σε ολόκληρη την ΕΕ και σε άλλες χώρες με τις οποίες η ΕΕ διατηρεί διμερείς εμπορικές συμφωνίες.